C.E. HUNEDOARA: 500.000 euro – onorariu de succes; AFM s-a trezit într-un târziu şi a depus cerere pentru o creanţă de 1,28 MILIARDE LEI

CEH

Pe 31 august 2016 s-a desfăşurat prima şedinţă a Adunării Creditorilor de la SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA Petroşani (CUI: 30855230) – insolvenţa a doua. Ordinea de zi a cuprins 3 puncte, şi anume:

  1. Desemnare Comitet Creditori.
  2. Confirmare administrator judiciar.
  3. Stabilire onorariu administrator judiciar.

Administratorul judiciar CASA DE INSOLVENŢĂ GMC SPRL Craiova nu a menţionat în procesul verbal publicat în BPI ce onorarii a solicitat, probabil să nu îi bage în boale pe cei care analizează documentul, dar o informaţie în acest sens apare în punctul de vedere al unui creditor, care „consideră suficient un onorariu lunar de 7.000 euro+TVA, la care se adaugă un onorariu suplimentar de 2% din ce se recuperează şi un onorariu de succes în cuantum de 50.000 euro (şi nu de 500.000 euro, cum a propus administratorul judiciar).

Nu e clar dacă practicianul a solicitat doar 7.000 euro/ lună şi 2% din reuperări sau mai mult, dar sigur e că a cerut 500.000 euro drept onorariu de succes. Din păcate, creditorii Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (37,15% din masa credală) şi AJFP Hunedoara (42,97%) nu s-au pronunţat asupra sumelor solicitate de CASA DE INSOLVENŢĂ GMC SPRL pentru că s-au oprit la punctul 2 şi au solicitat prorogarea discuţiei până la desemnarea practicianului conform regulilor stabile printr-un ordin de ministru.

Devenit „liber de contract” după ieşirea HIDROELECTRICA din insolvenţă, practicianul EURO INSOL SPRL (firmă controlată de condamnatul Remus BORZA) deja a fost propus administrator judiciar la C.E. HUNEDOARA de către un creditor, mai exact de asocierea formată din DELOITTE CONSULTANŢĂ SRL plus MUSAT ŞI ASOCIAŢII SPARL (0,06% din masa credală).

Demn de menţionat este faptul că Remus BORZA a dat din coate încă de la prima insolvenţă, deşi calitatea de atunci – administrator judiciar la HIDROELECTRICA, creditor al C.E. HUNEDOARA – sugera o oarecare incompatibilitate. Şi pentru că nu a prins acea primă insolvenţă, condamnatul Remus BORZA, recent înscris într-un partid politic, a acuzat „băieţii deştepţi din Valea Jiului”.

În cele din urmă, Adunarea Creditorilor nu a confirmat administratorul judiciar şi a rămas ca decizia să fie luată după ce face ANAF o selecţie… probabil astfel încât să rămână eligibil doar BORZA! Singura decizie care s-a luat la întrunirea din 31 august 2016 a fost alegerea Comitetului Creditorilor, care are următoarea componenţă:

  • Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – preşedinte;
  • Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice reprezentat de DGRFP Timişoara, prin AJFP Hunedoara – membru;
  • CEC BANK SA – membru;
  • SNIMVJ (Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului) – membru ;
  • Primăria municipiului Vulcan – membru.

Chiar dacă nu a fost discutat în cadrul adunării, deosebit de important este anunţul aruncat în treacăt de reprezentantul Administraţiei Fondului pentru Mediu, care a menţionat „cererea de creanţă rectificativă înregistrată sub nr.2342/26.08.2016, în valoare de 1.279.891.025,00 lei„. În tabelul preliminar, Administraţia Fondului pentru Mediu este înscrisă cu 125.950 lei şi toată masa credală acceptată de administratorul judiciar este de 1.435.781.726,22 lei. Acum vine AFM şi mai revendică 1,28 MILIARDE LEI. Dacă nu cumva reprezentantul AFM s-a exprimat în lei vechi, devine din ce în ce mai palpitantă insolvenţa aceasta. (sursa foto: radiocluj)