COMCEREAL se pregăteşte de insolvenţă; ADRIAN PORUMBOIU mai deţine o participaţie importantă la RACOVA, acţionarul majoritar de la COMCEREAL

0

Porumboiu-mare

Asaltat de reclamaţiile arendatorilor, care nu şi-au primit banii pe 2015, Adrian PORUMBOIU a organizat săptămâna trecută o conferinţă de presă în care a spus ce a vrut el, principala „informaţie” fiind următoarea: „anul trecut, în august, mi-am vândut participaţiunile în domeniul agricol – producţia vegetală şi de uleiuri – către SC Trans Oil, prin Delta Commodity & Financial Services (DCFS) SA, cu sediul la Geneva. Ca urmare a acestei tranzacţii, toate drepturile şi obligaţiile societăţii au rămas în sarcina noului proprietar” (detalii AICI).

 Cu aroganţa caracteristică, fostul arbitru de fotbal s-a declarat mirat de faptul că arendatorii nu şi-au primit banii, deşi aceştia fac gălăgie încă de anul trecut: „Sunt neplăcut surprins să aflu că mulţi dintre proprietarii de terenuri, în noile condiţii, nu şi-au primit drepturile ce li se cuveneau prin contract, iar din cauza inerţiei, acest lucru mi se reproşează mie„.

 Probabil intuind că nu toţi (jurnaliştii) au încredere în spusele lui şi vor verifica „informaţia”, PORUMBOIU aruncă şi o precizare, ca şi cum nu ar fi fost importantă: „tranzacţia nu este însă încheiată, acest lucru urmând a avea loc atunci când Trans-Oil se va achita de toate obligaţiile contractuale pe care şi le-a asumat” (precizarea apare AICI). Rezultă că vina este a cumpărătorului, nu a vânzătorului care nu ar fi obţinut acordul creditorilor (în special bancari) de a vinde afacerea/afacerile! Rezultă şi că tranzacţia ar putea să nu se mai finalizeze, dar deocamdată sărim peste asta.

 Porumboiu deţine acţiuni poprite la RACOVA SA

 Să lăsam deoparte ce spune acest individ şi să vedem care sunt informaţiile oficiale. Conform Registrului Comerţului, societatea COMCEREAL SA Vaslui (CUI: 8208253) este deţinută de RACOVA SA – 84,353%, MOPAN SA – 5,725%, o persoană fizică (nenominalizată) – 9,667% şi o persoană juridică – 0,255%. Două menţiuni:

  • Acţiunile deţinute de MOPAN SA se află sub sechestru
  • Ultima modificare a actului constitutiv al societăţii a fost înregistrată (la Registrul Comerţului) pe 19 decembrie 2014.

 Acum să vedem cine deţine RACOVA SA Vaslui (CUI: 827084):

  • DELTA COMMODITY AND FINANCIAL SERVICES (DCFS) SA (Elveţia) – 52,2060126395%
  • Adrian PORUMBOIU (împlineşte 66 de ani luna viitoare) – 29,99%
  • Florica NUCUŢĂ (67 de ani) – 9,99%
  • Persoane fizice (tip listă) – 7,79%
  • Persoană fizică (nenominalizată) – 7,79%

 În ambele cazuri, informaţiile sunt preluate de pe portalul RecomOnline astăzi, 3 august 2016, şi se poate observa că Adrian PORUMBOIU este, în continuare asociat semnificativ şi director general la RACOVA SA, dar există o menţiune (din 2014) privind aplicarea unei popriri pe acţiunile deţinute de acesta. Nu există o altă precizare, privind o eventuală ridicare a popririi.

 Mai bine pe şest decât prin BVB sau SIBEX

 Firma cu cele mai mari probleme (inclusiv cu arendatorii) din portofoliul lui PORUMBOIU este COMCEREAL SA şi mai toţi creditorii importanţi au stat cu ochii pe această firmă, astfel încât să nu fie vândută (creditorii au posibilitatea de a depune opoziţie la o astfel de tranzacţie). Numai că vasluianul (născut în judeţul Buzău) a făcut o şmecherie şi a vândut RACOVA, principalul acţionar de la COMCEREAL!

 Interesant este şi faptul că, în februarie 2015, acţionarii COMCEREAL SA au respins propunerile de iniţiere a demersurilor pentru admiterea la tranzacţionare pe piaţa administrată de BVB, pe piaţa administrată de SIBEX sau în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare administrat de BVB. Ca o completare necesară pentru o viitoare tranzacţie netransparentă, acţionarii RACOVA SA au schimbat actul constitutiv în martie 2015 şi au decis aşa: „acţiunile societăţii sunt nominative dematerializate, fiind înscrise în registrul acţionarilor societăţii„.

 Creditorii dau năvală

 Dincolo de şmecheriile lui PORUMBOIU pentru vânzarea afacerii, rămâne situaţia financiară dezastruoasă a societăţii COMCEREAL SA, împotriva căreia există numeroase cereri de insolvenţă, conexate mai toate în Dosarul nr.2476/89/2015 de la Tribunalul Vaslui, la care următorul termen de judecată este luni, 8 august 2016.

COMCEREAL-dosar-insolventa-ww

Termenul destul de generos acordat de instanţă data trecută nu a fost suficient pentru ca firma vasluiană să-şi rezolve problemele cu creditorii, ci dimpotrivă. Au apărut şi alţi creditori, iar unii dintre aceştia au depus cereri de „suspendare operaţiuni de înstrăinare bunuri” sau de „sechestru asigurator„.

 Culmea e că debitorul COMCEREAL SA se războieşte şi cu o companie „TransOil” (TRANSOIL ENTERPRISE HOLDING SARL), care a demarat o procedură de executare silită împotriva firmei vasluiene, iar cererea de suspendare a fost respinsă de Tribunalul Vaslui (Dosar nr. 2476/89/2015/a5). Mai mult, aceeaşi companie apare şi pe lista creditorilor care au solicitat insolvenţa societăţii din Vaslui!

 Ţinând cont de situaţia actuală, doar o minune sau un tertip avocăţesc ar putea determina judecătorul sindic să nu decidă imediat aplicarea Legii 85/2014. Iar dacă starea de insolvenţă va fi recunoscută şi de instanţă, se va ivi un prilej numai bun pentru Adrian PORUMBOIU ca, după ce „a înjurat” guverne şi politicieni, să arunce cu lături în bănci şi în (foşti) parteneri de afaceri! (sursa foto: Liviu Chirica/Zoom Art)

 DOCUMENTE ATAŞATE:

RACOVA SA Vaslui – structura acţionarilor (3 august 2016)

COMCEREAL SA Vaslui – structura acţionarilor (3 august 2016)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.