A doua insolvenţă PILIERUL… de 7 ori mai „zemoasă” decât prima; administratorul judiciar ORDONĂ băncilor să nu raporteze la CIP incidentele de plată

Înfiinţată în octombrie 2011, firma de pază PILIERUL SECURITY SRL Vişan (CUI: 29268967) a fost şi este în continuare deţinută şi administrată de Bogdan Constantin SAMOILĂ (31 de ani), individ care, până în octombrie 2013, a avut (şi) calitatea de asociat (o perioadă chiar majoritar) la PILIERUL SRL (CUI: 9425382) – societate radiată în ianuarie 2015, după închiderea procedurii de faliment.

La sfârşitul lui 2017, SAMOILĂ a realizat că firma înregistrează pierderi semnificative de vreo 4 ani şi că nu mai poate fenta plata datoriilor, aşa că a solicitat protecţia Legii 85/2014. În documentaţia depusă la Dosarul nr.10395/99/2017, debitoarea susţine că are datorii de 1.103.968,28 lei, iar în 2017 a înregistrat pierderi de peste 500.000 lei.

Judecătorul sindic ROXANA BARBIR de la Tribunalul Iaşi a admis cererea pe 16 ianuarie 2018 şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă, iar în funcţia de administrator judiciar provizoriu a desemnat practicianul propus de debitoare, CONSILIUL DE INSOLVENŢĂ IPURL (Liviu ŢIPLEA), cu o remuneraţie iniţială de 1.000 lei/lună.

Instanţa a mai stabilit data de 5 martie 2018 drept termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 2 aprilie 2018, ora 14:00, la sediul ales al administratorului judiciar (Iaşi, str.Stihii nr.2A, bl.Stihii, et., ap.8).

Demn de semnalat (poate chiar şi unor medici) este faptul că Liviu ŢIPLEA a emis un document (numit „ordin”) prin care „ordonă” (chiar aşa spune) o mulţime de chestii, surprinzător fiind faptul că insistă pe zona instrumentelor de plată… şi se răţoieşte la bănci, să nu care cumva să declare în CIP (Centrala Incidentelor de Plată) eventualele refuzuri la plată. Iată ce „ordonă” şi „solicită expres” ŢIPLEA:

  • Refuzarea la plată a tuturor instrumentelor de plată sau titlurilor de valoare, prezentate spre plată sub orice formă, care au fost emise/trase/girate/avalizate/predate de debitor, cu efectuarea menţiunii „insolvenţa debitorului/trăgătorului/girantului/avalistului/ emitentului” sau a unei menţiuni similare şi/sau cu modificarea corespunzătoare a calităţii pe care debitorul o are în raportul de plată
  • În cazul refuzului la plată şi în limita dispoziţiilor legale, administratorul judiciar solicită expres instituţiilor de credit/plată ori de trezorerie să nu declare debitorul PILIERUL SECURITY SRL la Centrala Incidentelor de Plăţi şi/sau la Centrala Riscurilor de Credit, având în vedere cele expuse în motivarea prezentului ordin

E gravă situaţia dacă ajung administratorii judiciari să ordone! Dacă îşi permite ŢIPLEA aşa ceva, vă imaginaţi ce pretenţii ar putea avea alde Mititelu, Lotrean sau Balog?!

Prima insolvenţă PILIERUL s-a lăsat cu… atragerea răspunderii personale

După cum am precizat la începutul articolului, Bogdan Constantin SAMOILĂ a fost până în octombrie 2013 asociat la PILIERUL SRL, cu menţiunea că nu a deţinut şi funcţie de administrator. La scurt timp după retragerea lui SAMOILĂ, în decembrie 2013, Fiscul a solicitat insolvenţa firmei, pentru datorii de 153.920 lei, iar cererea a fost admisă pe 8 mai 2014Dosarul nr. 12695/99/2013.

La o zi după sentinţa de închidere a procedurii (din 29 ianuarie 2015), Fiscul a solicitat atragerea răspunderii personale a foştilor administratori, Petrişor Viorel PETRU (59 de ani) şi Mihai PINTILIE (39 de ani). Pentru că a devenit administrator în octombrie 2013 (preluând funcţia de la Petrişor Viorel PETRU), Mihai PINTILIE a fost considerat nevinovat de judecătorul sindic Nicoleta Lenuţa ZAHARIA, care a decis aşa (pe 6 ianuarie 2016): „Obligă pe pârâtul PETRU Petrişor Viorel la acoperirea pasivului rămas neacoperit al debitoarei PILIERUL SRL, în valoare totală de 161.713 lei. Respinge acţiunea formulată de administratorul judiciar MARKA’S IPURL în contradictoriu cu pârâtul PINTILIE Mihai”. Sentinţa nu a fost atacată cu apel şi foarte probabil nu s-a recuperat niciun ban de la Petrişor Viorel PETRU.

Insolvenţa de acum, a debitoarei PILIERUL SECURITY SRL se anunţă a fi mult mai „zemoasă”, din moment ce datoriile declarate sunt de aproape 7 ori mai mari decât cele ale primei falite PILIERUL. Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.10395/99/2017 este programat pe 24 aprilie 2018. (sursa foto: facebook.com/pg/PazaIasi)

DOCUMENTE ATAŞATE:
PILIERUL SECURITY SRL – Încheiere de deschidere a procedurii insolvenţei

PILIERUL SECURITY SRL – Notificare privind deschiderea procedurii de insolvenţă

PILIERUL SECURITY SRL – Ordin al administratorului judiciar