Înfiinţată în decembrie 2005 şi deţinută în proporţii egale de Călin Radu MOGA şi Natalia MOGA, societatea CASERTYNA CONSTRUCT SRL Oradea (CUI: 18189655) a intrat în insolvenţă la propria cerere, decizia fiind pronunţată de judecătorul sindic Nicoleta RĂDOCĂ de la Tribunalul Bihor pe data de 29 iunie 2018 – Dosarul nr.1889/111/2018.

Săptămâna trecută, administratorul judiciar provizoriu „Cabinete Asociate de Practicieni în Insolvenţă Popa&Rus” a publicat tabelul preliminar al creanţelor, document care prezintă o masă credală de 3.095.046,57 lei, valoare apropiată de cea din bilanţul pe 2017 (datorii totale de 3,19 milioane lei), dar departe de totalul creanţelor invocate de creditori

Chiar dacă practicianul nu s-a deranjat să calculeze şi totalul creanţelor respinse, acesta este (mult) mai mare decât al celor admise, numai în cazul creditorului PRIMA KAPITAL PROJECT SRL Oradea (CUI: 30707004) fiind respinsă suma de 3.430.680,39 lei, care reprezintă „penalităţi şi daune interese” pentru care administratorul judiciar a solicitat creditorului „informaţii suplimentare şi dovezile de neîndeplinire culpabilă a obligaţiilor contractuale ce au dus la calculul acestor penalităţi şi daune interese”.    

În secţiunea de observaţii de la tabelul preliminar, practicianul mai spune că va actualiza tabelul de creanţe dacă va primi documentele solicitate de la PRIMA KAPITAL PROJECT SRL, afirmaţie care pare a fi convins creditorul respectiv că nu mai e nevoie să depună contestaţie în instanţă. S-ar putea să-l coste!

Într-o situaţie asemănătoare se află şi creditorul COMPANIA DE CONSTRUCTII REZIDENŢIALE AG SRL Oradea (CUI: 28339504), căruia i-a fost respinsă suma de 986.190 lei, care reprezintă tot „penalităţi şi daune interese” ce urmează a fi clarificate. 

Foarte interesant la debitoarea CASERTYNA CONSTRUCT SRL este că nu are datorii la nicio bancă, dar asta probabil şi pentru că nu are cu ce garanta un eventual credit bancar. De exemplu, activele imobilizate la finalul anului trecut erau de 490.873 lei, o valoare foarte mică pentru o companie care execută lucrări de construcţii de aproape 3 milioane de euro (în 2017). Mai mult, Primăria Municipiului Oradea a comunicat administratorului judiciar că „societatea debitoare nu figurează cu bunuri în baza de date a acestei instituţii„. 

Un alt aspect demn de reţinut este că o firmă „din grup”, CASERTYNA IMOBILIARE SRL Oradea (CUI: 36615422) deţine cea mai mare creanţă, care reprezintă 21,35% din masa credală

În raportul privind cauzele insolvenţei, „Cabinete Asociate de Practicieni în Insolvenţă Popa&Rus” precizează că debitoarea a contractat la începutul anului 2017 „un proiect de mare amploare cu preţuri ferme, fixe şi stabilite în lei, contract aflat încă în derulare, care generează costuri ridicate, comparativ cu preţul din contract şi care va duce la înregistrarea unor pierderi pentru societatea debitoare, la finalizarea acestuia”.

Deşi a generat şi va genera în continuare pierderi, acest contract nu poate fi reziliat din cauza unor „clauze penale contractuale în cuantum de 200.000 euro pentru fiecare bloc de 4 etaje, respectiv de 250.000 euro pentru fiecare bloc de 8 etaje„, după cum susţine administratorul judiciar în raportul menţionat. 

Chiar dacă exprimarea „clauze penale” s-ar putea să fie forţată, rezultă foarte clar că situaţia debitoarei CASERTYNA CONSTRUCT SRL este mult mai dificilă decât o arată masa credală de 3 milioane lei. Iar asta ar trebui să-i pună pe gânduri nu numai pe partenerii de afaceri, ci şi pe potenţialii cumpărători ai apartamentelor din ansamblul rezidenţial la care lucrează această firmă… chiar dacă ei nu semnează contracte cu firma de construcţii, ci cu dezvoltatorul! (sursa foto: facebook.com/casertyna.construct)

DOCUMENTE ATAŞATE:
CASERTYNA CONSTRUCT SRL – Încheiere de deschidere a procedurii insolvenţei în formă generală

CASERTYNA CONSTRUCT SRL – Raport privind cauzele şi împrejurarile care au dus la apariţia stării de insolvenţă

CASERTYNA CONSTRUCT SRL – Tabel preliminar al creanţelor

14 septembrie 2018

Spune-ți opinia


instagram volgers kopen volgers kopen