Alo, domnu’ HEIUŞ?! Instanţa susţine că nu se poate pune poprire pe salariile angajaţilor la firme în insolvenţă. Studiu de caz: datornicul Ioan Adrian HOMAN

Înainte de a fi instalat director general la CONSTRUCŢII SA Sibiu (de „băieţii cu ochi albaştri”, zic unii), Ioan Adrian HOMAN (foto) a reuşit să falimenteze firmele HOMPREST SRL (CUI: 34243926) şi GRUPOHOMAN SRL (CUI: 24353808).

În cadrul Dosarului de faliment GRUPOHOMAN SRL, ţeapa trasă de firma lui HOMAN se ridică la 1,75 milioane lei, iar Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat (pe 5 februarie 2019) următoarea sentinţă:

  • Repune părţile în situaţia anterioară în sensul că obligă pârâtul (HOMAN Ioan Adrian – n.r.) să restituie către debitoare autovehiculul Toyota Hilux serie motor 7312417, nr. de identificare AHTFR22G306008406, iar în situaţia nepredării acestuia, să plătească debitoarei suma de 38.623 RON.
  • Obligă pârâtul să plătească debitoarei suma de 337.363 RON reprezentând contravaloarea autovehiculelor Nissan Frontera, Dacia Duster şi Porsche Panamera, care au făcut obiectul vânzărilor încheiate la data de 27.02.2015.

S-au împlinit 4 ani de la acea sentinţă şi HOMAN nu a restituit autoturismele şi nici nu a plătit vreun leu! Să vedem şi motivele!

Executorul desemnat de instanţă (în dosarul de faliment GRUPOHOMAN SRL) să pună în aplicare sentinţa susţine că „a infiinţat poprirea cu privire la veniturile realizate de debitor în cadrul CONSTRUCŢII SA din luna iulie 2020 şi a instituit popriri cu privire la conturile debitorului de la BRD şi Garanti Bank”… dar nu a fost recuperată nicio sumă de bani!

Desigur, aici se pune întrebarea dacă executorul chiar a pus poprire pe veniturile lui HOMAN (salariu net de 25.000 lei/lună, după unele surse) şi societatea nu a respectat decizia… sau a pus poprire doar pe conturile bancare ale „condamnatului”. Voi întreba instituţiile abilitate, nu rămâne doar aici!

Lichidatorul judiciar care se ocupă de falimentul GRUPOHOMAN SRL, practicianul practicianul BNS INSOLVENCY IPURL (Nicoleta Sofia BERNEANU), a intentat pe 4 aprilie 2022 o acţiune de „validare poprire” împotriva debitorului Ioan Adrian HOMAN, cu societatea CONSTRUCŢII SA în calitate de terţ poprit – Dosarul nr.9113/94/2022. O MARE BILĂ ALBĂ pentru BNS INSOLVENCY IPURL!

Primul termen de judecată a fost programat după 7 luni (pe 10 noiembrie 2022), au urmat 9 (nouă) amânări ale pronunţării sentinţei… decizia uluitoare fiind pronunţată de Judecătoria Buftea pe data de 7 februarie 2022:

În temeiul art.75 alin.1 teza finală
din Legea nr.85/2014,
dispune încetarea acţiunii judiciare

Art.75 alin.1 din Legea nr.85/2014 spune aşa:

De la data deschiderii procedurii se suspendă de drept toate acţiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită pentru realizarea creanţelor asupra averii debitorului

Acţiunea iniţiată de BNS INSOLVENCY IPURL nu vizează debitoarea CONSTRUCŢII SA (aflată în insolvenţă), ci pe datornicul Ioan Adrian HOMAN, ceea ce înseamnă că decizia instanţei este (intenţionat?) eronată. De asta a avut judecătorul/judecătoarea nevoie de 9 amânări, ca să găsească o salvare pentru HOMAN?

Dacă decizia instanţei ar fi corectă/legală, înseamnă că NICIUN SALARIAT al celor (probabil) peste 20.000 de firme aflate acum sub incidenţa Legii 85/2014 (unele şi de mai mult de 10 ani) nu poate fi executat prin poprirea salariilor. Nici de Fisc, desigur.

O să se bucure preşedintele ANAF! Mâine îi trimit o informare privind această decizie a instanţei… să o combată sau să o comunice angajaţilor din teritoriu, să nu mai hărţuiască debitorii salariaţi! Şi eventual să le dea banii înapoi celor executaţi ilegal!

CITIŢI ŞI:
HOMSTRADE: Încă o insolvenţă în palmaresul lui Ioan Adrian HOMAN, individ care se mai laudă cu falimentele GRUPOHOMAN şi HOMPREST, insolvenţa CONSTRUCŢII SA Sibiu… plus condamnări ce însumează peste 10 ani de închisoare