De ce a intrat FC RAPID în faliment – motivaţia instanţei; AZUGA WATERS susţine că „există o hotărâre emisă de Guvern prin care statul urmează să achiziţioneze fabrici de apă minerală”

stadion-Rapid

Pe 13 iunie 2016, judecătorul sindic Oana SCUTELNICU de la Tribunalul Bucureşti s-a decis „să rupă pisica în două”, dispunând intrarea în faliment a societăţii FOTBAL CLUB RAPID SA Bucureşti (CUI: 18536665). Decizia a fost oarecum surprinzătoare pentru că a survenit după ce echipa de fotbal a promovat în Liga I, dar motivaţia instanţei arată că – şi în aceste condiţii – societatea nu îşi poate achita datoriile.

 Şi apropo de datorii: suma vehiculată de televiziuni, de 4-4,5 milioane euro, reprezintă datoriile acumulate după deschiderea procedurii de insolvenţă (decembrie 2012). Restanţele la momentul insolvenţei, conform tabelului definitiv al creanţelor, se ridicau la 134.619.042,48 lei, din care cele salariale – 5.486.595,38 lei.

 La finalul săptămânii trecute, sentinţa a fost publicată în BPI şi o puteţi lectura „în toată splendoarea ei” (documentul ataşat), în cazul în care nu sunteţi mulţumit(ă) cu „rezumatul” de mai jos.

 Planul de reorganizare nu a prevăzut plata niciunui leu din datoria către bugetele de stat, în valoare totală de 9,43 milioane lei. Aşa au decis creditorii!!! De la deschiderea insolvenţei, FOTBAL CLUB RAPID SA a acumulat datorii noi către stat, în valoare de peste 10 milioane lei, iar instanţa precizează că debitoarea nu a achitat nimic din obligaţiile financiare survenite în perioada 2013-2016!

 Pe lângă Fisc, au mai cerut falimentul George Daniel NICULAE, Ionuţ Cristian SĂPUNARU şi Bogdan Cătălin STERIOPOL, demersul fiind susţinut şi de creditorii Dinu Viorel MOLDOVAN, Gabriel Tiberiu BĂLAN, Octavian ABRUDAN, Sandu TĂBÂRCĂ, Alexandru PĂCURARU, Consiliul Local Sector 6, ABG CONSULTING SRL, STOICA INVESTMENTS SRL şi INOVATECH SRL.

 Cel mai vocal dintre aceşti creditori pare a fi Viorel MOLDOVAN, reprezentat de avocat, care precizează că „din data de 19.09.2014, de când a fost formulată cererea de plată de către creditor, si până în prezent, nu i-a fost achitată nicio sumă de bani„. Fostul fotbalist atrage atenţia instanţei că promovarea în Liga I nu reprezintă o garanţie a achitării restanţelor pentru că „debitoarea a mai promovat încă o dată în anul 2013 şi de atunci nu s-a mai achitat nicio datorie curentă„!

 Fostul administrator special precizează că a demisionat (pe 12 mai 2016) „ca urmare a acţiunilor repetate de intimidare ale acţionarilor majoritari, respectiv Valerii şi Violeta Moraru, ameninţări care constau în a nu îşi aduce la îndeplinire atribuţiile de administrator special şi de a nu introduce biletele la ordin, care sunt garanţia creditorului AZUGA WATERS SRL pentru plata contribuţiilor către bugetul de stat, indicaţii contrare cu dispoziţiile instanţei de la termenul anterior de judecată„.

 Din documentele contabile ale firmei reiese faptul că, lunar, FOTBAL CLUB RAPID SA încasează (în medie) 115.000 lei şi cheltuieşte 473.000 lei. La data de 31 martie 2016, societatea înregistra salarii restante în valoare totală de 1.809.035 lei. La 30 aprilie 2016, datoriile totalizau 18.971.129 lei, din care 10.072.785 lei la bugetele de stat.

FOTBAL-CLUB-RAPID-7-ani-(2015)-w

În încercarea de a prosti instanţa, AZUGA WATERS SRL vine cu o poveste năstruşnică, afirmând că „există o hotărâre emisă de Guvern prin care statul urmează să achiziţioneze fabrici pentru producerea şi fabricarea de apă minerală” şi „există negocieri în vederea achiziţionării a 2 fabrici proprietatea AZUGA WATERS SRL de către creditorul Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucuresti în reprezentarea Administraţiei Finanţelor Publice Sector 1, urmând ca la încheierea contractului să fie considerată achitată datoria debitoarei către creditorul bugetar”!

 Această „gogoaşă” continuă seria minciunilor rapidiste, gen emirul care va cumpăra clubul sau listarea la bursă, numai că ar trebui analizată într-o altă cheie: afirmaţia a fost făcută în cadrul unui proces, în faţa instanţei, nu la o televiziune; prin urmare este vorba de o afirmaţie/mărturie mincinoasă şi ar trebui „recompensată” de instanţă.

 Judecătorul sindic a luat în calcul şi varianta participării echipei în Liga I, care ar duce la încasarea a 642.679 euro, reprezentând prima rata a drepturilor de televiziune, la care s-ar putea adăuga a doua rată în valoare maximă de 602.239,27 euro. Chiar şi în această situaţie, sumele respective nu ar acoperi nici măcar restanţele salariale, darmite datoriile bugetare şi celelalte.

 Ceea ce nu a spus instanţa pentru că probabil nu ştia la momentul respectiv este că o parte din prima rată a drepturilor de televiziune a fost deja amanetată. Astfel, datoria către fostul jucător Rhema Obed a fost achitată în baza unui împrumut ce urmează a fi rambursat din drepturile TV, iar Comitetul Creditorilor a votat – pe 9 iunie 2016 – plata restanţei salariale pentru Nicolae MANEA „la data încasării drepturilor de televiziune – tranşa 1, fără contract de cesiune, în valoare de 45.070 lei„. Asta cu toate că administratorul judiciar a atras atenţia că această decizie încalcă prevederile Legii insolvenţei.

 Luând în calcul cele menţionate mai sus, precum şi alte aspecte din documentaţia aflată la Dosarul 46406/3/2012, judecătorul sindic Oana SCUTELNICU a decis intrarea în faliment prin procedura generală a SC FOTBAL CLUB RAPID SA şi a ridicat dreptul de administrare al debitorului. Termenul de înscriere la masa credală (pentru creanţele născute după deschiderea insolvenţei) a fost fixat pentru data de 28 iulie 2016.

 Decizia instanţei a fost atacată cu recurs (nemotivat iniţial) pe 5 iulie 2016, dar probabil acesta va fi judecat la toamnă. Între timp, FOTBAL CLUB RAPID SA a mai cerut o suspendare provizorie a falimentului până la judecarea recursului, respinsă de Curtea de Apel Bucureşti, şi mai speră doar într-o minune!  (sursa foto: libertatea.ro)

 DOCUMENT ATAŞAT:

FOTBAL CLUB RAPID SA – sentinţa de deschidere a procedurii de FALIMENT