LOVITURĂ! Creanţe garantate de 172 milioane lei au fost cumpărate de la ruşi de „omul lui ADRIAN PORUMBOIU”

0

Pe 15 februarie 2018, judecătorul sindic Diana Elena SÎRGHI de la Tribunalul Vaslui a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva MOPAN SA Vaslui (CUI: 3177520), după ce anterior (pe 25 ianuarie 2018) pronunţase decizii similare în cazul debitoarelor R-AGRO FĂLCIU SA (CUI: 14812105) şi AGROCOMPLEX BÎRLAD SA (CUI: 2808054). Aceste 3 firme (şi altele) fac parte din Grupul RACOVA – controlat de Adrian PORUMBOIU (foto, 67 de ani) cel puţin până în vara anului 2015.

Sentinţele pronunţate de Tribunalul Vaslui atrag atenţia prin sumele foarte mari invocate de creditori, lider la acest capitol fiind TRANSOIL ENTERPRISE HOLDING Sarl, care „a încheiat cu diverşi creditori ai Grupului RACOVA (printre care BCR, OTP, CEC BANK – n.r.) mai multe contracte de cesiune de drepturi prin care a achiziţionat creanţele deţinute de aceştia împotriva societăţilor din grup”… şi astfel a ajuns la 163.359.213,91 lei, 3.244.434,91 euro şi 21.264.793,78 USD.

Sentinţele instanţei pomenesc în treacăt că, în octombrie 2017, o mare parte din această sumă, mai exact 172.251.668,36 lei, a fost cesionată către HERON GP SRL Timişoara (CUI: 33739159).

Dar cine este HERON GP SRL Timişoara, firma care a preluat (cumpărat) o creanţă GARANTATĂ de 172,25 milioane lei? Aici avem o surpriză care ar putea sau chiar ar trebui să suscite interesul unor instituţii. Măcar al Fiscului!

Un italian şi un vasluian… s-au „înfrăţit” la Timişoara

HERON GP SRL a fost înfiinţată în octombrie 2014 de către italianul Paolo ANDREAUS (50 de ani în prezent) şi urma să se ocupe de „producţia de energie electrică”. În 2014-2016 a raportat venituri simbolice şi ceva pierderi (de ordinul miilor de euro), iar în decembrie 2016 a avut loc o schimbare a asociatului unic. Astfel, în două etape (majorare de capital social şi cesiune părţi sociale), asociat unic la HERON GP SRL a devenit FABER & VALES SGT SRL (CUI: 36794913)… societate înfiinţată în noiembrie 2016 de către acelaşi italian Paolo ANDREAUS… şi care acum e în lichidare!

La finalul lunii iunie 2017, capitalul social al HERON GP SRL se majorează cu 850 lei prin aportul „substanţial” al noului asociat – vasluianul Dragoş Cătălin GÎLEA (35 de ani), care astfel ajunge să deţină 80,18% din părţile sociale. Tot atunci, GÎLEA devine şi unic administrator, funcţie deţinută anterior de italian. După numai o lună, Dragoş Cătălin GÎLEA a preluat şi părţile sociale ale macaronarului şi a devenit unic asociat la HERON GP SRL. Oficial, asta s-a întâmplat pe 5 iulie 2017.

După cum precizează instanţa (în sentinţe), contractul de cesiune prin care firma lui Dragoş Cătălin GÎLEA a preluat o parte din creanţa TRANSOIL ENTERPRISE HOLDING Sarl, în valoare de 172.251.668,36 lei, a fost semnat pe 13 octombrie 2017.

A adunat câte 1,5 milioane euro pe an! Din leafa de consilier juridic

Fiind vorba de o creanţă garantată (tot instanţa spune), este clar că nu a fost cesionată/vândută la un preţ ridicol, de 1-2% din valoarea nominală. Presupunând că tranzacţia a fost realizată la numai 20% din valoarea nominală, GÎLEA ar fi trebuit să achite peste 7,5 milioane de euro. De unde a avut aceşti bani? Asta ar putea să se întrebe şi să stabilească instituţiile abilitate… dacă există interes în acest sens.

Conform unor surse de încredere (suţinute pe alocuri şi de Google), Dragoş Cătălin GÎLEA este „omul lui PORUMBOIU”, fiind şi un fel de fin al fostului arbitru. A activat pe la mai multe firme din Grupul Racova, o vreme a fost plecat (unii zic fugit) la Londra, dar problema lui cea mare este că, la un moment dat, a avut aspiraţii politice… şi a depus declaraţie de avere.

Un astfel de document a completat în octombrie 2012, când a candidat pentru Camera Deputaţilor. Conform declaraţiilor de avere şi de interese de atunci, Dragoş Cătălin GÎLEA era „rupt în cur” – fără casă, fără maşină, fără bani în conturi, fără alte bunuri… doar un prăpădit de consilier juridic la ILVAS SA, cu un venit anual de 15.000 lei, şi membru CA la R-AGRO FĂLCIU SA, remunerat cu 700 lei/lună.

E adevărat că de atunci au trecut 5 ani şi ceva, dar e chiar greu de crezut că a acumulat câte 1,5 milioane euro/an (în medie), astfel încât să-şi permită să achiziţioneze creanţele menţionate (în varianta de 20% din valoare). Prin urmare, este de presupus că în spatele tranzacţiei nu este altcineva decât Adrian PORUMBOIU. Desigur, nu e nimic ilegal dacă PORUMBOIU l-a împrumutat pe GÎLEA cu câteva milioane de euro. Nu e ilegal dacă banii respectivi por fi şi justificaţi!

Sărind peste faptul că acum nu mai pare chiar o întâmplare fericită că Tribunalul Vaslui s-a decis să deschidă procedurile de insolvenţă împotriva R-AGRO FĂLCIU SA, AGROCOMPLEX BÎRLAD SA şi MOPAN SA, să vedem ce se poate întâmpla în cazul acestor dosare.

PORUMBOIU a redevenit stăpân la firmele vândute ruşilor

Cu 172,25 milioane lei şi eventual cu alte „inginerii” asemănătoare, HERON GP SRL are şansa să fie creditor majoritar la toate cele 3 insolvenţe… care ar putea fi judecate (conexate) ca insolvenţă de grup. Altfel spus, Adrian PORUMBOIU – prin vocea lui Dragoş Cătălin GÎLEA (care s-a mai dotat recent cu două firme la Timişoara) – ar decide de unul singur soarta acestor societăţi (pe care oficial nu le mai deţine) şi, implicit, a creditorilor.

În funcţie de garanţiile deţinute (şi de legalitatea unor contracte de comodat!), poate opta chiar pentru intrarea rapidă în faliment a debitoarelor. Şi culmea e că şmecheria cu cesiunea creanţelor de aproape 40 milioane euro este legală, singura problemă care se poate pune în discuţie fiind provenienţa banilor plătiţi oficial de HERON GP SRL.

De fapt, ar mai putea fi o problemă, chiar mai gravă. Eu nu cred că ruşii se vor lăsa „şmecheriţi” de Adrian PORUMBOIU… (sursa foto: gsp.ro)

CITIŢI ŞI:
Insolvenţa COMCEREAL Vaslui se amână… din nou; oficial, Adrian PORUMBOIU este acţionar.. cu acţiuni sub sechestru!LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.