Ce înseamnă falimentul PROTAN? 3.600 de tone de deşeuri de origine animală PE LUNĂ nu mai pot fi neutralizate

Am scris pe 11 septembrie 2018 că Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment prin procedura simplificată a debitorului PROTAN SA Bucureşti (CUI: 368356). Textul e AICI.

M-am mirat că nu a tratat nimeni acest subiect, deşi există o grămadă de site-uri, plus cel puţin o televiziune, care mor de grija celor ce muncesc în agricultură şi în zona de industrie alimentară.

Între timp, am mai vorbit cu nişte oameni care activează în sectorul care are legătură cu hoiturile unor animale.

Şi hai să vă spun ce am aflat.

PROTAN este considerat cel mai mare procesator de deşeuri de origine animală din România, fost unic concesionar la nivel naţional al acestui serviciu, şi unicul apt să neutralizeze volumul de deşeuri de origine animală (carcase, animale moarte, resturi) generat pe teritoriul României zilnic.

Societatea PROTAN procesează lunar, mai precis neutralizează LUNAR, circa 3.600 de tone de deşeuri de origine animală, provenite din diverse surse – de la abatoare, ferme, fabrici de procesare a cărnii, autorităţi ale administraţiei publice locale.

Asta am aflat eu!

PROTAN SA a intrat în faliment, nu mai are voie să mai facă nimic.

Şi care va fi soluţia pentru cei care au de neutralizat hoiturile din fermele proprii?

Primul mod de neutralizare improprie şi interzisă este îngroparea deşeurilor în regie proprie. (da, e un citat de undeva, am renunţat la ghilimele)

Asta va conduce în (nu prea mult) timp la contaminarea extrem de nocivă şi periculoasă a solului şi a pânzei freatice din locul în care deşeurile au fost ingropate: Şi, în plus, CÂTE deşeuri se pot îngropa, până la urmă

Faţă de dimensiunea cantităţilor procesate de PROTAN, este o chestiune de timp până când nici măcar nu vor mai exista locuri disponibile pentru îngroparea lor.

Al doilea mod de neutralizare improprie este incinerarea deşeurilor în regie proprie. Asta conduce, în mod imediat, la poluarea extremă si extrem de periculoasă a aerului şi a solului din zona în care deşeurile au fost neutralizate. (tot citate)

Sunt cel puţin două direcţii DSVSA disperate, care au transmis un mesaj de acest gen:

Având în vedere notificările primite de la agenţii economici din tot judeţul, generatori de SNCU, şi ţinând cont de contextul epidemiologic actual, când se generează cantităţi însemnate de deşeuri din categoria 1, 2 si 3, există riscul apariţei unor situaţii de răspândire a agenţilor biologici periculoşi pentru sănătatea publică şi implicit pentru mediu, motiv pentru care vă rugăm să recurgeţi cât mai urgent posibil la ridicarea din teritoriu a acestor deşeuri

Şi tot pe tema PROTAN, răspunsul la o altă întrebare pe care am pus-o a fost acesta:

Nu cred că e o doar o coincidenţă faptul că PROTAN s-a cerut în faliment la scurt timp după ce a apărut criza pestei porcine! Şi poate nu aţi înţeles: acţionarul majoritar la PROTAN este o firmă din Ungaria! 

Fără comentarii din partea autorului articolului! (sursa foto: viva.org.uk)