CORPORATE VOYAGE SRL (CUI 24839841) a fost o o societate cu sediul social într-o comună din judeţul Neamţ, dar care în realitate a desfăşurat activitate de agenţie de turism, cu un punct de lucru în Centrul Comercial „Felicia” din Iaşi, mai exact un un stand (un ţarc) situat chiar în faţa intrării la „Carrefour”.
În vara anului 2014, CORPORATE VOYAGE SRL a ţepuit vreo 40 de turişti după sistemul clasic: nu le-a mai asigurat sejururile plătite… şi, desigur, a dispărut din peisaj. Firma a intrat în insolvenţă, foarte rapid a trecut la faliment, demn de remarcat fiind faptul că, în cadrul Dosarului 2999/103/2014, administrator judiciar şi apoi lichidator judiciar a fost desemnat MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL (Corneliu MITITELU), practician despre care legenda spune că nu se bagă la orice insolvenţă, ci doar la cele „zemoase”… sau la care are un interes personal.
Masa credală totală a fost de numai 466.129,23 lei pentru că doar 14 turişti ţepuiţi au depus cerere de creanţă, deşi de 3 ori mai mulţi au făcut reclamaţii la Protecţia Consumatorilor şi plângere penală. Printre creditorii înscrişi în tabelul definitiv se numără şi 3 entităţi de stat şi anume:
- Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Nord-Est Iaşi – 35.000 lei
- FNGCIMM – 24.000 lei
- A.J.F.P. Neamţ – 16.495 lei (două creanţe)
O sentinţă definitivă, un bilanţ dubios şi două întrebări „indecente”
Despre această ţeapă am scris pe larg AICI, aşa că nu mai insist, dar reiau două aspecte ale procedurii care au legătură cu articolul de faţă:
- CORPORATE VOYAGE SRL a depus la Finanţe un bilanţ pentru anul 2014, document care menţionează cheltuieli de 849.689 lei şi 0 (zero) venituri. Această „afirmaţie” este FALSĂ, deoarece turiştii cu reclamaţii la Protecţia Consumatorilor şi Poliţie au plătit pachetele turistice în cursul anului 2014. Rezultă că aceste venituri NU au fost înregistrate în contabilitatea firmei şi au dus la diminuarea pasivului cu suma menţionată.
- Pe 13 mai 2015, Tribunalul Neamţ a admis „cererea conexă de atragere a răspunderii personale formulată de lichidatorul judiciar. Dispune ca pasivul societăţii debitoare CORPORATE VOYAGE SRL, în sumă de 466.129,23 lei, să fie suportat de fostul administrator statutar, CHEŞCU OVIDIU-DORU„; această sentinţă nu a fost atacată şu apel şi a rămas definitivă.
În mai multe etape, începând cu 23 martie 2017, adică la mai bine de un an şi jumătate de la rămânerea definitivă a sentinţei de atragere a răspunderii personale împotriva ţeparului Ovidiu-Doru CHEŞCU (38 de ani în prezent), am întrebat cele 3 instituţii, administratorul/lichidatorul judiciar şi creditorul care a declanşat insolvenţa (GTS INTERNATIONAL ROMANIA SRL) „Ce demersuri au efectuat pentru punerea în aplicare a sentinţei şi, implicit, pentru recuperarea sumelor cuvenite?„.
În plus, am mai pus o întrebare – doar Fiscului şi lichidatorului MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL – referitoare la bilanţul dubios care a dus la micşorarea pasivului cu aproape 850.000 lei. Şi cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi am avut un dialog. Am reuşit să obţin destule informaţii utile şi consider că am aşteptat destul răspunsurile de la unele părţi implicate, aşa că încep să le public, că doar nu le-am adunat să le pun în frigider!
AJFP Neamţ a lăsat să se prescrie o datorie mult mai mare şi mai veche, ce pretenţii să avem în cazul CORPORATE VOYAGE?!
