ŞMECHERIE sau ILEGALITATE? Salarii ale angajaţilor COMCEREAL Vaslui au fost plătite prin MANDAT POŞTAL de firme din Galaţi şi Tulcea… una este deţinută de fiul unui secretar de stat

0

COMCEREAL SA Vaslui (CUI: 8208253), cea mai importantă firmă din Grupul RACOVA, are probleme financiare vizibile încă din 2015, an în care teoretic tot grupul a fost vândut de Adrian PORUMBOIU… unor ruşi/basarabeni de la TRANS OIL.

Deosebit de interesant mi s-a părut faptul că, în ultimii aproximativ 3 ani, reclamaţii zgomotoase la adresa COMCEREAL SA au formulat creditorii (bănci şi societăţi comerciale) şi arendatorii, dar nu şi angajaţii acestei companii – 372 în 2015 şi 254 în 2016. Oare de ce?

Un posibil răspuns la această întrebare (cum de angajaţii COMCEREAL SA nu s-au plâns de neachitarea drepturilor băneşti?) ar putea fi următorul: pentru că şi-au primit salariile. Cum şi-au primit aceste salarii? Despre asta… vorbim astăzi!

Conform documentelor/mandatelor prezentate în acest articol, angajaţi ai COMCEREAL SA şi-au primit drepturile cuvenite sau cel puţin o parte din acestea… de la alte societăţi! Care teoretic nu aveau nicio obligaţie în acest sens. Să le luăm pe rând.

ITAL AGRO 2005 Folteşti

ITAL AGRO 2005 SRL Folteşti (CUI: 17831306) este o societate din judeţul Galaţi înfiinţată în august 2005 de italianul Claudio SCARAVAGLIO (50 de ani în prezent) şi care, conform presei locale, a „uitat” să-şi achite obligaţiile către arendatorii locali – detalii AICI.

În februarie 2016, această firmă a fost preluată de Lucian Daniel HERŢA (46 de ani) şi Alina HERŢA (42 de ani). Faptul că Alina HERŢA este născută în oraşul Huşi din judeţul Vaslui reprezintă doar un amănunt!

După cum se poate observa din imaginea de mai sus, ITAL AGRO 2005 SRL a achitat salarii angajaţilor COMCEREAL SA Vaslui cel puţin pentru septembrie 2016.

CAMBELA PROD Stejaru

CAMBELA PROD SRL Stejaru (CUI: 13524600) este cea mai tare firmă din acest articol, chiar mai tare decât COMCEREAL: în 2016 a avut o cifră de afaceri de 284,78 milioane lei şi un profit net de 7,67 milioane lei, performanţe obţinute cu 95 de angajaţi.

CAMBELA PROD SRL a fost înfiinţată în noiembrie 2000, a fuzionat în 2017 cu HIGHLIFE PROPERTIES SRL (CUI: 22234967) şi la ora actuală este deţinută integral de Tănase BELA (39 de ani).

Această societate din judeţul TULCEA a plătit prin mandat poştal salarii (şi premii!) către angajaţi COMCEREAL SA Vaslui cel puţin pentru noiembrie-decembrie 2016. Pare a fi „preluat ştafeta” de la ITAL AGRO 2005 SRL.

CRISTIAN-IMPEX Tulcea

Ultima societate despre care ştiu sigur că a participat la aceste combinaţii este CRISTIAN-IMPEX SRL Tulcea (CUI: 6526757). A fost înfiinţată în decembrie 1994 şi este controlată de George Cristian CARAMAN (30 de ani).

Deţine brandul „Cuptorul de Aur”, vreo 10 puncte de lucru în Tulcea şi Constanţa, iar pentru anul 2016 a raportat o cifră de afaceri de 58,6 milioane lei şi 84 de angajaţi.

CRISTIAN-IMPEX SRL a plătit salarii pentru COMCEREAL SA cel puţin în octombrie 2017.

