Aceeaşi lege despre DATE CU CARACTER PERSONAL – 3 interpretări… de la 3 instituţii. Şi noi cum procedăm?

DATE-PERSONALE-600

Pentru că astăzi este programat un eveniment importat pentru mediul online, despre care am aflat prima dată de la Zoso, m-am gândit să pun o întrebare. Sau mai multe…

Există o lege în România numită Legea nr.677 din 21 noiembrie 2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. Există şi o autoritate – ANSPDC, cunoscută drept dataprotection(.ro) – care oficial veghează la respectarea legii amintite.

Există şi o zicere populară: „unde-i lege, nu-i tocmeală„. Dacă mă raportez la protecţia datelor personale, poate nu e tocmeală, dar sigur e la bunul plac al fiecăruia… şi dau 3 exemple. De instituţii care interpretează cum vor această lege.

Registrul Comerţului
Dacă vrei să afli informaţii despre o firmă… plăteşti. Dar nu asta e problema. Legat de o societate oarecare, ţi se comunică numele asociaţilor şi administratorilor plus DATELE LOR DE NAŞTERE. Sediul firmel, J, CUI… nu intră în aceeastă discuţie. Dacă eşti băiat deştept, afli uşor şi localitatea de domiciliu (doar localitatea), deşi aparent e protejată/secretă.

rotld.ro
Oficial se numeşte Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), dar toată lumea îl ştie de rotld.ro Aici se înregistrează domeniile .ro şi altele. Dacă vrei să afli cine deţine un astfel de domeniu – SURPRIZĂ! „Conform «Legii nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi liberă circulaţie a acestor date», datele cu caracter personal ale persoanelor fizice nu se publică” – aşa scrie pe site-ul lor. E valabil doar pentru persoane fizice. Rezultă clar că numele, domiciliul şi altele sunt considerate date cu caracter personal.

ROTLD-data-detinator-600

OSIM
Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) nu are nicio greaţă în sensul Legii 677. Publică pe site DOMICILIUL COMPLET al persoanelor fizice care depun o cerere de marcă (mă mir că nu publică şi numărul de telefon, că apare în cerere). Am două precizări:

  • OSIM publică aceste informaţii ŞI pe site, nu numai în buletinele lor oficiale (un fel de Monitoare Oficiale – pentru cei neiniţiaţi);
  • OSIM publică domiciliul solicitanţilor în momentul în care depun cererea, indiferent dacă li se aprobă sau nu solicitarea (procedura durează, de regulă, 6 luni).

Nu există niciun argument logic/legal pentru publicarea acestor informaţii. Orice potenţială opoziţie/contestaţie se transmite DOAR la OSIM, nu are nicio legătură cu solicitantul şi, implicit, cu domiciliul acestuia. Are o legătură cu unii consultanţi în proprietate intelectuală/industrială, dar asta este altă discuţie!

CEL PUŢIN în cazul OSIM, problema e şi mai gravă (după părerea mea, desigur): informaţiile sunt preluate şi de site-uri private. Şi sunt prezentate într-o formă mult mai accesibilă. Şi chiar sunt COMERCIALIZATE. Nu insist, dar pot demonstra asta.

Mică recapitulare de final: vorbim de aceeaşi lege, cu 3 interpretări diferite… de la 3 instituţii. OK, pot exista nişte nuanţe (în funcţie de specificul instituţiilor), dar problema de bază rămâne. Întrebările mele sunt următoarele:

  • Cine greşeste (dintre ORC, rotld.ro şi OSIM)?
  • Dacă, totuşi, nu greşeşte nimeni, care este varianta corectă pentru entităţile/site-urile private? Noi ce avem voie să publicăm? Întreb ca să nu încălcăm legea, desigur. (sursa foto: bitdefender.com)