C.E. HUNEDOARA: creanţe acceptate de 1,34 MILIARDE LEI, jumătate faţă de cele solicitate de creditori; salariaţii au de recuperat 8,34 milioane lei, sindicaliştii au solicitat de 10 ori mai mult

CEH

SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA Petroşani (CUI: 30855230) a intrat în insolvenţă la propria cerere, pe 7 ianuarie 2016 (Dosarul nr. 5194/97/2015), în cererea introductivă menţionând că „nu deţine în prezent lichidităţi băneşti disponibile să acopere datoriile în sumă de 1.672.398.873 lei, din care datorii exigibile mai vechi de 90 de zile în cuantum de 485.801.253 lei„.

 Administratorul judiciar provizoriu CASA DE INSOLVENŢĂ GMC SPRL Craiova (Tudor CONSTANTIN) ar fi trebuit să publice (în BPI) tabelul preliminar al creanţelor cel târziu pe 14 martie 2016. Deşi nu a solicitat prelungirea termenelor procedurii de insolvenţă, documentul a fost publicat abia ieri, 6 aprilie 2016, şi – surprinzător – are numai 20 de pagini!

 Masa credală acceptată din prima de administratorul judiciar este de 1,34 MILIARDE LEI, valoare mai mică decât cea menţionată în cererea introductivă, numai că totalul creanţelor invocate de creditori este mult mai mare – 2,66 MILIARDE LEI, plus 30.708 euro şi 5% dintr-un deviz de lucrări.

 Fiscul este înscris cu două creanţe teoretic garantate, valoarea totală depăşind un miliard de lei, hilar fiind faptul că DIRECŢIA GENERALĂ DE ADMINISTRARE A MARILOR CONTRIBUABILI a considerat că e prea puţin să solicite 455,76 milioane lei şi a revendicat de două ori aceeaşi sumă, aspect pe care administratorul judiciar l-a considerat a fi o eroare şi a acceptat un supliment de numai 15 milioane lei (pe lângă cele 455,76 milioane lei).

Printre creditorii cărora le-au fost refuzate creanţe importante se numără şi ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ APELE ROMÂNE, care a pierdut „dintr-un foc” 3,38 milioane lei pentru că această sumă s-a prescris, conform administratorului judiciar. O „gaură” şi mai mare va înregistra (dacă nu se va admite eventuala contestaţie) CONSTRUCTIONS INDUSTRIELLLES DE LA MEDITERRANEE prin SUCURSALA BUCUREŞTI, căreia nu i-a fost acceptată suma de 27,80 milioane lei pe motiv că nu figurează în evidenţele contabile ale companiei miniere.

 O lovitură şi mai cruntă a primit LCC COMPANIA CĂRBUNELUI SRL Reşita (CUI: 18080363), societate aflată în insolvenţă care a solicitat înscrierea în tabel cu 113,71 milioane lei, dar a fost înscrisă cu 2,80 milioane lei. Culmea e că, în cazul insolvenţei LCC COMPANIA CĂRBUNELUI SRL, a fost înregistrată o situaţie asemănătoare: COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA a revendicat o creanţă de 15.877.975,33 lei, dar administratorul judiciar a accceptat numai 1.730.365,34 lei.

 Şi totuşi, sumele neacceptate acestor creditori pălesc în faţa celei refuzate companiei HIDROELECTRICA (în insolvenţă), căreia i-a fost acceptată o creanţă de numai 3,54 milioane lei (şi aceasta sub condiţie suspensivă), faţă de 653,39 milioane lei – suma invocată de administratorul judiciar EURO INSOLL SPRL (Remus BORZA).

 Tabelul preliminar include aproape 300 de creditori, unii cu creanţe de câteva sute sau mii de altei, alţii cu zeci sau sute de milioane de lei, dar demnă de menţionat este situaţia creanţelor salariale. Astfel, conform evidenţelor contabile, CASA DE INSOLVENŢĂ GMC SPRL a admis suma de 8,34 milioane lei, care include o componentă numită „adaos pentru concediu de odihnă” de 7,27 milioane lei, adică în medie peste 1.000 lei/angajat!

 Curios este faptul că au mai invocat creanţe salariale şi două sindicate. Iar dacă SINDICATUL LIBER INDEPENDENT ELECTROCENTRALE DEVA-MINTIA a revendicat suma de 2,21 milioane lei, care ar putea să fi fost „inclusă” în totalul acceptat de 8,34 milioane lei, SINDICATUL NOROC BUN a cerut înscrierea în tabel cu 81,94 milioane lei! Administratorul judiciar nu şi-a bătut capul prea mult şi a respins ambele solicitări, invocând evidenţele contabile.

 La asemenea sume respinse (în cazul tuturor categoriilor de creanţe), este de aşteptat o sumedenie de contestaţii la tabelul preliminar. Până una-alta, pentru 14 aprilie 2016, ora 14:30, a fost convocată Adunarea Creditorilor, care urmează să se desfăşoare la sediul debitoarei (Petroşani, str.Timişoara nr.2). Convocatorul prezintă succint ordinea de zi, care nu include şi prezentarea situaţiei debitorului, iar la ultimul punct (al treilea) se spune „stabilire onorariu administrator/lichidator judiciar”, fără a se menţiona pretenţiile/propunerea CASEI DE INSOLVENŢĂ GMC. Poate pentru că realizează că va fi numit un alt administrator judiciar, cum ar fi EURO INSOL SPRL (Remus BORZA).

 Spun asta pentru că acest individ, deşi oficial nu are nicio treabă cu insolvenţa C.E. HUNEDOARA, şi-a aranjat recent un interviu la AGERPRES prin care a anunţat deja că societatea minieră „nu este vitală pentru sistemul energetic naţional” şi probabil va intra în faliment, dar – totuşi – poate fi salvată prin metode dure de restructurare, cum ar fi reducerea personalului la 2.700 de persoane, de la peste 6.000 în prezent.

 Şi ca să nu existe nicio confuzie: Remus BORZA este acel individ condamnat definitiv la un an de închisoare (cu suspendare), pentru conflict de interese (detalii AICI). Cu toate acestea, se ocupă în continuare de insolvenţa HIDROELECTRICA şi ar vrea să se ocupe şi de COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA, eventual şi de TVR dacă va intra în insolvenţă. (sursa foto: radiocluj.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:

SOCIETATEA COMPLEXUL ENERGETIC HUNEDOARA SA – tabel preliminar al creanţelor