RACOVA a scăpat de insolvenţă, EXIMBANK şi-a retras cererea; Fiscul are de recuperat 3,24 milioane lei… dar ce e sub un milion de euro nu se pune!

0

Pe 20 iulie 2016, BANCA DE EXPORT-IMPORT A ROMÂNIEI EXIMBANK SA a depus la Tribunalul Vaslui cerere de deschidere a insolvenţei împotriva debitoarei RACOVA SA Vaslui (CUI: 827084) – societate la care, conform Registrului Comerţului, Adrian PORUMBOIU (împlineşte 66 de ani luna viitoare) mai deţine 29,99% din acţiuni… deşi o ţine langa că a vândut afacerea şi nu mai are nicio legătură cu Grupul Racova! Astfel a fost constituit Dosarul nr.1475/89/2016.

Demn de semnalat este faptul că, înainte cu o lună de depunerea acestei cereri, activitatea hotelului RACOVA din Vaslui a fost mutată pe firma nou-înfiinţată RACOVA TRAVEL SA (CUI: 36219282), iar în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială (BOPI) nr.8/2016 din 31 august 2016 a fost anunţată/publicată cesionarea mărcilor RACOVA şi DUBLIN IRISH PUB (numele unei crâşme de la parterul hotelului), de la cedentul (vânzătorul) RACOVA SA la cesionarul (cumpărătorul) RACOVA TRAVEL SRL (detalii AICI).

După două amânări, Tribunalul Vaslui a găsit o portiţă să tergiverseze procesul, invocând „excepţia necompetenţei materiale de soluţionare a cauzei”. Şi, asfel, dosarul a fost pasat la Tribunalul Iaşi pe motiv că Dosarul de insolvenţa nr.2476/89/2015 împotriva COMCEREAL SA (CUI: 8208253) fusese strămutat la Iaşi, la cererea unui creditor! Desigur, decizia Tribunalului Vaslui a fost eronată şi, după ce s-a pronunţat Curtea de Apel Iaşi asupra competenţei teritoariale, dosarul a revenit la „instanţa mamă”.

În cele din urmă, Tribunalul Vaslui s-a decis să judece cererea EXIMBANK pe 17 august 2017, adică la aproape 13 luni de la depunere şi asta pentru că probabil ştia că „au dat la pace” cele două părţi din proces. Altfel, mai găsea un motiv pentru amânare, mai ales că era perioada de vacanţă judecătorească. Prin urmare, pe 17 august 2017, instanţa „a luat act de renunţarea creditoarei EXIMBANK SA la judecata cererii de deschidere a procedurii insolvenţei” şi a închis dosarul. Teoretic, sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 7 zile de la comunicare, dar nu cred că se pune această problemă.

De ce şi-a retras EXIMBANK cererea? De obicei, un creditor renunţă la o astfel de solicitare după ce recuperează banii cuveniţi de la debitoare. Totuşi, s-au văzut şi cazuri când creditorul a renunţat la cerere fără să-şi primească banii, în urma semnării unui acord de reeşalonare a restanţei financiare (aşa cum s-a întâmplat în cazul URSUS – AZUGA WATERS). Prin urmare, nu e sigur că RACOVA ar fi achitat creanţa şi EXIMBANK nu va reveni cu o nouă cerere peste câteva luni. Ar putea să ne spună EXIMBANK, dar o să invoce secretul bancar!

În ceea ce priveşte creditorii RACOVA SA, merită remarcată bunăvoinţa de care dă dovadă Fiscul, instituţie care nu are absolut nicio problemă că societatea la care ADRIAN PORUMBOIU deţine 29,99% din acţiuni înregistrează datorii la bugetele de stat în valoare totală de 3.240.456 lei (la 30 iunie 2017, conform anaf.ro). Păi ce, 3,24 milioane lei sunt bani?! (sursa foto: gsp.ro)LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.