PHOENICIA EXPRESS SRL Bucureşti (CUI/CIF: 25693077) – companie ce activează în domeniul hotelier şi este controlată, în principal prin intermediul firmelor PERLA MAJESTIC SA şi MBM PHEN HOLDING SRL, de libanezul cu cetăţenie română Mohammad MURAD (foto) – înregistra la data de 30 iunie 2024 datorii la stat de 16.058.130 lei, conform site-ului anaf.ro.
La raportările trimestriale pentru 30 septembrie 2023, 31 decembrie 2023 şi 31 martie 2024, (site-ul) ANAF „a uitat” să includă PHOENICIA EXPRESS SRL pe lista datornicilor… poate pentru că patronul Mohammad MURAD s-a aflat în precampanie şi campanie electorală.
Conform informaţiilor publicate trimestrial pe site-ul ANAF („lista ruşinii”), accesoriile pentru datoriile la stat ale societăţii PHOENICIA EXPRESS SRL nu au fost calculate/actualizate de peste 4 ani – ultima actualizare este pentru raportarea aferentă datei de 31 martie 2020!
După data de 1 martie 2022, când stopajul la sursă a redevenit infracţiune, valoarea contribuţiilor la „Pensii” şi „Sănătate” reţinute de la angajaţii PHOENICIA EXPRESS SRL şi nevirate la bugetele corespunzătoare a crescut cu peste 1,8 milioane lei.
Am prezentat Fiscului aceste situaţii şi, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, am solicitat lămuri/explicaţii.
După 13 zile (10 zile este termenul maxim prevăzut de lege, 30 de zile este „în cazuri excepţionale”), am primit un răspuns care avea data de 14 septembrie 2022… şi m-am gândit că e greşit anul, iar 14 septembrie e ziua când a fost înregistrată solicitarea (am trimis-o pe 12 septembrie).
Dar nu! SURPRIZĂ! Răspunsul era chiar din 2022, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (prin DGRFP Bucureşti) „m-a luminat”, precizând că este cel transmis la o solicitare „pe acelaşi subiect”… formulată în urmă cu doi ani.
Am căutat şi eu în arhivă şi am constatat că am trimis o solicitare şi în 2022, când datoriile la stat erau de 13.632.771 lei, stopajul la sursă penal de vreo jumătate de milion, iar atunci am mai ridicat problema ajutorului de stat primit de PHOENICIA EXPRESS SRL, în valoare de 1.206.946 lei (Programul de susţinere a firmelor din HoReCa pe timpul pandemiei).
În 2022, ANAF a zis că nu poate da curs solicitării, adică nu poate răspunde pentru că informaţiile solicitate s-ar încadra la categoria «Secret fiscal». Dar a precizat că «Aspectele semnalate au fost luate în considerare în vederea analizării şi a dispunerii de acţiuni cu respectarea prevederilor legale». Se vede, datoriile au tot crescut!
Iar acum, în 2024, ANAF nici măcar nu s-a deranjat să mai formuleze un răspuns, deşi întrebările nu au fost aceleaşi chiar dacă subiectul datoriilor „s-a păstrat”, ci a precizat că îşi menţine răspunsul din 2022.
De fapt, ANAF a vrut să evidenţieze faptul că am deranjat-o şi în 2022… şi nu a uitat! Sau, vorba unui prieten, răspunsul ăsta putea fi formulat mai simplu: «Nu vrei să te potoleşti!».