Ce bine e să ai tată primar! Un milion de lei de la BANCA TRANSILVANIA fără nicio garanţie

Înfiinţată în 2004, societatea RO GRUP GLASS SRL Piatra Neamţ (CUI: 16201981) se declară „cel mai mare producător de geam termoizolator din zona Moldovei” (cu o capacitate de producţie lunară de 14.000 mp sticlă termoizolantă) şi este controlată de Mihai-Sebastian ROTARU (foto stânga, 43 de ani), fiul lui Ion ROTARU (foto centru, 66 de ani), fost primar al municipiului Piatra Neamţ (înaintea lui Pinalti) şi actualmente primar al comunei Alexandru cel Bun (judeţul Neamţ).

Pe 5 decembrie 2017, RO GRUP GLASS SRL a intrat în insolvenţă la propria cerere, după ce începuse să refuze la plată biletele la ordin emise în favoarea partenerilor de afaceri – Dosarul nr.4591/103/2017.

Cu 4 zile întârziere faţă de termenul limită stabilit de judecătorul sindic Cătălin SERGHEI de la Tribunalul Neamţ, administratorul judiciar provizoriu C.I.I. DOMINTE ANA-DANIELA a publicat tabelul preliminar al creanţelor, document care nu este lipsit de surprize.

Masa credală acceptată din prima de Ana-Daniela DOMINTE este de 4.065.499,39 lei şi coincide „la virgulă” cu suma invocată de creditori! Surprinzător este, totuşi, faptul că această valoare este cu 1,3 milioane lei mai mică faţă de cea din bilanţul aferent anului 2016.

O primă „semi-surpriză” apare la creditorii garantaţi: doar ACCORDING GROUP SRL Iaşi (CUI: 7563613) deţine o creanţă garantată, în valoare de 372.809,67 lei, în baza unui contract de ipotecă imobiliară din iunie 2017. (Numele corect al firmei ieşene este ACCORDING, nu ACORDING – cum îl scrie DOMINTE prin toate documentele oficiale).

Surpriza mare nu este că o firmă deţine o creanţă garantată… ci că BANCA TRANSILVANIA nu are niciun fel de garanţii pentru o creanţă de 1.057.504,45 lei. Iar din menţiunile administratorului judiciar nu rezultă că RO GRUP GLASS SRL ar fi garant pentru o altă firmă (creditată de BT), ceea ce înseamnă că a beneficiat de suma respectivă. Şi cu siguranţă nu este o greşeală includerea creanţei la chirografare din moment ce Banca Transilvania nu a contestat tabelul preliminar. Teoretic, există posibilitatea ca altcineva să fi garantat împrumutul accesat de firma lui ROTARU jr. (eventual primăria lu’ tata!), dar este puţin probabilă o astfel de variantă.

În condiţiile în care BANCA TRANSILVANIA nu deţine o creanţă garantată, nu mai miră pe nimeni că Fiscul nu are nicio garanţie pentru suma revendicată, de 265.860 lei.

Dintre ceilalţi chirografari, se remarcă trei mai generoşi, cu peste jumătate de milion de lei, şi anume:

  • Mihai-Sebastian ROTARU – 689.200 lei
  • ACCORDING GROUP SRL – 577.569,71 lei
  • DAFERMANN SRL Bacău (CUI: 5829612) – 556.852,04 lei; şi numele acestui creditor este pocit în tabel!

Prima Adunare a Creditorilor, întrunită pe 30 ianuarie 2018, nu a avut nimic spectaculos, prezenţi fiiind doar Mihai-Sebastian ROTARU şi ACCORDING GROUP SRL, în timp ce BANCA TRANSILVANIA şi Fiscul (DGRFP Iaşi) au transmis punctele lor de vedere.

În Procesul Verbal, administratorul judiciar spune că a fost prezentată situaţia debitorului, dar nu pomeneşte nimic despre raportul privind cauzel insolvenţei, document pe care nu l-a publicat în BPI până la ora actuală.

La întrunirea din 30 ianuarie 2018, a fost ales un Comitet al Creditorilor – format din ACCORDING GROUP SRL (preşedinte), BANCA TRANSILVANIA, DGRFP Iaşi -, iar Ana-Daniela DOMINTE a fost confirmată în funcţia de administrator judiciar provizoriu, cu un onorariu de 800 lei/lună (fără procent din recuperări!).

Pentru că se apropia un termen de judecată, DOMINTE a încropit un raport de activitate, pe care l-a publicat ieri, 19 februarie 2018, şi în care există o informaţie cât de cât interesantă: RO GRUP GLASS SRL deţine o creanţă de 350.122,38 lei împotriva IACOB FOREST SRL şi una de 189.825 lei împotriva DC&CO LTD SRL, ambele debitoare fiind deja în insolvenţă. Altfel spus, se poate pune cruce pe banii respectivi. (sursa foto: facebook.com/oprea.laura1)

DOCUMENTE ATAŞATE:
RO GRUP GLASS SRL – Tabel preliminar al creanţelor

RO GRUP GLASS SRL – Raport de activitate al administratorului judiciar (19 februarie 2018)