A & G MED TRADING: deşi nu şi-au primit banii, creditorii sunt sil(u)iţi să acorde discounturi generoase

Intrată în insolvenţă la propria cerere, societatea A & G MED TRADING SRL Bucureşti (CUI 9717409), unul dintre distribuitorii importanţi de pe piaţa produselor farmaceutice, şi-a „contabilizat” creditorii, pe baza tabelului preliminar al creanţelor întocmit de administratorul judiciar ZRP INSOLVENCY SPRL.

ANAF are de recuperat 1,77 milioane lei, dar numai pentru 236.746 lei deţine  garanţii, interesant fiind faptul că un partener de afaceri, societatea ANTIBIOTICE SA Iaşi, are un contract de ipotecă imobiliară, încheiat la începutul acestui an. Societatea ieşeană are de recuperat 6,58 milioane lei, dar 2,76 milioane lei reprezintă creanţă nescadentă la data intrării în insolvenţă.

Cel mai mare creditor este BANCA TRANSILVANIA, care revendică peste 10 milioane de euro, sumă care reprezintă 27,37% din masa credală cu drept de vot. O altă bancă generoasă cu debitoarea este BRD-GSG, care are de recuperat 9,7 milioane lei, în timp ce CREDIT EUROPE BANK a fost trecută în tabel cu o creanţă nescadentă de 3,67 milioane lei, administratorul judiciar ignorând faptul că băncile declară scadente mai toate creditele la intrarea unei firme în insolvenţă.

La mai mulţi creditori, administratorul judiciar a respins sume considerabile, chiar de 2,67 milioane lei în cazul BIOFARM SA, pe motiv că „reprezintă discount comercial acordat debitoarei”. Altfel spus, după ce că nu şi-au primit banii pentru produsele livrate, firmele creditoare trebuie să acorde şi discount comercial! Conform unei ziceri populare: „Şi …,  şi cu banii luaţi!”.

În total, creanţele acceptate se ridică la 165,93 milioane lei, alte creanţe în valoare totală de aproape 20 milioane lei fiind respinse din diverse motive, ceea ce, cu siguranţă, va determina contestaţii şi, implicit, prelungirea procedurii. În plus, deşi unul dintre creditori a reclamat de la începutul procesului că este vorba de insolvenţa unui grup de firme (A & G MED TRADING SRL şi PHARMA VISION SRL), cauzele se judecă separat, ajungându-se la o situaţie ciudată: PHARMA VISION este înscrisă la masa credală a insolventei A & G MED TRADING SRL cu 238.000 lei, iar A & G MED TRADING SRL este înscrisă la masa credală a insolventei PHARMA VISION SRL cu 5,42 milioane lei. Mai mult, această creanţă nu este considerată ca fiind subordonată şi reprezintă 57,56% din total… şi din voturi.

Conform raportului privind cauzele şi împrejurările care au dus la apariţia insolvenţei, A & G MED TRADING SRL a raportat pentru primele 5 luni ale acestui an pierderi de 6,118 milioane lei, la o cifră de afaceri de numai 62,11 milioane lei. Deşi nivelul actual al datoriilor (masa credală) este cel mai mic din ultimii 5 ani, acestea nu prea au şanse să fie achitate în totalitate, pentru că „la data de 31.05.2015, activele circulante ale societăţii sunt reprezentate de stocuri (10.038.413 lei), creanţe (126.451.414 lei) şi disponibilităţi baneşti şi investiţii financiare pe termen scurt (6.769.612 lei)”, după cum precizează raportul menţionat.

Mai mult, raportul spune foarte clar: „Indicatorii de lichiditate generală şi intermediară arată că, în întreaga perioadă analizată, societatea are o mare parte din lichidităţi blocate în creanţe, însă – şi dacă ar încasa în proporţie de 100% aceste creanţe – societatea nu ar dispune de suficiente lichidităţi pentru a-şi onora obligaţiile curente scadente„. Cu toate acestea, administratorul judiciar susţine că reorganizarea este posibilă şi „îşi manifestă intenţia fie de a colabora cu debitoarea în vederea elaborării planului de reorganizare, fie de a întocmi un plan de reorganizare”.

A & G MED TRADING SRL Bucureşti are un capital social de 10,857 milioane lei, deţinut de MASTERPHARM INVEST LIMITED (Cipru) – 62,952%, Georgeta CRISTEA – 18,443% şi Adrian Filip CRISTEA – 18,605%, acesta din urmă deţinând şi funcţia de administrator.

A & G MED TRADING SRL Bucureşti – tabel preliminar al creanţelor

Citiţi şi:

Insolvenţă de 200 milioane lei pe piaţa pharma