AMO PRESS RETAIL: Datorii de 8,5 milioane lei; BCR a depus cererea de creanţă DUPĂ CE A EXPIRAT TERMENUL LEGAL… şi riscă să piardă 1,5 milioane lei

AMO PRESS RETAIL SRL Iaşi (CUI: 26087222), firmă care în combinaţie cu AMO PRESS GRUP SRL (CUI: 18696941) deţine cea mai vastă reţea de difuzare a presei din Capitala Moldovei, s-a cerut în insolvenţă pe 12 februarie 2018, iar solicitarea debitoarei a fost admisă de judecătorul sindic Alexandru MIŢICĂ pe 2 martie 2018 – Dosarul nr. 771/99/2018.

Administratorul judiciar provizoriu numit de instanţă, CAPITAL INSOL SPRL Filiala Iaşi (Gheorghe MORARU), nu a publicat „raportul asupra cauzelor şi împrejurarilor care au dus la apariţia stării de insolvenţă”, ci doar un anunţ prin care susţine că ar fi depus acest document la dosarul cauzei. Nu e o ilegalitate, e doar o şmecherie… permisă de Legea 85/2014.

Pentru că UNPIR – „Naşul” practicienilor în insolvenţă – încă nu a reuşit să elimine din Legea 85/2014 anumite prevederi/obligaţii, CAPITAL INSOL SPRL a fost nevoit să publice în BPI tabelul preliminar al creanţelor.

Conform acestui document, AMO PRESS RETAIL SRL are datorii de cel puţin 8,54 milioane lei. Această sumă este masa credală acceptată din prima de administratorul judiciar (provizoriu).

Pentru că am ataşat acest document, vin cu doar două observaţii.

Primăria Iaşi are de recuperat undeva la 100.000 euro (460.430 lei), o creanţă teoretic garantată.

BCR deţine tot o creanţă teoretic garantată de 1,53 milioane lei… dar nu s-a înscris la timp la masa credală, motiv pentru care administratorul judiciar (provizoriu) a respins cererea, cu următoarea motivaţie:

Cerere de creantă tardivă, depusă cu nerespectarea termenului stabilit pentru înregistrarea declaraţiilor de creanţă

Asta înseamnă că BCR are şanse mari să nu mai recupereze suma respectivă… care reprezintă o creanţă teoretic garantată!

De ce nu a depus BCR cererea în termenul stabilit de instanţă, care a fost foarte generos (o lună şi jumătate)? Sunt două variante de răspuns… a doua e că nu a vrut!

Tabelul preliminar a fost publicat pe 9 mai 2018, BCR încă are timp să depună contestaţie.

Şi un alt aspect interesant al acestei proceduri de insolvenţă: instanţa nu a stabilit data primei Adunări a Creditorilor, a lăsat această sarcină în seama administratorului judiciar (provizoriu). Culmea este că nici practicianul nu a stabilit data întrunirii, deşi era oarecum obligat! Eu cred că aşteaptă să vadă reacţia BCR. Mai exact… să treacă termenul pentru contestaţii!

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.771/99/2018, al debitoarei AMO PRESS RETAIL SRL Iaşi, este programat pe 25 mai 2018. (sursa foto: reporteris.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:
AMO PRESS RETAIL – Tabel preliminar al creanţelor