AGROCOMPLEX BÎRLAD SA (CUI: 2808054) a intrat în insolvenţă pe 25 ianuarie 2018, iar administratorul judiciar provizoriu FIVE ADMINISTRATION SPRL Bucureşti (Marius ZIDARU) avea obligaţia de a publica tabelul preliminar al creanţelor până cel târziu pe 12 mai 2018, pentru data de 16 mai 2018, ora 12:00, fiind convocată prima Adunare a Creditorilor.

FIVE ADMINISTRATION SPRL nu a respectat acest termen şi a publicat tabelul pe 16 mai 2018, exact în ziua întrunirii creditorilor. Demn de menţionat este faptul că practicianul nu a publicat până acum raportul prin care trebuia să propună trecerea la faliment sau continuarea perioadei de observaţie.

Tabelul preliminar al creanţelor este foarte generos, cu o masă credală acceptată din prima de 468,87 milioane lei, adică 100 milioane euro (la cursul de la data deschiderii procedurii). Cel mai important creditor este HERON GP SRL Timişoara (CUI: 33739159), firma prin care „omul lui Adrian PORUMBOIU” a achiziţionat creanţe de 172 milioane lei de la ruşii care la un moment dat au preluat Grupul RACOVA (detalii AICI). Suma cu care este înscrisă societatea HERON GP SRL se ridică la 200,95 milioane lei şi reprezintă 43,57% din masa credală, fiind vorba de o creanţă teoretic garantată.

Creanţele salariale sunt de 264.105,78 lei şi reprezintă atât lefuri neplătite, cât şi garanţii reţinute de la (foşti) angajaţi şi nerestituite până la momentul intrării în insolvenţă.

Se mai observă în tabel prezenţa unor arendatori, cu creanţe chirografare, creditori care, pe lângă faptul că au fost ţepuiţi deja (e greu de crezut că îşi vor mai recupera banii respectivi), sunt ţinuţi ostatici, după cum precizează FIVE ADMINISTRATION SPRL într-un raport de activitate:

administratorul judiciar a procedat la menţinerea tuturor contractelor de arendă a căror denunţare a fost notificată de către arendatori. În acest sens, au fost transmise notificări de menţinere a contractelor (către 35 de persoane)

În tabelul preliminar apare şi Adrian PORUMBOIU (foto, 67 de ani), dar nu pentru că ar fi împrumutat debitoarea, ci pentru că şi-a asumat obligaţia de a achita nişte credite contractate de debitoare, în cazul în care nu vor fi onorate de către aceasta („fideiusiune” este denumirea oficială). Suma cu carea PORUMBOIU a fost înscris în tabel este de 7,75 milioane lei, dar creanţa cu drept de vot este de numai 109.200 lei.

În ceea ce priveşte creanţele bugetare, merită subliniate două aspecte:

  • Fiscul are de recuperat 7,67 milioane lei, dar numai pentru 3 milioane lei deţine ceva garanţii
  • Municipiul Bârlad (Primăria, cum ar veni) a pierdut deja 178.640,69 lei, creanţă respinsă de administratorul judecator pe motiv că este prescrisă, şi este înscris la masa credală cu o creanţă bugetară de 1.029.133,66 lei

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.925/89/2016, al debitoarei AGROCOMPLEX BÎRLAD SA, este programat pe 12 iunie 2018, urmând ca a doua zi să fie judecat apelul depus de debitoare împotriva sentinţei de deschidere a procedurii de insolvenţă! (sursa foto: ziare.com)

DOCUMENTE ATAŞATE:
AGROCOMPLEX BÎRLAD SA – Tabel preliminar al creanţelor

AGROCOMPLEX BÎRLAD SA – Raport de activitate al administratorului judiciar (aprilie 2018)

18 mai 2018

1 Opinie până acum.

  1. F. Balmus spune:

    Intr-adevar, este revoltator faptul ca 35 de arendatori care au denuntat contractul de arenda au fost „trimisi la plimbare” si acum se afla intr-o situatie imposibila. Poate si mai revoltator este insa ca, din sutele sau miile de arendatori, numai 35 au denuntat contractele. Motivul? Desi Five Administration SPRL Bucuresti invoca, in solicitarea de extindere a termenului de inscriere la masa credala, nevoia unei perioade mai lungi decat cea stabilita initial pentru 25.02.2018, pentru a putea notifica multimii de arendatori, cu arendele neplatite cu anii, posibilitatea de inscriere la masa credala, acest lucru nu s-a intamplat. Spun acest lucru deoarece, in calitate de arendator al SC R-AGRO Falciu, firma aflata in aceeasi situatie cu AGROCOMPLEX Barlad, nu am primit nicio notificare din partea aceluiasi administrator judiciar, afland de pe site-ul supervizor.ro de intrarea in insolventa a SC R-AGRO Falciu. Practic, este vorba de mii de arendatori de pe Valea Prutului cu terenurile in arenda la firme din grupul Racova, care sunt exclusi de la masa credala din start, fara scrupule, si, in plus, au terenuri captive pe cativa ani buni de aici inainte daca procedura de insolventa treneaza si nu se declara falimentul. Am depus notificarea de denuntare a contractului la sediul administratorului judiciar, ocazie cu care mi s-a spus clar ca legea insolventei favorizeaza arendasul si ca, practic, n-am nicio sansa ca ei sa-l denunte, lucru care de altfel s-a si intamplat.
    In conditiile in care contractul este „mizerabil”, intocmit cu vadita rea-intentie, cu un act aditional incheiat in 2012, neactualizat dupa ultimele prevederi ale Codului Fiscal, ce sanse as avea sa-mi recuperez terenul mai devreme de expirarea duratei contractului?

Spune-ți opinia