ARHITECT CONSTRUCT IAŞI: Datorii la stat de 549.767 lei; lichidatorul judiciar consideră că administratorul Ioan Petru HRISTODOR este vinovat de falimentul firmei

Înfiinţată în aprilie 2014 de Ioan Petru HRISTODOR (foto; 90% plus funcţie de administrator) şi Marius Constantin SIMIUC (10%), societatea ARHITECT CONSTRUCT IAŞI SRL (CUI/CIF: 33039627) are datorii la stat (peste plafonul de publicare) începând cu septembrie 2016, nu a mai desfăşurat activitate din 2019… dar Fiscul s-a deranjat să solicite deschiderea procedurii de faliment abia în mai 2022.

În documentaţia depusă la Dosarul nr.2757/99/2022, AJFP Iaşi a precizat că „debitoarea înregistrează datorii la bugetul de stat în sumă totală de 333.369 lei, reprezentând impozite şi taxe datorate bugetului consolidat al statului”. Între timp, instituţia ieşeană condusă de acest individ a indexat creanţa, astfel că în tabelul preliminar figurează cu suma de 549.767 lei. Fără a lua în calul acesoriile, stopajul la sursă sare de 100.000 lei.

Probabil deranjat de numirea în funcţia de lichidator judiciar provizoriu pentru aşa un faliment, practicianul MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL „l-a umplut de respect” pe fostul administrator Ioan Petru HRISTODOR (în Raportul privind cauzele falimentului), despre care spune următoarele:

  • a folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane
  • se face vinovat de continuarea unei activităţi care ducea în mod vădit la încetarea de plăţi
  • a ținut o contabilitate fictivă, a făcut să dispară unele documente contabile sau nu a ţinut contabilitatea în conformitate cu legea (nu au fost predate actele contabile ale societăţii – n.r.)
  • a deturnat sau a ascuns o parte din activul persoanei juridice ori a mărit în mod fictiv pasivul acesteia

Din raportul menţionat rezultă că MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAŞI SPRL va formula cerere de atragere a răspunderii personale/patrimoniale împotriva lui Ioan Petru HRISTODOR. Dacă, între timp, nu se va răzgândi sau nu va uita… s-au mai văzut cazuri! (sursa foto: facebook.com/petru.hristodor)