Vestita firmă TEL DRUM SA Alexandria (CUI: 2695680) a început anul acesta cu un demers care a surprins pe toată lumea – pe 17 ianuarie 2018 s-a cerut în insolvenţă, astfel fiind constituit Dosarul nr.116/87/2018 de la Tribunalul Teleorman, pentru care a fost fixat un prim termen de judecată pe 29 ianuarie 2018… deşi Legea 85/2014 are o prevedere clară: „Cererea debitorului se va judeca de urgenţă, în termen de 10 zile, în camera de consiliu, fără citarea părţilor” (art.65 – 10).
Solicitarea constructorului teleormănean a fost pusă pe seama deciziei DNA de instituire a „măsurilor asigurătorii asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale suspectei TEL DRUM SA, precum şi poprire asupra sumelor de bani existente sau care urmează a fi virate de terţi, cu orice titlu, în conturile bancare deţinute de aceasta, până la concurenţa sumei de 32.118.589,51 lei (reprezentând suma foloaselor necuvenite şi suma cu care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către stat” (detalii AICI). Demn de menţionat este şi faptul că solicitarea de intrare sub incidenţa Legii 85/2014 a fost depusă în aceeaşi zi în care DNA a anunţat extinderea urmăririi penale împotriva TEL DRUM SA şi aplicarea măsurilor menţionate.
Chiar dacă inclusiv avocatul debitoarei susţine această variantă (AICI), realitatea nu e chiar aşa: TEL DRUM SA a început să se confrunte cu grave probleme financiare înainte ca procurorii DNA să pună poprire pe conturi. Astfel, pe data de 21 decembrie 2017, TEL DRUM SA a refuzat la plată 4 bilete la ordin „din lipsă totală de disponibil”.
A doua zi, pe 22 decembrie 2017, la Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP) au fost raportate alte 12 incidente de plată majore cu bilete la ordin… plus două cecuri refuzate la plată, ceea ce a dus la aplicarea interdicţiei bancare de a emite cecuri timp de un an.
Au urmat şi alte incidente cu cecuri şi bilete la ordin, astfel că situaţia la finalul zilei de ieri, 22 ianuarie 2018, se prezenta astfel:
- 40 de cecuri refuzate la plată, în valoare de 2,54 milioane lei
- 72 de incidente cu bilete la ordin, suma totală refuzată la plată fiind de 2,08 milioane lei
În total, vorbim de 112 refuzuri la plată înregistrate în perioada 21 decembrie 2017 – 22 ianuarie 2018, în valoare totală de 4,62 milioane lei cu menţiunea că şi ieri, 22 ianuarie 2018, au fost raportate două bilete la ordin refuzate la plată şi un cec.
Un alt aspect care trebuie subliniat este că niciun incident de plată NU poartă menţiunea clasică „poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului„, ceea ce înseamnă că măsurile anunţate de DNA încă nu au fost puse în aplicare, probabil pentru că au fost contestate în instanţă.
Ţinând cont de valoarea refuzurilor la plată, decizia Tribunalului Teleorman este ca şi clară – va dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă, în timp ce probabil DNA va dispune „interzicerea iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare„. În ceea ce priveşte reacţia Guvernului Dăncilă, ne putem aştepta să anuleze split TVA pentru firmele în insolvenţă şi, eventual, să mai acorde şi nişte facilităţi fiscale pentru astfel de societăţi „aflate în dificultate”! (sursa foto: teldrum.ro)