Înfiinţată în august 2013, prin fuziunea celor 8 căpuşe ale companiei naţionale HIDROELECTRICA, numite HIDROSERV (Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Slatina), SOCIETATEA DE SERVICII HIDROENERGETICE HIDROSERV SA (CUI: 32097794), numită iniţial HIDROELECTRICA-SERV SA, a reuşit să intre în insolvenţă după 3 ani de activitate, perioadă în care a acumulat pierderi de 73.457.331 lei, din care 22.588.510 lei reprezintă minusul consemnat în primele 9 luni ale anului 2016.

În documentaţia depusă la Dosarul nr.36365/3/2016, debitoarea a precizat că „potrivit balanţei de verificare întocmită la data de 31.08.2016, datoriile totale sunt în sumă de 101.609.113 lei, obligaţiile restante mai vechi de 60 de zile fiind în cuantum de 45.700.611 lei. De asemenea, la data de 31.08.2016 activele de trezorerie erau de 1.834.801 lei, iar pasivele erau de 16.002.885 lei, rezultând astfel o trezorerie negativă netă de 14.168.084 lei„.

Tabelul preliminar, întocmit de administratorul judiciar CITR FILIALA BUCUREŞTI SPRL, este şi mai generos, prezentând creanţe acceptate din prima de 123.481.505,12 lei, din care suma de 15.647.581,96 lei este constituită din creanţe sub condiţie suspensivă. Surprinzător, ANAF are de recuperat numai 15,16 milioane lei, aproape cât BANCA TRANSILVANIA – 15,93 milioane lei (din care 3 milioane lei sub condiţie suspensivă).

O sumă aparent impresionantă, de 8.146.748,09 lei, apare la categoria creanţelor salariale, dar trebuie să ţinem cont de faptul că este vorba de peste 2.000 de persoane, iar cheltuielile salariale ale companiei – fără sporuri variabile şi ore suplimentare – se ridică la 6,6 milioane lei/lună, după cum precizează raportul privind cauzele insolvenţei.

Dintre creditorii care au solicitat înscrierea în tabel cu sume impresionante şi le-au fost respinse solicitările, se distinge BENY ALEX SRL Negreşti Oaş (CUI: 6594905), firmă care a invocat o creanţă de 43.836.243,43 lei. Administratorul judiciar a respins 99% din sumă, menţionând că „43.570.222,04 lei reprezintă preţ al lucrărilor suplimentare pretins de către creditoare în temeiul îmbogăţirii fără justă cauză„.

11 sindicate, prime şi sporuri cu duiumul; 1.472 de angajaţi pe hârtie şi 1.991 la masa credală

Pe lângă masa credală consistentă, tabelul preliminar mai impresionează prin numărul foarte mare de creditori – peste 500 de firme şi instituţii, la care se adaugă mai mult de 2.000 de salariaţi şi foşti salariaţi ai companiei. Din acest document se mai observă faptul că există cel puţin 11 sindicate la nivelul HIDROSERV SA, iar angajaţii primesc/primeau o mulţime de prime şi sporuri. Administratorul judiciar precizează că unele beneficii salariale nu au mai fost acordate în ultimii ani, ceea ce a dus la înregistrarea a 343 litigii de muncă.

În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, există o ciudăţenie: raportul privind cauzele insolvenţei precizează că „la data intrării în procedura de insolvenţă erau înregistraţi 1.472 salariaţi„, dar în lista anexă la tabelul creditorilor sunt incluse 1.991 de persoane! Poate cei 519 (diferenţa) sunt remuneraţi pe drepturi de autor… sau oficial sunt angajaţi în altă parte (LA HIDROELECTRICA, de exemplu), dar sunt detaşaţi şi plătiţi la HIDROSERV!

Merită remarcat şi procentul mare de personal TESA – 19% din total, cu o menţiune specială pentru sediul central, care are numai salariaţi TESA (66), iar cheltuielile salariale cu aceştia sunt cele mai mari la nivel de companie – 7.260 lei/lună/persoană.

În finalul raportului privind cauzele insolvenţei, administratorul judiciar vorbeşte „cu un sfert de gură” de reorganizarea judiciară, precizând că „societatea se află într-o stare de dificultate financiară evidentă, înregistrând un pasiv considerabil faţă de nivelul de profitabilitate al activităţilor desfăşurate, iar în măsura în care se va putea creiona o strategie de redresare care să poată fi susţinută de activitatea companiei, debitoarea poate fi supusă unui plan de reorganizare care să asigure o recuperare a creanţelor într-o măsură mai mare decât în ipoteza falimentului„.

Până una alta, va continua perioada de observaţie deoarece au fost formulate numeroase contestaţii la tabelul preliminar al creanţelor, iar planul de reorganizare poate fi depus numai după definitivarea tabelului creditorilor.

