AGERPRES TRAVEL (fosta TRAVELDESK): prima ţeapă turistică a anului

În anii trecuţi, la început sau chiar în plin sezon estival, sute de turişti erau lăsaţi „cu ochii în soare” de diverse agenţii care dispăreau peste noapte, de obicei intrând în insolvenţă. Anul acesta pare a fi (mult mai) „sărac” în insolvenţe turistice, poate şi pentru că unii turişti au învăţat să selecteze o agenţie, iar alţii preferă să-şi cumpere serviciile dorite direct de la furnizor, prin intervediul site-urilor de profil.

Totuşi, fenomenul nu a dispărut în totalitate, în iunie 2015 fiind înregistrată deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva AGERPRES TRAVEL SRL Bucureşti, fosta TRAVELDESK SRL (CUI 27451002), la cerererea creditorului EXPRES-AERO SRL (Dosar 3983/3/2015), care a reclamat neplata unor facturi în valoare de 149.222,39 euro, reprezentând contravaloare bilete de avion şi alte servicii turistice.

Administratorul judiciar provizoriu, practicianul în insolvenţă BFJ CONSULTING GROUP SPRL, s-a gândit să nu se complice prea mult cu creditorii şi a publicat (în BPI) notificarea privind deschiderea procedurii de insolvenţă pe data de 3 august 2015, deşi termenul limită de înscriere la masa credală a fost 20 iulie 2015. Mai mult, după cum reiese din raportul de activitate nr.1, nu a publicat notificarea şi „într-un ziar de largă circulaţie”, aşa cum prevede Legea 85/2014, la art.99-(3).

Prin urmare, masa credală este foarte „subţire”, doar Finanţele şi VOLKSBANK ROMANIA fiind pe listă, alături de EXPRES-AERO SRL, creditorul care a solicitat deschiderea procedurii. În total, 753.049 lei, o sumă probabil departe de cea corectă, din moment ce societatea TRAVELDESK SRL a încheiat anul 2014 cu datorii totale de 1.998.141 lei, iar evenimentele ulterioare sugerează că insolvenţa/ţeapa a fost programată de către reprezentanţii firmei.

Înfiinţată sub numele AGERPRESS TRAVEL SRL în anul 2010, de către basarabenii Iuliana TODERAŞCU (15%) şi Vladislav BUSUIOC (85%), firma şi-a schimbat numele în anul 2012, devenind TRAVELDESK SRL (şi nu „Taveldesk”, cum scrie – din greşeală? – administratorul judiciar în diverse comunicări), după ce basarabeanca a cesionat părţile sociele deţinute către Busuioc, acesta devenind unic asociat. Ulterior în firmă a fost cooptat Vladislav Constantin DOBRUŢCHI (s-au găsit doi Vladislavi!), care a îndeplinit şi funcţie de administrator (alături de basarabean) începând cu luna iunie 2014.

După o activitate modestă în 2010-2012, TRAVELDESK SRL explodează în 2013, când înregistrează o cifră de afaceri de 4,95 milioane lei, dar şi datorii de 1,58 milioane lei. În 2014, cifra de afaceri scade la 1,49 milioane lei, dar datoriile cresc la aproape două milioane lei, iar anul este încheiat cu pierderi de 130.429 lei.
AGERPRES-TRAVEL-DESK-mic
În ianuarie 2015, agenţia de turism este rebotezată AGERPRES TRAVEL SRL (de data asta cu un singur „S”), basarabeanul se retrage din firmă, iar Vladislav Constantin DOBRUŢCHI (născut în 1981, în Bucureşti) devine unic asociat şi unic administrator. La scurt timp, pe 6 februarie 2015, creditorul EXPRES-AERO SRL depune cerere de deschidere a insolvenţei.

Din această evoluţie se observă foarte clar că starea de insolvenţă este, în principal, „meritul” basarabeanului BUSUIOC, dar administratorul judiciar nu e interesat de acest aspect. El a trimis notificări doar lui DOBRUŢCHI (la domiciliul acestuia, din Otopeni, şi la sediul firmei), dar nu a primit niciun răspuns, nici măcar confirmarea sau infirmarea predării respectivelor plicuri, motiv pentru care a scris în raportul menţionat (din 7 august 2015): „Până la data întocmirii prezentului raport, actele constitutive şi documentele contabile nu au fost identificate„. La o asemenea atitudine pasivă, ca să nu spun altfel, ţinând cont şi de „golănia” cu notificarea, e greu de crezut că BFJ CONSULTING GROUP SPRL măcar se va întreba ce s-a întâmplat cu creanţele de 1.430.843 lei şi cu cei 274.140 lei care apar în bilanţul pentru anul 2014. Aaa… dar aşa e, nu are de unde să ştie, că „documentele contabile nu au fost identificate”!
AGERPRES-TRAVEL-DESK-600AGERPRES TRAVEL SRL (fosta TRAVELDESKSRL) – rezultate financiare 2014
Sub toate cele trei nume, agenţia de turism a comercializat bilete de avion şi servicii turistice prin intermediul site-ului traveldesk.ro, care este „momentan indisponibil” (de cîteva luni durează acest „momentan”). În schimb, pare funcţional site-ul travel.md, care la „termeni şi condiţii” face referire numai la site-ul din România şi la „Traveldesk SRL, cu sediul in Bucuresti, str Vasile Lascar, nr 42-44, et 1, Bucuresti”, deşi la contact apare menţionată firma „Traveldesk” SRL din Republica Moldova (CUI 1009600007487). Probabil firma şi site-ul de peste Prut sunt controlate de basarabeanul care a „spălat putina” de la agenţia din România. Dobruţchi, eşti aşteptat să devii patron şi în Basarabia!