Cât valorează o zi de arest preventiv? Fix 500 de lei

catuse bani

Început teoretic în iunie 2013 – prin reţinerea de către procurorii DIICOT a mai multor oameni de afaceri importanţi din Neamţ  – şi oficial pe 15 decembrie 2014 (data constituirii Dosarului nr.4263/103/2014), cel mai important proces de evaziune fiscală din acest judeţ, numit DOSARUL PĂRPĂUŢĂ şi-a încheiat drumul de la Tribunalul Neamţ pe 17 martie 2016, ziua în care au fost pronunţate sentinţele.

 Anterior, „s-au sustras” din dosar, cazurile lor fiind judecate separat, un fiu de parlamentar şi un turc cu cetăţenie română considerat apropiat şi partener de afaceri al lui Bogdan MARARU, aceştia fiind recompensaţi cu 8 luni de închisoare cu suspendare. Sentinţele pronunţate pe 17 martie 2016 nu sunt definitive, atât inculpaţii, cât şi DIICOT formulând apel, acesta ajungând la al şaselea termen, care se va judeca pe 30 august 2016, la Curtea de Apel Bacău. Din acest motiv, nu insist pe decizia Tribunalului Neamţ, ci prezint doar un caz aparte din acest dosar.

 Unul dintre inculpaţii din DOSARUL PĂRPĂUŢĂ este Gheorghe Augustus IRIMIA (ieri a împlinit 47 de ani), administrator (şi asociat) la ASIRI INTERNATIONAL SRL Piatra Neamţ (CUI: 9126542), firmă aflată acum în insolvenţă. IRIMIA a fost reţinut pentru 24 de ore, pe 6 iunie 2013. Procurorii au solicitat şi arestarea preventivă, dar instanţa nu a fost de acord.

 Probabil nu asta a contat în decizia judecătorului, dar sunt fabuloase argumentele prezentate de avocatul apărării: „Inculpatul este căsătorit, are copii” şi „până la urmă, sunt doi administratori la o firmă care trebuie să răspundă la fel, de ce unul poate fi cercetat în stare de libertate, iar celălalt în stare de arest?„. Celălalt administrator, pe care avocatul îl invidia că e liber, se numeşte Gheorghe ASMARANDEI (49 de ani) şi este inculpat în dosar, dar ca administrator al societăţii ASTRAL TRADING SRL Piatra Neamţ (CUI: 8605601). Demn de remarcat este faptul că ASMARANDEI s-a retras din această firmă în aprilie 2016, părţile sociale şi funcţia de administrator fiind preluate de Valer APINTEI (54 de ani), asociat minoritar pînă atunci.

 Revenind la IRIMIA, sentinţa Tribunalului Neamţ din 17 martie 2016 spune aşa: „Condamnă inculpatul Irimia Gheorghe Augustus, la pedeapsa de 10.000 lei amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală„. După ce mai invocă nişte articole de lege, judecătorul precizează: „deduce din pedeapsa aplicată inculpatului durata reţinerii, de la 06.06.2013 până la 07.06.2013, în sensul că înlătură din pedeapsă executarea amenzii în sumă de 500 lei, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 9.500 lei amendă„.

 Rezultă foarte clar că o zi de arest /reţinere este evaluată la 500 lei. Cum e vorba de o decizia a tribunalului, rezultă că suma nu e negociabilă şi nici nu diferă de la un judeţ la altul, de la un judecător la altul. Şi dacă asta este valoarea unei zile de bulău, ce s-ar fi întâmplat dacă Gheorghe Augustus IRIMIA era arestat preventiv, aşa cum au cerut procurorii, şi executa (să zicem) 30 de zile de arest, care aritmetric valorează 15.000 lei. Acum îi dădea instanţa 5.000 lei?! (sursa foto: publicdomainpictures.net)