Alo, BNR?! De ce restanţiera COMCEREAL nu mai plăteşte de 3 ani dobânzi şi penalităţi la creditele de la CEC Bank şi EximBank? Care sunt condiţiile pentru acordarea unor asemenea facilităţi?

0

Despre COMCEREAL SA Vaslui (CUI: 8208253) putem spune că se luptă să nu intre în insolvenţă din 26 noiembrie 2015, zi în care a fost constituit Dosarul nr.2476/89/2015. Înregistrat la Vaslui şi strămutat la Iaşi, acest dosar nu are o decizie definitivă şi chiar astăzi, 16 octombrie 2018, Curtea de Apel Iaşi ar putea să se pronunţe asupra apelului declarat împotriva sentinţei Tribunalului Iaşi prin care au fost respinse cererile de insolvenţă ale mai multor creditori.

Între timp, COMCEREAL SA a intrat în concordat preventiv (Dosarul nr. 612/89/2018), o procedură netransparentă (nici măcar nu se face o menţiune la Registrul Comerţului) prin care, teoretic, se va încerca punerea în aplicare a unui plan de redresare. Pe portal.just.ro a fost publicată DOAR PARŢIAL „Oferta de concordat preventiv”, document care include „Proiectul de concordat preventiv” şi „Planul de redresare”. Lipsesc cele 4 ANEXE – lista creditori, bugetul de venituri şi cheltuieli 2018-2020, declaraţia debitorului privind starea de dificultate financiară şi situaţiile financiare contabile la 31.12.2017.

Astăzi nu mă refer la ceea ce lipseşte din „Oferta de concordat preventiv” (aştept decizia Curţii de Apel, nu mai crapă lumea până mâine!), ci la o afirmaţie foarte interesantă din „Proiectul de concordat preventiv”:

În ultimii doi ani, s-au purtat negocieri cu băncile pentru restructurarea creditelor şi în special pentru suspendarea plăţilor financiare, dobânzi şi penalităţi aferente creditelor bancare şi, nu în ultimul rând, prin aceste negocieri s-a păstrat patrimoniul societăţilor, prin amânarea sau stoparea executărilor silte. Astfel, în relaţia cu CEC Bank, începând cu luna august 2015 nu s-au mai calculat accesorii aferente creditelor accesate, iar în relaţia cu EximBank s-a obţinut acelaşi avantaj începând cu octombrie 2016

Prima chestie care sare în ochi: DOAR BĂNCILE DE STAT „au dat la pace” cu megadatornica societate COMCEREAL SA Vaslui.

Documentul menţionat spune că „nu s-au mai calculat accesorii”, iar de aici se înţelege că nu s-au mai calculat penalităţi… şi nici dobânzi! De mai bine de 3 ani în cazul CEC Bank şi de 2 ani în relaţia cu EximBank.

S-ar putea spune că un contract de creditare este un contract între două părţi şi e doar problema lor la ce înţelegeri ajung, dar în cazul de faţă nu cred că e chiar aşa pentru că vorbim de două instituţii financiare DE STAT şi de o activitate (creditarea) care se desfăşoară după nişte reguli clare (stabilite de BNR).

Nu zic că eliminarea „accesoriilor” ar fi o ilegalitate, ci doar vreau să aflu dacă chiar s-a respectat legislaţia în vigoare. Iar dacă s-a respectat, să afle şi alte firme de această posibilitate! M-ar interesa punctul de vedere al celor două bănci, dar şi un răspuns de la BNR (are o Direcţie Supraveghere, care măcar teoretic se ocupă de activitatea băncilor comerciale)… şi eventual de la Consiliul Concurenţei, pentru că eliminarea „accesoriilor” ar putea fi considerată ajutor de stat şi, în afară de asta, eu nu am mai auzit de alte societăţi în dificultate care să fie iertate de plata dobânzilor şi penalităţilor (ani la rând)!

Necalcularea „accesoriilor” sigur ar fi fost legală în cazul în care COMCEREAL SA era în insolvenţă, dar aici nu este cazul, compania vasluiană recurgând la tot felul de tertipuri tocmai pentru a evita intrarea în insolvenţă.

Până o să primesc răspunsurile (voi trimite solicitări scrise, nu cred că se va autosesiza cineva), vreau să mai fac o remarcă: CEC Bank nu calculează „accesorii” din august 2015. Memorandumul de Înţelegere (aşa se cheamă) între Adrian PORUMBOIU (foto) şi DELTA COMMODITY AND FINANCIAL SERVICES SA (Elveţia), reprezentată de VAJA JHASHI, a fost semnat pe 8 august 2015. Eu înţeleg de aici că meritele pentru facilitatea acordată de CEC Bank debitoarei COMCEREAL SA îi revin exclusiv lui Adrian PORUMBOIU. La EximBank… poate au avut şi ruşii vreo contribuţie la reuşita negocierilor! (sursa foto: gsp.ro)LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.