AJFP Neamţ a reacţionat surprinzător de prompt (în mai puţin de 24 de ore), numai că răspunsul în 3 pagini nu a fost altceva decât o încercare de justificare a unui refuz şi de a acoperi o situaţie care nu avantajează instituţia. Mai exact, Fiscul nemţean nu a efectuat niciun demers pentru punerea în aplicare a sentinţei şi nici pentru verificarea bilanţului… depus de nu se ştie cine în numele CORPORATE VOYAGE SRL. Dar pentru că nu putea să spună ceva de genul „a trecut doar un an şi jumătate şi nu am avut timp să facem nimic„, Delia NEGURĂ, şef AJFP Neamţ, mi-a comunicat că datele solicitate ori nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public (în sensul Legii 544/2001), ori intră la categoria „secret fiscal”.
Omeneşte, îi înţeleg pe cei de la Finanţe Neamţ – cum ar fi putut să solicite punerea în aplicare a sentinţei respective, care însemna o executare a bunurilor şi veniturilor personale ale lui Ovidiu-Doru CHEŞCU, când pe Ion ASAFTEI (foto) nu l-au executat deşi datorează (datora?) o sumă mult mai mare şi de mai mult timp. Mai exact, decizia din data de 17 martie 2010 a Tribunalului Neamţ, în Dosarul nr.18/103/2003 (insolvenţa ROXITOUR PRODCOM SRL), spune aşa:
„Obligă fostul administrator ASAFTEI ION să plătească următoarele sume: – suma de 692.477,85 lei creditoarei D.G.F.P. Neamţ (…)”. Mai sunt şi altele menţionate în sentinţă, dar nu mai contează.
Nici în acest caz, Fiscul nemţean nu a efectuat vreun demers pentru recuperarea sumei respective, aspect care reiese şi din declaraţiile de avere depuse de Ion ASAFTEI anul trecut, în care recunoaşte existenţa unor datorii în sumă şi mai mare, de 827.078 lei, către bugetul de stat, acestea datând din 2010 şi 2013. Datoria din 2010 este cea de la insolvenţa ROXITOUR PRODCOM SRL („Hanul Răzeşilor” – primul faliment), nici nu mai contează de unde provine diferenţa de aproape 30.000 euro.
Ion ASAFTEI a fost ales consilier judeţean la alegerile de anul trecut şi, conform înţelegerilor de la nivel local, a prins funcţia de vice-preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ. Adevărul este „că l-a mâncat… undeva” să scrie în declaraţia de avere despre aceste restanţe financiare, în condiţiile în care FOARTE PROBABIL datoria din 2010 s-a prescris. Iar cea din 2013 se prescrie la anu’! Astfel de restanţe se prescriu, de regulă, după 5 ani.
Dar cum nu ASAFTEI este subiectul de azi, revin la CORPORATE VOYAGE SRL. Din răspunsul primit de la Delia NEGURĂ, dar şi din celelalte informaţii obţinute în cadrul acestei documentări jurnalistice, rezultă că Fiscul nici nu s-a gândit vreodată să pună în aplicare sentinţa de atragere a răspunderii personale. Şi cred că nici nu ştie ce ar trebui să facă, pentru că nu a mai pus în aplicare astfel de decizii ale instanţei (vezi cazul ASAFTEI). Şi mai grav este că Fiscul de la Neamţ nu reprezintă o excepţie…
Pentru că deja m-am lungit, dar şi pentru că e păcat să nu dăm Finanţelor importanţa cuvenită şi să amestecăm această instituţie cu altele – la fel de competente sau chiar şi mai şi! -, voi prezenta reacţiile celorlalte părţi implicate în zilele următoare. Şi sunt cel puţin două mult mai tari decât a Fiscului… (sursa foto: iasi.crrt.ro)
CITIŢI ŞI:
Ţepe şi ţepari din turism: CORPORATE VOYAGE şi Doru Ovidiu CHEŞCU
NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact