Pentru Gică Hagi, VIITORUL a devenit mult mai profitabil decât HOTELUL IAKI

VIITORUL-Constanta

În campionatul de fotbal (Liga I) al României, cuvântul de ordine este INSOLVENŢA, aproape jumătate dintre participantele la ediţia recent încheiată intrând sub protecţia Legii 85/2014. În aceste condiţii, o echipă (oficial, o firmă care gestionează activitatea economică a fotbaliştilor) care înregistrează profit este… o floare rară.

Exceptând STEAUA (FCSB), care a jucat în cupele europene şi a încasat „o căruţă” de bani din această participare, pare greu de crezut că o altă echipă a reuşit să marcheze profit în ultima perioadă. Totuşi, există o asemenea echipă. Se numeşte VIITORUL (lui Hagi), iar firma în cauză este FOTBAL CLUB VIITORUL SA Constanţa (CUI 24667720).

După câţiva ani încheiaţi cu pierderi, VIITORUL a reuşit să înregistreze un profit net de 2,9 milioane lei în 2013 şi de 6,9 milioane lei, adică peste 1,5 milioane euro, în 2014. Rezultatul financiar pare surprinzător în condiţiile în care echipa de fotbal s-a chinuit să nu retrogradeze în sezonul 2013-2014, iar în prima parte a sezonului 2014-2015 (bilanţul este la 31 decembrie 2014) nu a rupt gura târgului. În plus, echipa nu are un stadion „acasă” şi nici susţinerea comunităţii locale.

FOTBAL-CLUB-VIITORUL-w

Asta dovedeşte un (foarte) bun management al firmei care „administrează” echipa, mai ales că profitul nu este singurul indicator în creştere spectaculoasă. Astfel, la finalul anului trecut, FOTBAL CLUB VIITORUL SA avea datorii totale de numai 14,4 milioane lei, faţă de 46,8 milioane lei la finalul anului 2012. Mai mult, capitalurile proprii au ajuns la un plus de 22,4 milioane lei (la 31 decembrie 2014), faţă de un minus de 17,26 milioane lei în urmă cu doi ani.

Dacă e să analizăm portofoliul de afaceri al lui Gică Hagi, observăm că, în ultimii doi ani, VIITORUL este mult peste HAGI SPORT SRL (CUI 6646915), firma care administrează Hotelul „Iaki” din Mamaia, care în 2014 a raportat un profit net de 1,56 milioane lei, în uşoară creştere faţă de 2013 (1,15 milioane lei).

HAGI-SPORT-w

Este drept că IAKI a înregistrat profit în toţi ultimii 5 ani, în timp ce VIITORUL a avut pierderi în 2010-2012, dar evoluţia din 2013 şi 2014 sugerează că VIITORUL este pe un trend pozitiv, iar clasarea pe un loc superior în acest campionat, care implică drepturi de televiziune mai consistente, arată că anul 2015 va fi şi mai bun din punct de vedere financiar.

Revenind la VIITORUL, merită remarcat faptul că societatea nu figurează în evidenţele ANAF cu obligaţii restante la bugetele de stat (la 31 martie 2015) şi nici informaţii/zvonuri despre datorii către jucători nu au apărut în spaţiul public.

Dacă mă raportez la multe alte afaceri din zona sportului cu balonul rotund, cred că succesul financiar înregistrat de VIITORUL se datorează seriozităţii omului de fotbal Gică Hagi şi, foarte probabil, faptului că el îşi administrează singur business-ul şi nu l-a dat pe mâna altora. Probabil pe principiul „Dacă vrei ca un lucru să fie făcut bine, fă-l tu!(foto: telegrafonline.ro)