CĂMĂTĂRIE LEGALĂ: Împrumuturi pentru PENSIONARI oferite de CREDIUS cu dobândă nominală MINIMĂ de 90%; pentru un împrumut de 2.500 lei pe un an, suma plătită este de (cel puţin) 4.329,40 lei; PROFITUL NET înregistrat de IFN în 2020 a fost de 8,4 milioane lei

Se vorbeşte despre plafonarea dobânzilor percepute de IFN-uri (Instituţii Financiare Nebancare – nu înţeleg de ce li s-a dat titulatura de „instituţii”!) de cel puţin 5 ani. Au existat mai multe demersuri în acest sens, există şi la ora aceasta un proiect de „Lege privind protecţia consumatorilor cu privire la costul total al creditării şi la cesiunea de creanţe” (AICI)… care a rămas în coadă de peşte (detalii AICI).

Deoarece aceşti „cămătari cu acte în regulă” au bani suficienţi pentru a „motiva” golanii din parlament, din guvern sau de la BNR să găsească motive pentru respingerea iniţiativelor care vizează protejarea clienţilor, situaţii ca aceasta prezentată se întâlnesc în continuare… şi doar avertizarea eventualilor amatori de astfel de „credite cu camătă” îi poate salva de la dezastru.
…………….

CREDIUS IFN SA Voluntari (CUI/CIF: 31534882) este unul dintre „cămătarii cu acte în regulă” care se laudă pe site-ul propriu că oferă „creditări multiple”… şi nu spune nimic despre acţionariat. Oficial, societatea este deţinută de LAPWORTH HOLDINGS LIMITED, offshore din Cipru care mai controlează câteva „cămătării”.

Una din aşa-zisele oferte CREDIUS se adresează pensionarilor… probabil cea mai necăjită/ defavorizată categorie de persoane din ţara noastră. Aceştia se pot împrumuta cu sume între 1.500 şi 10.000 lei, pentru 1-5 ani, cu dobândă nominală de 90-140% plus comisioane… ajungându-se la DAE de până la 694,85%.

Site-ul credius.ro prezintă şi un „calcul reprezentativ”: un pensionar care împrumută 2.500 lei pentru un anva plăti 4.329,40 lei. Trebuie reţinut că în acest caz/calcul s-a aplicat dobânda minimă (90%), care nu e valabilă decât în anumite condiţii.

Ca mai toate IFN-uri, şi CREDIUS nu menţionează pe site dobânzile penalizatoare, care se aplică în cazul neachitării ratelor la timp. Dacă dobânda „la ofertă” este de minim 90% pe an… nu vreau să-mi imaginez cum se calculează majorările/penalizările!

Şi dacă vă gândiţi că nu e multă lume care apelează la astfel de cămătari, vă spun doar că societatea CREDIUS IFN SA a raportat pentru anul 2020 venituri totale de 112.788.240 lei şi cheltuieli de 98.842.380 lei, PROFITUL NET fiind, conform mfinante.ro, de 8.396.316 lei.