Ce rezultate financiare a înregistrat ferma de porci deţinută de fiul lui LIVIU DRAGNEA; datoriile depăşesc cu 60% cifra de afaceri; niciun contract cu statul în declaraţia de interese!

Înfiinţată în anul 1972, FERMA ŞI FABRICA DE STAT PENTRU PRODUSE TRADIŢIONALE SALCIA a devenit ROMCIP SA (CUI: 1413951) în 1991, iar la începutul anului 2014 a intrat oficial în posesia familiei DRAGNEA, prin intermediul firmei LUDIKON SYSTEM SRL Bucureşti (CUI: 15066666), care a preluat 99,84% din capitalul social, de la Petre PITIŞ. Ulterior, LUDIKON SYSTEM SRL a fost rebotezată S & P INVESTMENT MANAGEMENT SRL şi mutată la Alexandria, asociat majoritar (90%) fiind (tot din 2014) Ştefan Valentin DRAGNEA (28 de ani), fiul lui Liviu DRAGNEA.

La începutul acestui an, ROMCIP SA s-a rebotezat FERMA SALCIA SA, iar structura acţionarilor a devenit următoarea:

  • Ştefan Valentin DRAGNEA – 90%
  • Ilie Liviu DRAGNE (48 de ani) – 10%

Dincolo de calculele privind sumele încasate sub formă de subvenţii, să vedem ce rezultate a obţinut ferma de porci a lui DRAGNEA jr., raportările financiare aferente anului trecut fiind recent publicate pe site-ul Finanţelor.

Venituri şi profit în scădere, datorii în creştere

Pentru 2016, FERMA SALCIA SA a raportat venituri totale de 45.839.661 lei şi cheltuieli de 45.719.049 lei, rezultând un profit net de 52.255 lei. În anul anterior (2015), veniturile au fost de 51.623.458 lei, iar cheltuielile de 51.484.679 lei, profitul net rezultat fiind de 89.265 lei.


FERMA SALCIA SA – rezultate financiare 2016

La finalul anului trecut, datoriile societăţii erau de 54.867.248 lei (faţă de 49.995.959 lei în urmă cu un an), în timp ce creanţele au crescut mai puţin, la 14.886.198 lei, de la 13.140.671 lei la finalul anului 2015. Stocurile la 31 decembrie 2016 erau de 19.180.242 lei (în scădere cu 712.584 lei), iar suma din casă şi conturi urcase la 1.197.883 lei, de la 557.878 lei.

Per total, se poate spune că rezultatele financiare din 2016 sunt mai slabe decât cele raportate pentru 2015, afirmaţie susţinută şi de o uşoară scădere a capitalurilor proprii. Chiar dacă acestea sunt pozitive, valoarea este foarte mică dacă ţinem cont de faptul că FERMA SALCIA SA are active imobilizate de 22.181.725 lei. Dar dincolo de uşoarele scăderi ale profitului sau capitalurilor proprii, demnă de remarcat este valoarea datoriilor, aceasta depăşind cu aproape 20% veniturile anuale (din 2016) şi cu 60% cifra de afaceri!

Cererile pentru mărcile SALCIA sunt depuse pe persoană fizică

Chiar dacă numele firmei a fost schimbat la începutul acestui an, Ştefan Valentin DRAGNEA a avut în minte această rebranduire încă de anul trecut, o dovadă în acest sens fiind faptul că – pe 17 şi 19 noiembrie 2016 – a depus cereri pentru înregistrarea mărcilor SALCIA – BUNĂTĂŢI CA ODINIOARĂ şi SALCIA TELEORMAN 1991.

Ambele cereri au fost depuse pentru clasele 29 (carne, peşte, păsări, vânat; extracte din carne, fructe şi legume conservate, uscate şi fierte; jeleuri, dulceţuri, compoturi; ouă, lapte şi produse lactate, uleiuri şi grăsimi comestibile) şi 31 (produse agricole, horticole, forestiere şi cereale, necuprinse în alte clase; animale vii; fructe şi legume proaspete; seminţe, plante şi flori naturale; alimente pentru animale; malţ), cu menţiunea că prima marcă este verbală, iar cealaltă – combinată.

Pentru că OSIM şi-a făcut un obicei (prost, desigur) de a formula ARP (Aviz de Refuz Provizoriu) la cererile pentru mărci verbale, până acum a fost acordată doar marca SALCIA TELEORMAN 1991, aceasta fiind publicată în ultimul BOPI (Buletin Oficial de Proprietate Industrială), cel din aprilie 2017.

Oarecum ciudată în cazul fermei de porci este ieşirea în faţă a juniorului DRAGNEA, care nu s-a ascuns în spatele unor offshore-uri (ca alţi copii de politicieni), ci chiar ţine să arate la toată lumea că el este proprietarul. Deşi deţinea peste 90% din capitalul social prin intermediul S & P INVESTMENT MANAGEMENT SRL, a transferat acţiunile sociale pe numele lui la începutul acestui an, iar asta după ce şi cererile pentru cele două mărci au fost depuse tot pe persoană fizică. Nu e nimic ilegal aici, dar e ceva mai rar întâlnit şi, dacă nu este vorba doar de aroganţă teleormăneană, sugerează o viitoare tranzacţie… care e mult mai uşor de realizat şi mai greu de fiscalizat când vânzătorul este o persoană fizică.

Şmecherie cu declaraţia de interese?

Teoretic, această ieşire la rampă a juniorului ar putea să dăuneze tăticului Liviu Nicolae DRAGNEA, care în declaraţia de interese depusă pe 12 ianuarie 2017 nu pomeneşte niciun contract încheiat de ROMCIP SA cu firme de stat în anul 2016. Şi nu a pomenit nici în declaraţiile anterioare… şi chiar e greu de crezut că o fermă de porci nu are (nu a avut) contracte cu societăţi de stat.

Bănuiala mea este că ROMCIP SA (aşa s-a numit până anul acesta) a avut contracte cu astfel de societăţi, dar Liviu DRAGNEA nu le-a menţionat în declaraţia de interese pentru că juniorul (rudă de gradul I în declaraţia de interese) nu era acţionar direct la ferma de porci, ci era asociat la o firmă care deţinea pachetul majoritar. Şi astfel, Liviu DRAGNEA a fentat declararea contractelor cu statul. REPET: aceasta este doar o supoziţie!

Acum, situaţia s-a schimbat şi Ştefan Valentin DRAGNEA este acţionar direct la FERMA SALCIA SA, ceea ce înseamnă că preşedintele Camerei Deputaţilor ar trebui să menţioneze în următoarea declaraţie de interese eventualele contracte ale firmei fiului cu statul. Dar probabil nu se va întâmpla aşa, pentru că… o să apară offshore-ul între timp! (sursa foto: turnulcustiri.ro)

CITIŢI ŞI:
Fiul lui Liviu DRAGNEA s-a băgat într-o afacere cu peşte, iar ferma de porci „a trecut-o pe persoană fizică”

Ştefan Valentin DRAGNEA deţine firme cu afaceri de 20 MILIOANE EURO, achiziţionate în ultimii 3 ANI

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact