La începutul acestei luni (noiembrie 2022), ANAF a publicat/actualizat „lista ruşinii”, care include entităţi juridice cu datorii la stat (la 30 septembrie 2022).
Se ştie că mai multe societăţi cu capital de stat sunt „în top”, cu restanţe de zeci sau chiar sute de milioane… dar e greu de înţeles de ce apar în listă şi instituţii (bugetare).
Marea surpriză pe care am descoperit-o (întâmplător, e adevărat) este… Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Est (Iaşi), „entitate cu personalitate juridică, ce funcţionează în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, care grupează judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ, Suceava, Bacău şi Vaslui, cu sediul în municipiul Iaşi”.
Conform site-ului ANAF, Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Est (Iaşi) înregistra la data de 30 septembrie 2022 obligaţii restante la bugetele de stat în valoare totală de 253.333 lei, cu următoarea structură:
- Bugetul de stat = 38.909 lei (38.462 lei – principale, 447 lei – accesorii)
- Bugetul asigurărilor sociale de stat = 154.348 lei ( 152.874 lei + 1.474 lei)
- Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 0
- Bugetul asigurărilor de sănătate = 60.076 lei (59.523 lei + 553 lei)
După cum se poate observa… este vorba de stopaj la sursă şi ceva accesorii: la bugetul de stat nu poate fi vorba în acest caz decât de impozit pe salarii, că PROTECŢIA CONSUMATORILOR nu plăteşte TVA sau impozit pe profit. Frumos ar fi să aflăm că este şi stopaj la sursă PENAL… adică de după 1 martie 2022!
Am căutat şi celelalte Comisariate Regionale, în ideea că poate nu au primit finanţare suficientă şi din acest motiv „au dat cu flit” obligaţiilor fiscale. Cel de la Iaşi e UNIC.
Nu ştiu numărul de angajaţi de la Comisariatul Nord-Est (nu e public), dar suma este (foarte) mare şi include ceva accesorii… ceea ce sugerează că nu pot fi doar «datorii curente», adică din ultima lună. Dar cred/sper că o să ne explice cineva cum s-a ajuns în această situaţie!