3T CONSTRUCT: un an de insolvenţă şi datorii de 32 milioane lei pentru „TEL DRUM de Neamţ”

3T-CONSTRUCT-TEL-DRUM

3T CONSTRUCT SRL (CUI: 22009205) a fost înfiinţată în iunie 2007, de către Cosmin TOBOLCEA (50% din capitalul social), Felix TĂMĂŞANU (25%) şi Fabian TĂMĂŞANU (25%), având ca obiect principal de activitate „construcţii de clădiri şi lucrări de geniu”. La înfiinţare sediul social era în satul Săbăoani, str.Plopilor nr.33, judeţul Neamţ, iar asociatul majoritar era şi administrator. Până în 2010, societatea nu a desfăşurat activitate.

Pentru că ar fi creat suspiciuni şi ar fi rănit patriotismul local, drumarii de la Teleorman nu au putut veni cu firma TEL DRUM SA Alexandria (CUI: 2695680) să-şi adjudece lucrări în Moldova, aşa că au cumpărat 3T CONSTRUCT SRL în februarie 2010, structura asociaţilor devenind următoarea:

  • Petre PITIŞ – 70%
  • Gheorghe Viorel POP – 10%
  • Ana POP – 10%
  • Cosmin TOBOLCEA – 5%
  • Viorel TOBOLCEA – 5%

Sediul social a fost mutat în Piatra Neamţ, iar funcţia de administrator a fost preluată de Ana POP.

3T-CONSTRUCT-5-ani-w

Dacă în 2010 abia a apucat „să-şi prezinte scrisorile de acreditare” autorităţilor locale, din 2011 a început să lucreze din greu, reuşind să sară la o cifră de afaceri de 13 milioane lei. Ascensiunea a continuat în 2012 (cifră de afaceri de 24,16 milioane lei) şi în 2013 (32,84 milioane lei). Totuşi, trebuie remarcat faptul, că la finalul anului 2013, datoriile totalizau 16,49 milioane lei, sumă neacoperită de creanţe (6,86 milioane lei), stocuri (4,70 milioane lei) şi bani în casă şi conturi (1,62 milioane lei).

În iunie 2014, problemele financiare ale „TEL DRUM-ului de Neamţ” au devenit vizibile, firma fiind raportată la CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi) cu primele bilete la ordin refuzate la plată. De atunci şi până ieri, 5 octombrie 2015, 3T CONSTRUCT SRL piatra Neamţ a adunat 134 de refuzuri la plată, în valoare totală de 16,40 milioane lei. Ultimele două bilete la ordin refuzate la plată au fost pe 30 septembrie 2015, iar precedentele două în august 2015.

3T-CONSTRUCT-incidende-w

Pe 16 octombrie 2014, societatea nemţeană s-a cerut în insolvenţă, motivând că „are datorii scadente ce depăşesc 2.000.000 lei, că este în încetare de plăţi de mai mult de 90 de zile si că are posibilitatea de a se reorganiza pe baza unui plan de reorganizare”. Cererea a fost admisă de Tribunalul Neamţ pe 22 octombrie 2014, iar în calitate de administrator judiciar a fost desemnat practicianul în insolvenţă ASIST CONT IPURL (Mitică Lulu PALADE) din Focşani.

La începutul anului 2015 a fost publicat tabelul preliminar al creanţelor, care a dezvăluit faptul că datoriile depăşesc de multe ori valoarea invocată de debitoare la deschiderea procedurii. Mai exact, creditorii au revendicat 34,18 milioane lei, iar administratorul judiciar a acceptat 31,96 milioane lei. Se remarcă o prezenţă masivă în tabelul creditorilor a firmelor din Teleormanul lui Liviu Dragnea, nelipsind PROINVEST SRL Alexandria (CUI: 7679503), firmă controlată de celebra (la ea acasă) familie FIŞCUCI.

Dintre creditori, se remarcă salariaţii, care nu şi-au primit lefuri în valoare de 152.186 lei, statul cu numai 314.642 lei (în comparaţie, un alt constructor nemţean insolvent, ASIRI INTERNATIONAL SRL, a tras statului o ţeapă de peste 73 milioane lei), „firma mamă” TEL DRUM SA – 3,14 milioane lei şi Petre PITIŞ – 6,64 milioane lei.

Administratorul judiciar a vrut să fie foarte „preţios” cu amănuntele şi a detaliat fiecare creanţă în parte, demers care avea să-l coste. Despre TEL DRUM SA spune că „a formulat o cerere de înscriere la masa pasivă a societăţii 3T CONSTRUCT SRL cu suma de 3.144.623,76 lei reprezentând garanţii asumate prin emiterea de instrumente de plată, cu titlu de garanţie, în vederea garantării tuturor obligaţiilor financiare rezultate din relaţia comercială cu SC 3T CONSTRUCT SRL”, iar despre Petre PITIŞ: „a formulat o cerere de înscriere la masa pasivă a societăţii 3T CONSTRUCT SRL cu suma de 6.644,974.77 lei, reprezentând garanţii asumate prin avalizare pe instrumente de plată emise de societatea debitoare„.

