IULIUS GROUP SRL Iaşi (CUI/CIF: 1977551), cea mai veche şi probabil cea mai cunoscută societate din portofoliul lui Iulian Adrian DASCĂLU (foto), a încheiat în urmă cu vreo 20 de ani un contract de asociere în participaţiune cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” Iaşi (UTI), care a dus la ridicarea IULIUS MALL – “primul centru comercial modern de tip shopping mall din Iaşi, primul din afara Bucureştiului şi al doilea din România”. Mai exact, a fost dărâmată cantina studenţească din Complexul “Tudor Vladimirescu”, care aparţinea Universităţii, şi în locul ei a apărut IULIUS MALL.

Contractul încheiat atunci şi modificat ulterior prin acte adiţionale a fost şi a rămas “strict secret”, ceea ce face ca şi acum să mai existe voci care susţin că nu are numărul minim de semnături (din partea UTI), că au existat şi poate chiar mai există clauze defavorabile Universităţii… şi tot aşa. Judecând logic, concluzia ar fi că acel contract nu este chiar în regulă din moment ce nu a fost făcut public nici după 20 de ani!

5 întrebări pentru UTI

Pentru a afla măcar câte ceva din ceea ce înseamnă la nivel de bani asocierea UTI – IULIUS GROUP SRL, am transmis rectorului Dan CAŞCAVAL următoarele 5 întrebări:

1. Care este suma prevăzută în forma actuală a contractului (cotă din profit, valoare fixă) pe care IULIUS GROUP SRL trebuie să o achite Universităţii?

2. Care sunt sumele încasate efectiv de Universitate în ultimii 10 ani, în baza acestui contract de asociere? La ora actuală, IULIUS GROUP SRL înregistrează întârzieri/restanţe la plată?

3. Durata iniţială de valabilitate a contractului a fost de 50 ani. Vă rog să precizaţi dacă aceasta a fost modificată între timp.

4, Conform contractului iniţial, IULIUS GROUP SRL avea obligaţia de a asigura funcţionarea unei cantine studenţeşti în cadrul Complexului IULIUS MALL. Varianta actuală a contractului mai prevede această obligaţie?

5. Care sunt cei mai mari 3-5 chiriaşi ai Unversităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi şi ce sume plătesc aceştia pentru spaţiile închiriate?

Şi doar 4 răspunsuri!

Iar răspunsurile primite au fost acestea (doar sublinierile îmi aparţin, în rest este exact mesajul primit):

1. Din anul 2017, in urma negocierii directe a noii conduceri a TUIaşi cu SC Iulius Group SRL, SC Iulius Group SRL achita o suma minima anuala garantata de 300.000 Euro, de aproape 2,5 ori mai mare decat cea precedenta, fara nicio obligatie suplimentara din partea universitatii.

2. In ultimii 10 ani, TUIasi a incasat de la SC Iulius Group SRL, in baza contractului de asociere, suma de 7.581.517,84 lei, fara intarzieri sau restante la plata.

3. Durata initiala de 49 de ani a contractului de asociere nu a fost modificata si nu va fi modificata.

4. In prezent, conform contractelor de inchiriere, cele mai mari sume le achita: SC TRANSWORLD SRL – 11.668,88 Euro/luna, SC ASSYSTEM ROMANIA SRL – 7.851,70 Euro/luna, FEI Seven Hills – 3.071,48 Euro/luna, SC CLONDALKIN SRL – 2.595,76 Euro/luna.

Ce evită să spună UTI

Prima observaţie: A fost sărită întrebarea care se referea la cantina studenţească. Deşi am semnalat această omisiune, UTI nu a revenit cu precizări, ceea ce mă face să cred că ori a fost eliminată această prevedere din contract, ori – mai degrabă – prevederea a rămas, dar nu este respectată la ora actuală.

Foarte interesant la răspunsul de la prima întrebare este faptul că aruncă o săgeată asupra fostelor conduceri UTI, care – până în 2017 – au acceptat să primească doar vreo 10.000 euro/lună (ca medie) de la IULIUS GROUP SRL.

După cum se poate lesne observa, rectorul Dan CAŞCAVAL a omis să spună dacă în varianta actuală a contractului mai există referiri la o cotă parte din profit (s-a spus de 10% la un moment dat), ceea ce ar putea mări considerabil suma aferentă anului 2018, ţinând cont că IULIUS GROUP SRL a avut anul trecut un profit net de 25,9 milioane lei (detalii AICI).

La întrebarea “Care sunt sumele încasate efectiv de Universitate în ultimii 10 ani“, rectorul a preferat să comunice doar un total, astfel încât să nu se vadă evoluţia anuală a acestei valori. În ceea ce priveşte primii ani ai asocierii, există zvonuri că UTI ar fi suportat cotă parte din pierderile înregistrate de IULIUS GROUP!
Conform rectorului Dan CAŞCAVAL, la ora actuală IULIUS GROUP SRL plăteşte 300.000 euro anual, adică 25.000 euro pe lună (ca medie). Dacă adunăm sumele achitate lunar de primii 4 chiriaşi ai UTI, rezultă 25.187,62 euro, adică puţin peste ce plăteşte IULIUS GROUP SRL. Desigur, nu putem compara mere cu pere, adică o firmă care s-a făcut stăpână pe “jumate din Tudor” şi “nişte pârliţi” de chiriaşi… era doar “o paralelă financiară”.

Chiar dacă nu reprezintă o bombă de presă, informaţiile primite de la UTI şi prezentate în acest articol sunt o noutate în media ieşeană şi pot fi un prim pas în lămurirea modului în care s-a derulat până acum asocierea cu IULIUS GROUP SRL.

Era să uit! În mail-ul cu întrebările, adresat rectorului Dan CAŞCAVAL, am avut şi următoarea menţiune: “în cazul în care doriţi să daţi dovadă de transparenţă totală şi îmi puteţi pune la dispoziţie o copie a contractului de asociere, sunt dispus să prezint toate clauzele acestui document”. Nu a dorit! (sursa foto: newmoney.ro)

CITIŢI ŞI:
Stimate domnule IULIAN DASCĂLU… sunteţi aşteptat la Primăria Iaşi cu 3,65 milioane lei; aţi pierdut şi apelul!SUPERVIZOR.ro On Iunie - 14 - 2019

Leave a Reply