C.M.I. URBAN: societatea primăriei datorează primăriei peste 10 milioane lei; insolvenţa va fi, de fapt, o ştergere a datoriilor (?)

Forum-Center-Neamt

COMPANIA MUNICIPALĂ DE INVESTIŢII URBAN SA Piatra Neamţ (CUI: 7089677) este o societate care deţine(a) şi/sau administrează mai multe investiţii realizate de Primăria Piatra Neamţ, printre care s-a numărat şi MALL FORUM CENTER, una din cele mai mari „găuri negre” ale administraţiei Pinalti, la concurenţă cu telegondola (şi ea în insolvenţă).

Deşi este deţinută 100% de Consiliul Local Piatra Neamţ, C.M.I. URBAN SA a ajuns să plătească municipalităţii o redevenţă usturătoare, pe care, cu timpul, nu a mai fost în stare să o achite, situaţie care a condus la aplicarea unor penalităţi care se ridicau la aproximativ 1.000 euro PE ZI! După un scandal între consilierii locali (ceva detalii AICI), s-a decis ca societatea să îşi ceară insolvenţa, ceea ce s-a şi întâmplat pe 10 decembrie 2015. Tribunalul Neamţ a admis cererea pe 17 decembrie 2015 şi a desemnat ca administrator judiciar provizoriu practicianul în insolvenţă C.I.I. BISTRICEANU DUMITRU (Dosar nr. 3234/103/2015).

În cererea introductivă, debitoarea „a arătat că are datorii în sumă totală de 11.038.647 de lei şi că a ajuns în stare de insolvenţă pentru că principala sa sursă de venit, care îi asigura 70% din încasări, respectiv Hala din Piaţa Centrală a municipiului Piatra Neamţ, a fost distrusă în urma incendiului care s-a produs la data de 19.07.2014 şi că doreşte să-şi reorganizeze activitatea şi să plătească datoriile într-un termen de 36 de luni„.

URBAN-Piatra-Neamt-10-ani-600

Deşi valoarea datoriilor menţionată în cerere este surprinzător de mică faţă de cea din bilanţul pe 2014 (26,28 milioane lei), aceasta a fost confirmată de tabelul preliminar al creanţelor, publicat ieri 9 februarie 2016, cu 5 zile întârziere faţă de termenul limită impus de instanţă. Această întârziere pune sub semnul întrebării legalitatea primei şedinţe a Adunării Creditorilor (dacă s-a desfăşurat), care a fost convocată pentru ieri, 9 februarie 2016, ora 12:00, acasă la administratorul judiciar.

Masa credală acceptată este de 11,41 milioane lei, singura surpriză fiind înscrierea creanţei deţinute de municipiul Piatra Neamţ (prin Direcţia Taxe şi Impozite) la categoria chirografare, şi nu la bugetare. Şi este vorba despre 10,94 milioane lei, sumă pentru care municipalitatea ar fi trebuit să îşi asigure nişte garanţii… dar probabil a mers pe încredere!

Afirmaţia C.M.I. URBAN SA din cererea introductivă, că doreşte să plătească datoriile într-un termen de 36 de luni, a părut ca fiind o glumă, din moment ce suma respectivă reprezintă veniturile totale pe vreo doi ani, dar acum poate fi privită altfel: creanţa primăriei, fiind chirografară, ar putea fi achitată pe baza planului de reorganizare în proporţie de 5-10%… sau chiar deloc. Asta depinde de decizia Comitetului Creditorilor. Desigur, din acest comitet va face parte şi municipiul Piatra Neamţ, dar asta înseamnă un vot din trei. Dacă ceilalţi doi creditori din Comitet sunt de acord (şi vor fi!), se va aproba un plan de reorganizare care să facă din C.M.I URBAN SA o „fată mare” fără cheltuieli semnificative. Întrebarea principală nu este dacă aşa se va întâmpla, ci dacă nu cumva asta a fost, de la bun început, intenţia municipalităţii pietrene. Dacă tot primeşte municipiul Piatra Neamţ o gramadă de bani de la Guvern ca să plătească prostiile lui Pinalti (cum ar fi taxa percepută companiei E.ON şi declarată ilegală de către instanţă), de ce nu ar renunţa şi la 10 milioane lei?! Iar apoi, ca să fie treaba făcută până la capăt, privatizăm societatea!

Şi ca să vă daţi seamă ce a însemnat managementul C.M.I. URBAN SA (la mall, în acest caz), vă prezint o mostră de profesionalism: din septembrie 2015, administrarea MALL FORUM CENTER a fost preluată, de la URBAN, dă către o altă firmă a municipalităţii, LOCATIVSERV SRL (CUI: 24607639). Într-un interviu publicitar, directorul LOCATIVSERV SRL spune aşa: „Am dotat această clădire cu pubele de gunoi. Când am preluat-o, nu era nici un coş de gunoi şi cred că de aceea unii oameni mai aruncau resturile pe jos”. Mall-ul Primăriei Piatra Neamţ a fost inaugurat în noiembrie 2008. După 7 ani, în 2015, a fost dotat cu coşuri pentru gunoi. Şi ne lăudăm cu asta! (sursa foto: ziarulceahlaul.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:

C.M.I. URBAN SA Piatra Neamţ – tabel preliminar al creanţelor