Alo, Fiscul?! GRUP FOREST a intrat în faliment… dar vinde în continuare buşteni şi lemne de foc

Societatea GRUP FOREST SRL (CUI: 19191556) a fost înfiinţată în noiembrie 2006, are sediul social în satul Curături, comuna Ciurea, judeţul Iaşi, se ocupă de „tăierea şi rindeluirea lemnului” (Cod CAEN: 1610) şi este deţinută de Dorel COSTANDACHI şi Eugen COSTANDACHI. De fapt, societatea comercializează buşteni şi lemn de foc, produse care provin de la ROMSILVA (Direcţia Silvică Iaşi) şi „sunt dependente de parchetele achiziţionate prin licitaţie publică„, după cum se precizează pe o ofertă de prezentare.

Marea problemă a acestei societăţi nu este pierderea consemnată, în premieră, anul trecut, ci un control al Fiscului care a stabilit că GRUP FOREST SRL trebuie să achite la bugetul de stat o sumă importantă de bani. Acest aspect reiese din faptul că societatea ieşeană a solicitat în instanţă anularea deciziei de impunere, demers – din data de 28 septembrie 2018 – care a dus la înregistrarea Dosarului nr.6118/99/2018 de la Tribunalul Iaşi, pentru care încă nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Portalul instanţelor de judecată nu precizează care este valoarea „premiului” acordat de Fisc, dar site-ul ANAF spune că GRUP FOREST SRL înregistra la data de 30 iunie 2018 obligaţii restante la bugetul de stat în valoare de 1.286.705 lei… plus încă vreo 5.000 lei la celelalte bugete.

Interesant este faptul că această cerere de anulare a deciziei de impunere a fost depusă la 4 zile după ce firma celor doi COSTANDACHI solicitase aplicarea Legii 85/2014. Din sentinţa publicată în BPI nu reiese foarte clar dacă debitoarea a intenţionat să intre în insolvenţă sau direct în faliment, dar cert este că, în Dosarul nr.5984/99/2018, judecătorul sindic Alexandru MIŢICĂ de la Tribunalul Iaşi a decis aşa:

  • Dispune deschiderea procedurii simplificate a insolvenţei (faliment – n.r.) împotriva debitorului GRUP FOREST SRL.
  • Dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare. Executorie.

Această sentinţă a fost pronunţată pe 3 octombrie 2018 şi publicată în BPI pe 17 octombrie 2018, iar termenul de apel este (a fost?) de 7 zile de la comunicare. Conform portal.just.ro, decizia instanţei nu a fost atacată cu apel. În aceste condiţii, GRUP FOREST SRL ar fi trebuit să-şi înceteze activitatea (încă de la pronunţare, sentinţa fiind executorie), să predea documentele lichidatorului judiciar provizoriu şi să respecte celelalte prevederi ale Legii 85/2014.

Ce să vezi?! Pe 26 octombrie 2018, pe contul de Facebook al companiei apar două postări în care se anunţă că „SC GRUP FOREST SRL va pregatit” (corect este v-a pregătit, sărim peste asta):
¤ OFERTĂ de LEMN DE FOC din buştean declasat FRASIN, JUGASTRU, STEJAR în luna NOIEMBRIE 2018; Preţ – 460 lei/mc: cantitatea de 10 mc!! Transport GRATUIT în limita a 50 km

¤ OFERTĂ de LEMN DE FOC TEI în luna NOIEMBRIE 2018; Preţ 650 lei cantitatea de 3 mc!!

Din aceste anunţuri se înţelege că GRUP FOREST SRL ori nu a înţeles că a intrat în faliment şi nu mai are voie să desfăşoare niciun fel de activitate, ori încearcă să valorifice ILEGAL produsele pe care le mai deţine. De asta ar trebui să se intereseze Fiscul, Direcţia Silvică sau/şi Garda de Mediu (pentru că vinde lemne care teoretic provin de la ROMSILVA) şi, nu în ultimul rând, lichidatorul judiciar EUROBUSINESS LRJ SPRL (Eduard PASCAL). Hai, că lefuri şi onorarii foarte mari vreţi toţi! (sursa foto: facebook.com/grupforest)

DOCUMENT ATAŞAT:
GRUP FOREST SRL – Încheiere de deschidere a procedurii insolvenţei în formă simplificată