LEOSER: management catastrofal la „serele lui Becali”; RADET are de recuperat 13 milioane lei; şi Penitenciarul Jilava a luat o ţeapă

george-becali

LEOSER SA (CUI: 383062), societatea care deţine serele legumicole de la Popeşti-Leordeni a intrat în insolvenţă pe 12 noiembrie 2015, la propria cerere (Dosar nr.2378/93/2015, Tribunalul Ilfov). Administratorul judiciar MIT INSOLV SPRL – Filiala Argeş a publicat tabelul preliminar al creanţelor, document din care reiese un total acceptat al datoriilor de 84,17 milioane lei.

 Suma solicitată de creditori a fost de 97,57 milioane lei, cea mai mare parte a diferenţei fiind reprezentată de creanţa invocată de VEST ENERGO SA Bucureşti (CUI: 7324764), în valoare de 12,25 milioane lei. Culmea e că această companie este reprezentată de o casă de avocatură, iar motivul respingerii este unul hilar – nu a timbrat cererea, adică nu a plătit taxa de 200 lei!

 Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti este cel mai generos creditor (exceptând creanţele subordonate), cu puţin peste 13 milioane lei, surprinzător fiind faptul că furnizorul de energie termică nu deţine niciun fel de garanţie. O creanţă teoretic garantată, dar sub condiţie suspensivă, de 1,29 milioane lei deţine Fiscul, instuţie care mai revendică şi o creanţă bugetară de 1,53 milioane lei.

 Societatea despre care se spune că este deţinută (prin interpuşi) de Gigi BECALI a reuşit performanţa de a ţepui şi Penitenciarul Jilava cu aproximativ 20.000 euro, sumă care probabil reprezintă servicii prestate de „chiriaşii” temporari ai acestui stabiliment.

 Interesant este faptul că LEOSER SA nu figurează cu datorii la nicio bancă, rol care pare a fi fost preluat de neamurile lui Gigi BECALI, care deţin societatea în acte. Astfel, nepotul Vasile GEAMBAZI (împlineşte 35 de ani în martie), care deţine 50% din capitalul social şi este membru CA, este înscris în tabelul preliminar al creditorilor cu o creanţă subordonată de 5,13 milioane lei.

 Deşi oficial deţine 14,977% din acţiuni, finul Horia CULCESCU a creditat LEOSER SA cu 16,63 milioane lei, în condiţiile în care este şi angajat al societăţii, ca inginer economist, cu o leafă de sub 1.000 euro/lună. El figurează cu o creanţă salarială de 2.010 lei, care probabil reprezintă salariul pe jumătate de lună („lichidarea”).

 Administratorul judiciar a întocmit raportul privind cauzele şi împrejurările care au condus la apariţia stării de insolvenţă, document în care menţionează de mai multe ori managementul „pasiv” sau „defectuos” al companiei, care s-a remarcat prin câteva „realizări de excepţie„:

  • Inexistenţa serviciului sau cel puţin al unei persoane specializate care să răspundă de întocmirea documentaţiei de ofertare, identificarea lucrărilor, asigurarea plajei de clienţi, monitorizarea derulării contractelor, menţinerea unui echilibru al tarifelor si preţurilor practicate corelat cu oferta pieţei
  • Nivelul scăzut al stocurilor de materii prime, necorelarea acestuia în corespondenţă cu necesarul pentru derularea activităţii în perioada de iarnă.
  • Nivelul ridicat al stocurilor de materiale consumabile si auxiliare, în defavoarea stocului de materii prime.
  • Necorelarea costurilor de achiziţie a principalelor materii prime si servicii cu posibilităţile societăţii, lipsa de interes în identificarea unor furnizori alternativi.
  • De la un termen de plată de 55 zile (cu 10 zile peste termenul de încasare a creanţelor), s-a ajuns la aproape un an de zile termen de plată şi la 3-7 luni termenul de încasare a creanţelor.
  • Necorelarea preţurilor practicate cu costurile reale de producţie.

Şi lista poate continua…

 Pe 24 ianuarie 2016, ora 14:00, se va desfăşura prima şedinţă a Adunării Creditorilor, iar următorul termen de judecată este 18 februarie 2016(sursa foto: sportnews.libertatea.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:
LEOSER SA – tabel preliminar al creanţelor