În ceea ce îl priveşte George Cristian CARAMAN, acesta nu este chiar un simplu întreprinzător care a avut succes în viaţă, ci are o mamă bine înfiptă! Este vorba de Sirma CARAMAN (împlineşte 64 de ani luna aceasta), care a fost director executiv la CJ Tulcea, iar acum este secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

Ia şi tu 100 tone de porumb şi la schimb ne plăteşti nişte salarii

După cum se poate observa, pe toate cele 3 mandate apare ştampila simplă S.C. COMCEREAL S.A. VASLUI, aplicată în locul pentru corespondenţă. Teoretic, doar firma vasluiană ar fi putut obţine o astfel de ştampilă, dar nu asta e important în cazul de faţă: faptul că cele 3 firme plătitoare de lefuri au primit o astfel de ştampilă sugerează că aveau de completat numeroase mandate, că altfel puteau scrie de mână „SC COMCEREAL SA”, nu era nevoie de ştampilă.

De ce aceste 3 societăţi (poate şi altele) au achitat salarii (şi prime!) pentru angajaţii COMCEREAL SA şi dacă este legală această procedură… ar trebui să ne spună instituţiile statului. Ţinând cont de cine este mama lui George Cristian CARAMAN, mă îndoiesc că va investiga cineva această situaţie. Poate peste câţiva ani, dacă se schimbă ceva între timp.

Şi dacă, totuşi, se apucă cineva să studieze problema, zic că ar trebui să ţină cont şi de întrebările/neclarităţile de mai jos.

  1. A plătit cineva şi impozitul plus contribuţiile pentru aceste salarii?
  2. Dacă nu a fost nimic ilegal la aceste plăţi, de ce nu s-au făcut în conturile angajaţilor şi s-a apelat la metoda mandatelor poştale?
  3. De ce a recurs COMCEREAL SA la aceaste şmecherii? Chiar dacă ar fi avut conturile poprite, avea dreptul de a retrage din conturile respective sumele necesare plăţii salariilor. Poate pentru că din conturi a plătit „lefurile de pe cartea de muncă”, iar prin mandate au venit diferenţele convenite cu angajaţii („partea la negru”)?!
  4. Dacă ITAL AGRO 2005 SRL, CAMBELA PROD SRL sau CRISTIAN-IMPEX SRL au plătit aceste sume pentru că aveau datorii faţă de COMCEREAL, cum apar plăţile respective în contabilitate? Sau poate a fost vorba de „înţelegeri amicale”, de genul: „ia şi tu 100 tone de porumb, că oricum nu se cunoaşte (şi nici nu mai ştie nimeni dacă e sau nu sub sechestru), şi în schimb ne plăteşti nişte salarii„. Un fel de barter nefacturat!

Chiar dacă vorbim de două societăţi cu potenţă financiară (CAMBELA PROD SRL şi CRISTIAN-IMPEX SRL), care ar putea susţine fără probleme lefurile unei a treia companii (mai ales dacă nu se plătesc şi taxele), nu exclud posibilitatea să mai existe şi altele care au plătit salarii pentru COMCEREAL SA Vaslui. Am mai auzit de o firmă din Capitală, deţinută oficial de un american, dar încă nu am primit dovada!

Şi la final… o precizare importantă:
Pentru că a vândut TOT în 2015 (teoretic şi nişte acţiuni care au fost puse sub sechestru în 2016!), Adrian PORUMBOIU nu ştie nimic de aceste plăţi prin mandate poştale, nu participă la petrecerile companiei… şi cred că a uitat şi unde este sediul COMCEREAL! Iar în timpul acesta, săraca marmotă se speteşte la învelit ciocolata…

CITIŢI ŞI:
Insolvenţa COMCEREAL Vaslui se amână… din nou; oficial, Adrian PORUMBOIU este acţionar… cu acţiuni sub sechestru!

LOVITURĂ! Creanţe garantate de 172 milioane lei au fost cumpărate de la ruşi de „omul lui ADRIAN PORUMBOIU”LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.