Sinceritatea (naivă) a administratorului judiciar este prezentă şi în raportul privind cauzele insolvenţei, document în care precizează că „debitorul 3T CONSTRUCT SRL nu şi-a realizat obiectivele propuse din cauza lipsei unui plan de activitate pe termen mediu şi lung, stare datorată unor carenţe în managementul societăţii, carenţe concretizate în lipsa de viziune pe termen mediu”. Mai mult, Mitică Lulu PALADE susţine că „situaţia generală economică a firmei face improbabilă, în opinia administratorului judiciar, posibilitatea reală de reorganizare a activităţii debitorului 3T CONSTRUCT SRL”. Altfel spus, firma se îndreaptă spre faliment.

Dar lumea e în continuă mişcare, aşa că şi carenţele manageriale invocate de practicianul în insolvenţă au fost „rezolvate” repede… prin înlocuirea administratorului judiciar iniţial cu altul, pe care să nu îl dea transparenţa şi sinceritatea afară din casă. Noul administrator judiciar, RDV INSOLVENŢĂ SPRL Piatra Neamţ (Daniela STROE), a fost numit pe 11 februarie 2015. De atunci şi până acum, a reuşit să-şi tripleze onorariul (la 3.000 lei/lună). Alte „minuni ” pe care le-a făcut Daniela Stroe în cele aproape 8 luni de muncă intensă se regăsesc în cel mai recent raport de activitate depus la Dosarul 3593/103/2014 şi publicat în BPI nr15415/16.09.2015. Ultima dată la care face referire raportul este 24 iunie 2015. Trei luni de vacanţă nu e mult, chiar dacă ai la dispoziţie o sinecură de doar 3.000 lei/lună!

Demn de remarcat este şi faptul că această „dare de seamă” se numeşte oficial „raport LUNAR„. Ultimul a fost publicat pe 16 septembrie 2015, iar precedentul raport LUNAR a fost publicat pe 21 aprilie 2015. La Piatra Neamţ e zonă de muntă şi se pare că luna e ceva mai lungă, are cam 150 de zile! Dacă plata onorariului ar fi condiţionată de depunerea/publicarea raportului LUNAR, probabil că luna ar avea chiar sub 30 de zile.

Luna aceasta, octombrie 2015, societatea 3T CONSTRUCT SRL aniversează un an de insolvenţă. În această perioadă, NU a fost publicat tabelul definitiv al creanţelor şi nici nu s-a adus aminte de vreun plan de reorganizare. Din raportul menţionat mai sus, reiese că societatea nu desfăşoară activitate, pentru că nu se pomeneşte de plata salariilor, ci doar dă în subantrepriză contractele pe care le are în derulare (erau 6 la începutul insolvenţei). Altfel spus, trage de timp pentru că intrarea în faliment ar duce la rezilierea contractelor (unul dintre acestea este „lucrări de construcţii staţii de epurare a apelor uzate din oraşele Tăşnad si Ardud”, probabil foarte consistent).

Cei care prelungesc agonia „TEL DRUM-ului de Neamţ” sunt BANCA TRANSILVANIA, GRUNDFOS POMPE ROMANIA SRL, CRIDUS CONSTRUCT SRL (firmă care a intrat în insolvenţă recent), adică cei 3 membri ai Comitetului Creditorilor, plus RDV INSOLVENŢĂ SPRL. Desigur, singurul pedepsit este administratorul judiciar, care este forţat să mai încaseze câte 3.000 lei pentru fiecare lună pe care o câştigă în favoarea firmei ţepare (debitoarea), deşi oficial este reprezentantul creditorilor.

La ora actuală, 3T CONSTRUCT SRL are un capital social de 1.000 lei, deţinut de

  • Nicoleta PENE – 80%
  • Gheorghe Viorel POP – 10%
  • Ana POP – 10%

Ca administrator special figurează Ana POP (48 de ani), persoană domiciliată în satul Căciuleşti, comuna Girov, judeţul Neamţ. Asociatul majoritar, Nicoleta PENE, împlineşte 34 de ani luna viitoare şi are domiciliul în Alexandria. Pe un site de recrutare, se prezenta în iunie 2015 ca director comercial TEL DRUM SA, anterior fiind (aproape 6 ani) asistent director judeţean BCR. (sursa foto: teldrum.ro)

 

3T CONSTRUCT – tabel preliminat al creanţelor

 3T CONSTRUCT – raport de activitate administrator judiciar (publicat în septembrie 2015)