APOLODOR COM IMPEX: datorii de 151 milioane lei; salariaţii au de recuperat 14 miliarde de lei vechi

APOLOOR-COM-IMPEX

APOLODOR COM IMPEX SRL Bucureşti (CUI 448722) a intrat în în procedura generală de insolvenţă la data de 6 august 2015, iar în documentaţia depusă la Dosarul 27710/3/2015 a susţinut că „datoriile societăţii faţă de creditorii săi însumează la data introducerii cererii de chemare în judecată 127.319.052 lei, din care datoriile scadente sunt în cuantum de 88.551.108 lei, urmând ca la data de 10.09.2015 să devină scadente si datorii către bugetul statului în sumă de 26.467.590 lei”.

 Tabelul preliminar al creanţelor, publicat recent de adminisistratorul judiciar CII SILVIU NEDELCU, meţionează datorii acceptate de 151,387 milioane lei, cel mai important creditor fiind Fiscul, care deţine aproximativ 40% din masa credală. Surprinde faptul că doar o mică parte (1,1 milioane lei) din creanţa CREDIT EUROPE BANK (ROMANIA) SA este garantată, „grosul” de peste 23 milioane lei fiind trecut la chirografare.

380 de salariaţi sunt înscrişi în tabelul creditorilor, suma totală pe care aceştia trebuie să o primească ridicându-se la 1.434.294 lei. Rezultă o medie de aproape 3.775 lei/persoană, valoare care sugerează că este vorba de salarii restante pe mai mult de o lună.

O „secţiune” importantă de creditori este reprezentată de firmele din cadrul Grupului APOLODOR, dar probabil o parte din aceste creanţe vor fi compensate, pentru că administratorul judiciar susţine, în raportul privind cauzele insolvenţei, că APOLODOR COM IMPEX SRL Bucureşti avea de încasat, la data de 21 iulie 2015, suma de 50.294.328,47 lei, unii dintre cei mai importanţi debitori fiind firmele grupului. Astfel, APOLODOR FORAJE SRL avea de achitat 12,98 milioane lei, APOLODOR TRANSPORTURI SPECIALE SRL – 5,66 milioane lei, EDILITARE VEST SRL – 3,88 milioane lei.

În raportul menţionat, Siviu NEDELCU încearcă să demonstreze că situaţia în care a ajuns APOLODOR COM IMPEX SRL nu este singulară pe piaţa construcţiilor, ci chiar generalizată, şi analizează evoluţia mai multor jucători din această piaţă: BOG ‘ART, COMNORD, PROCEMA, DELTA ACM’93, EUROCONSTRUCT TRADING 98, ROTARY CONSTRUCŢII, STRACO GROUP, TEHNOLOGICA RADION. Concluzia este că „principala cauză care a determinat declanşarea stării de insolvenţă este de natură obiectivă, fiind reprezentată de denaturarea pieţei de profil„.

Administratorul judiciar acuză ANAF pentru faptul că a anulat reeşalonarea acordată la un moment dat, iar statul pentru că nu îşi onorează obligaţiile de plată: „este important de subliniat faptul că, în condiţiile în care statul însuşi nu îşi achită datoriile faţă de debitoare, el este creditorul care şi pretinde plata TVA la facturare, şi nu la încasare, solicitând. deci, o sumă pe care el însuşi trebuia, într-o logică economică, să o achite în prealabil”, menţionează practicianul în insolvenţă.

Conform documentului menţionat, APOLODOR COM IMPEX SRL Bucureşti a înregistrat la 30 iunie 2015 o cifră de afaceri de numai 29,26 milioane lei şi pierderi de 11,31 milioane lei. Surprinde faptul că, deşi cifra de afaceri din primul semestru al acestui an reprezintă 25% din valoarea înregistrată tot anul trecut, cheltuielile salariale pe 6 luni se cifrează la aproape 50% din valoarea consemnată în tot anul 2014.

Aşa cum era de aşteptat, administratorul judiciar consideră că, „deşi societatea se confruntă cu o situaţie economică momentan dificilă, aceasta poate fi supusă unui plan de reorganizare, prin aplicarea unui program de restructurare coerent ce poate revigora activitatea societăţii debitoare”. Pe 18 octombrie 2015 este programată Adunarea Creditorilor, iar de pe ordinea de zi sare în ochi onorariul modesst pe care îl solicită/propune CII SILVIU NEDELCU – 1.500 euro/lună, plus 0,5% din sumele încasate în contul de insolvenţă ca urmare a recuperarii de creanţe sau a valorificării bunurilor. Pentru o insolvenţă de o asemenea anvergură, „băieţii deştepţi” din această zonă de activitate pretind (şi primesc) de cel puţin 10 ori mai mult. Probabil unul dintre aceştia va prelua curând şi insolvenţa APOLODOR COM IMPEX SRL…

 APOLODOR COM IMPEX SRL – tabel preliminar al creditorilor

 

Citiţi şi:

APOLODOR COM IMPEX: insolvenţă bubuitoare în construcţii. Datoriile la stat depăşesc 53 milioane lei