Deciziile Adunării Creditorilor au fost anulate

La prima întrunire a creditorilor înscrişi în tabelul preliminar a fost ales un comitet format din 5 membri – ANAF (preşedinte), UCM REŞIŢA SA, BANCA TRANSILVANIA, HIDROELECTRICA SA şi HIDROCONSTRUCŢIA SA -, iar practicianul CITR FILIALA BUCUREŞTI SPRL a fost confirmat în funcţia de administrator judiciar, cu un onorariu de 10.000 euro/lună plus 4% din sumele distribuite creditorilor.

Unul dintre creditorii importanţi, ACETI SRL Slatina (CUI: 1514255), care deţine o creanţă de 3 milioane lei, a contestat deciziile Adunării Creditorilor pe motiv că votul pe care l-a transmis nu a fost luat în considerare. Judecătorul sindic Andreea Alexandra PINTEA a admis cererea şi a dispus anularea hotărârilor privind componenţa Comitetului Creditorilor şi onorariul administratorului judiciar, dar bătălia nu a fost tranşată definitiv pentru că CITR FILIALA BUCUREŞTI SPRL a atacat sentinţa cu apel.

Următorul termen de judecată în Dosarul nr.36365/3/2016, de insolvenţă al debitoarei SOCIETATEA DE SERVICII HIDROENERGETICE HIDROSERV SA, este programat pe 26 aprilie 2017, dată la care probabil nu se va decide nimic şi se va pronunţa o amânare consistentă, astfel încât să existe timp suficient pentru judecarea apelului menţionat şi a contestaţiilor la tabelul preliminar. (sursa foto: hidroserv.ro)
DOCUMENTE ATAŞATE:
S.S.H. HIDROSERV SA – tabel preliminar al creanţelor

S.S.H. HIDROSERV SA – raport privind cauzele insolvenţei

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact18 aprilie 2017

5 Opinii până acum.

 1. criss spune:

  DE remarcat, sporurie sunt dar nu beneficiezi de ele decat pt cea ce faci si cat timp faci, sunt maxim 2 sporuri cu caracter permanet cel de vechime si cel de pericol, in rest sunt proportionale cu munca prestata. de ex. pt lucru subteran este prevazut 15 % dar cum nu prestez zi de zi, iti da 5%, iar prime si alte adusuri nu s-au mai dat din 2012 datorita sindicatelor, cu toate ca in CCM erau pevazutepina in 2016, de aici apare diferenta de salariati la masa credala. Salariile sunt acum la nivelul minimului pe economie din anul cand a fost 700, asta e ultima negociere, cu toate ca in momentul negocierii era deja 875, si s-au mai taiat si din salariu putin peste un milion

 2. criss spune:

  Dar nici un politician sau cine vrea sa repare ce a sticat Borza cu Hidroservul, nu calculeaza ca pt a plati doar salarii pt mentenanta si reparatii pt 1500 de angajatii la nivel de tara cu salarii decente reprezinta sub 1 % din profitul lui Hidroelectrica, poate chiar sub 0,7 %. Tinand cont ca la nivelul lui Hidroserv nimeni nu a calculat din lipsa de specialisti, daca e profitabil sa se faca lucrarea respectiva, s-au facut lucrarii in pierdere, plus ca peste 10 % din lucrarii deja executate si negociate, la sfarsit dupa executare , la decontare se gasea cite unul care vroia sa demonstreze ca e sef sa taie din sume… si asa uite unde s-a ajuns… Acum Hidroelecrica nu are decat o sansa sa poata sa mentina oameni meseriasi decat prin internalizare… se cunosc leprele la fiecare filiala, care taie frunza la caiini si i/au salarii duble fata de cei care muncesc cu adevarat.

  • GHEORGHIU SMARANDA MIHAELA spune:

   Referitor la dosarul nr.36365/3/2016 unde este analizata si judecata lichidarii HIDROCENTRALEI PORTILE DE FIER 2 -OSTROVU MARE , dece nu este clarificata si situatia pamanturilor inundate ?Numai ANAFUL are dreptul sa-si primeasca datoria si cativa hotomani de societati?
   De fapt se asteapta sa moara si sa dispara de pe acest pamant si nepotii bunicilor si strabunicilor acestora si o data cu acestea si agoniseala celor care sau dus .Unde este ce a rezultat ca venituri din functionarea acestei hidrocentrale; de fapt unii s-au ales cu malaiul si altii cu praful de pe toba. Unde este padurea unde bunica mea ma ducea la stana, unde impingeam cu batul seara oile la muls si mi se dadea drept rasplata o portie de lapte cald de la ceaun? DACA S-AR RIDICA TOTI DIN MORMINTE SI IAR CHEMA LA JUDECATA PE TOTI CARE AU FURAT SI INCA FURA CU NERUSINARE CE-AR FI, PE UNDE AR SCOATE CAMASA ACESTI HOTI DE DRUM MARE?
   Tare mult vreau sa stiu cand se va face dreptate.

 3. criss spune:

  singura solutie urgenta INTERNALIZAREA !!!

 4. GHEORGHIU SMARANDA MIHAELA spune:

  INTERNALIZAREA V-A AVEA LOC CAND DUNAREA V-A INGHETA SI ROMANII CU SARBII VOR JUCA HORA PRIETENIEI !

Spune-ți opinia