TOP BIROTICA: datorii de 22,43 milioane lei. Reorganizarea depinde de finalizarea unui proiect imobiliar

Pe 3 iunie 2015, TOP BIROTICA SRL Bucureşti (CUI 12755356) a intrat în insolvenţă la propria cerere, demers motivat de faptul că, în urma unui control, ANAF a stabilit obligaţii fiscale suplimentare în valoare de 6.346.675 lei.

Săptămâna trecută, administratorul judiciar EURO INSOL SPRL a publicat tabelul preliminar al creanţelor, document din care reiese că totalul datoriilor se ridică la 22,43 milioane lei, peste 80% din această sumă fiind deţinută de doi creditori: PIRAEUS BANK – 11,54 milioane lei şi ANAF – 6,78 milioane lei. Creanţele salariale se cifrează la 9.284 lei, sumă reprezentând salariul pe luna aprilie 2015 pentru 6 angajaţi.

Inedit la această societate este faptul că, deşi are ca obiect principal de activitate „comerţ cu amănuntul al ziarelor şi articolelor de papetărie în magazine specializate”, a intrat în insolvenţă din cauza unui proiect imobiliar, pe care administratorul judiciar l-a rebotezat „Premier Residence”, deşi la origini s-a numit „Champions Residence”.

CAMPIONS RESIDENCECHAMPIONS RESIDENCE – macheta iniţială a proiectului

După cum precizează administratorul judiciar într-un raport depus la Dosarul 19602/3/2015, proiectul urma să fie realizat de TOP BIROTICA SRL şi persoanele fizice Răzvan Valentin MIHALACHE şi Cătălin Viorel TOHĂNEANU (cei doi asociaţi ai firmei), şi constă într-un bloc 2S+P+9 (14.703 mp construiţi), situat în bd Ghencea nr.134, sector 6, vis-a-vis de Stadionul „Steaua „, cu următoarele caracteristici:

  • 96 de apartamente (64 de 2 camere, 32 de 3 camere):
  • două niveluri de subsoluri, care conţin 120 locuri de parcare şi alte spaţii tehnice (adăpost ALA, gospodărie de apă, etc.) – 4.122 mp;
  • un spaţiu de birouri la etajul 1 – 946 mp;
  • un spatiu comercial la parter – 722 mp;
  • 20 locuri de parcare supraterane.

Administratorul judiciar susţine că „în prezent proiectul este oprit la structura etajului 4. Investiţiile totale de până acum sunt de aproximativ 3.450.000 euro, fără a lua în considerare valoarea terenului, care este de aproximativ 1.000.000 euro. Finanţarea acestui proiect a fost făcută din surse proprii, avansuri cumpărători şi din credite de la PIRAEUS BANK în valoare totală de 3.100.000 euro (2.600.000 euro credit + 500.000 euro dobânzi de plată la finalizare)”.

Deşi recunoaşte că au apărut disensiuni între părţile implicate, care au condus la blocarea proiectului „Premier Residence” („Champions Residence”), EURO INSOL SPRL insistă pentru continuarea (reluarea) lucrărilor, considerând că „finalizarea şi valorificarea activului ar aduce încasări de aproximativ 9.000.000 euro, sumă ce ar îndestula pe deplin masa credală a debitoarei şi ar stinge şi creditul ce urmează a fi folosit pentru finalizarea construcţiei”. Mai mult, administratorul judiciar atenţionează creditorii că „debitoarea are şanse de redresare, în principal în măsura în care se reuşeste finalizarea proiectului imobiliar «Premier Residence»”.

Totuşi, raţionamentul practicianului în insolvenţă are o hibă: dacă afacerea este aşa de bună, de ce nu ar opta PIRAEUS BANK pentru declanşarea falimentului şi vânzarea activului la stadiul actual?! Fiind un business rentabil, se vor înghesui investitorii, iar banca nu ar trebui să mai aştepte derularea planului de reorganizare şi finalizarea lucrărilor, şi nici vânzarea apartamentelor/spaţiilor! Cum PIRAEUS BANK deţine peste 50% din masa credală, decizia îi aparţine.

 TOP BIROTICA – tabel preliminar al creanţelor

 

Citiţi şi:

ANAF îngroapă TOP BIROTICA: impunere de 6,35 milioane lei