Mi-am aruncat ochii pe Buletinul Oficial de Proprietate Industrială (BOPI) nr 8/2018 şi am sesizat că o firmă aflată în faliment de anul trecut tocmai a înstrăinat nişte mărci. În afara procedurii de faliment… şi ori în cârdăşie cu lichidatorul, ori fără ca acesta să ştie.
Pentru că am solicitat un punct de vedere de la lichidator, deocamdată nu dau numele „infractorilor” (şi societatea care le-a preluat intră aici deoarece ştia de faliment… plus consultantul în proprietate industrială!), dar nu pot să nu întreb de ce practicienii în insolvenţă nu verifică la OSIM ce mărci deţine o debitoare care intră sub incidenţa Legii 85/2014.
Foarte probabil că unii dintre practicieni nu ştiu ce e o marcă şi unde apare înregistrată în documentele firmei. Asta e!… Nici Legea 85/2014 nu cred că o cunosc toţi. Dar nu îi împiedică nimeni să se documenteze sau măcar să transmită o solicitare la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.
Aşa cum cer de la primării, de la Fisc şi de pe la alte instituţii să li se spună ce bunuri se află în proprietatea debitoarei, de ce nu efectuează un demers similar şi la OSIM? Care, desigur, să fie dublat de punerea sub sechestru a respectivelor mărci şi, ulterior, de valorificarea în cadrul procedurilor de faliment.
Şi încă ceva: întrebarea de mai sus este valabilă şi pentru brevetele de invenţie! (sursa foto: pixabay.com)