BOMBA VERII în Regiunea Nord-Est! S-a cerut în insolvenţă VICTOR CONSTRUCT

Înfiinţată în mai 1993 (sub numele VICTOR IMPORT-EXPORT SRL), deţinută şi administrată de Victor MIHALACHI (foto), societatea VICTOR CONSTRUCT SRL Botoşani (CUI: 4013062) este unul dintre constructorii importanţi din judeţ şi chiar din Regiunea Nord-Est. A fost considerată mai tot timpul o abonată la licitaţiile publice, în special la cele din Botoşani şi Suceava (spre disperarea concurenţilor şi presei din acest judeţ vecin)… dar nu numai. O recentă „realizare la nivel naţional” este câştigarea licitaţiei de 6 milioane euro pentru „Reparaţie capitală, consolidere, modernizare şi extindere sediu Tribunal Vâlcea” (detalii AICI).

Dacă analizăm evoluţia începând cu anul 2000, vedem că societatea lui Victor MIHALACHI nu numai că a trecut lejer peste perioada de criză, în anii respectivi înregistrând profituri consistente, dar cifra de afaceri anuală din 2008-2011 a explodat faţă de anii anteriori.

Dacă ne raportăm doar la ultimii ani, observăm că 2015 a fost un an al recordurilor: cel mai mare număr de angajaţi, cea mai mare cifră de afaceri… şi cele mai mari datorii. În 2016 şi 2017 a urmat un declin al afacerii, astfel că anul trecut a fost încheiat cu pierderi de 13 milioane lei şi s-a ajuns la cea mai scăzută cifră de afaceri a ultimilor 10 ani – 60,42 milioane lei Şi capitalurile proprii au coborât la minimul ultimilor 10 ani.

Este adevărat că şi datoriile s-au redus în ultimii doi ani, dar într-un ritm mult sub cel al cifrei de afaceri, astfel că restanţele financiare de la finalul lui 2017, de 53,67 milioane lei, au depăşit veniturile totale din anul respectiv – 52.928.070 lei. Şi chiar dacă valoarea capitalurilor proprii este pozitivă, în principal datorită activelor imobilizate, trebuie remarcat faptul că activele circulante, de puţin peste 24 milioane lei, nu acoperă nici jumătate din datorii.

Cu toate că a câştigat licitaţia menţionată, rezultatele înregistrate de VICTOR CONSTRUCT SRL în perioada scursă din acest an sigur nu au fost extraordinare… din moment ce, pe 1 august 2018, Victor MIHALACHI a depus la Tribunalul Botoşani o cerere de intrare în insolvenţă a firmei pe care o patronează, demers care a dus la constituirea Dosarului nr.1758/40/2018. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 8 august 2018.

Teoretic, iminenta intrare în insolvenţă a constructorului botoşănean nu este un dezastru… pentru că Lega 85/2014 a fost concepută pentru susţinerea companiilor aflate în dificultate, bla-bla… În realitate, insolvenţa poate fi un dezastru pentru partenerii de afaceri, care automat nu îşi vor mai primi banii cuveniţi până la aprobarea planului de reorganizare… sau nu îi vor mai primi deloc. Cât de mare va fi acest dezastru depinde de structura datoriilor (poate nu sunt aşa de mulţi furnizori şi grosul restanţelor e la bănci) şi de puterea financiară a creditorilor.

Şi, dincolo de teorie, insolvenţa poate fi un dezastru şi pentru VICTOR CONSTRUCT SRL, implicit pentru cei 170 de angajaţi… dacă procedura ajunge pe mâna unui administrator judiciar care îşi propune sau are temă să lichideze această companie! (sursa foto: btonline.ro)