CARPATICA ASIG: creanţele invocate de creditori depăşesc 684 milioane lei; acţionarul ATLASSIB a luat o ţeapă de 10 milioane lei

CARPATICA ASIG SA Sibiu (CUI: 8990884) a intrat în procedură de faliment pe 16 februarie 2017, oficial la cererea ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) şi a creditorului Cristian Tudor GAL din Iaşi, după ce „măsurile aplicate în cadrul procedurii de redresare financiară nu au putut conduce la atingerea scopului urmărit si la înlăturarea cauzelor care le-au generat, situaţia financiară a asigurătorului nefiind restabilită„. ATAŞEZ sentinţa pronunţată de judecătorul sindic Raluca Anamaria SAVU în Dosarul nr.3978/85/2016, de la Tribunalul Sibiu.

Deşi termenul pentru întocmirea şi PUBLICAREA tabelului preliminar al creanţelor a fost prelungit cu mai mult de o lună, până la 25 mai 2017 (termenul stabilit iniţial a fost 13 aprilie 2017), administratorul judiciar provizoriu CITR FILIALA CLUJ SPRL a publicat documentul în BPI abia pe 30 mai 2017, adică în ajunul Adunării Creditorilor.

Documentul prezintă o listă cu 522 de creditori care au solicitat înscrierea la masa credală, cu menţiunea că aproape 200 sunt (foşti) salariaţi, dar una din poziţii este ocupată de FONDUL DE GARANTARE A ASIGURAŢILOR, instituţie care a anunţat în martie 2017, după ce sentinţa de deschidere a falimentului a rămas definitivă, că a preluat 27.270 dosare de daună de la CARPATICA ASIG (detalii AICI).

Suma totală invocată de cei 522 de creditori se ridică la 684.301.630,58 lei (aproximativ 150 milioane euro), dar masa credală acceptată din prima este de numai 121,56 milioane lei, în timp ce „grosul” de 503,83 milioane lei reprezintă creanţe admise sub condiţie suspensivă.

FONDUL DE GARANTARE A ASIGURAŢILOR a solicitat înscrierea la masa credală cu suma de 433,2 milioane lei, dar administratorul judiciar provizoriu a considerat că doar suma de 5,38 milioane lei reprezintă o creanţă certă, lichidă şi exigibilă (bani deja plătiţi asiguraţilor), diferenţa de 427,82 milioane lei fiind admisă „sub condiţia suspensivă a achitării sumelor către asiguraţi„. Această încadrare face ca Fondul să aibă doar 4,43% din masa credală cu drept de vot.

În ceea ce priveşte plăţile efectuate sau viitoare ale Fondului, acestea se vor face „în limita unui plafon de garantare de 450.000 lei pe un creditor de asigurare al asigurătorului aflat în faliment” şi numai pentru „creanţele de asigurări stabilite ca fiind certe, lichide şi exigibile” .

Raportat la masa credală acceptată şi, implicit la dreptul de vot, cel mai mare creditor este Fiscul – 20,59 milioane lei (16,93%), urmat de ATLASSIB SRL Sibiu (CUI: 4896419) – 10 milioane lei (88,25%), interesant fiind faptul că firma de transport a încercat să „sustragă” suma respectivă după deschiderea procedurii de faliment.

Mai exact, ATLASSIB SRL, ca acţionar al societăţii de asigurări, a transferat suma de 10.000.000 de lei în contul CARPATICA ASIG pentru majorarea capitalului social. ASF nu a aprobat această majorare, banii nu au fost returnaţi investitorului (CARPATICA ASIG a cumpărat titluri de stat cu suma respectivă)… şi a venit falimentul. ATLASSIB SRL a considerat că trebuie să-şi primească milioanele înapoi, motiv pentru care a făcut o cerere la administratorul judiciar. Aceasta a zis „să fie primiţi” şi, prin urmare, ATLASSIB SRL s-a ales doar cu înscrierea în tabelul preliminar, la categoria chirografari. Adică fără şanse să-şi mai recupereze banii.

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.3978/85/2016 este programat pe 8 iunie 2017. (sursa foto: puterea.ro)

DOCUMENTE ATAŞATE:
CARPATICA ASIG SA – sentinţă de deschidere a procedurii de faliment

CARPATICA ASIG SA – tabel preliminar al creanţelor

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact