Celebra firmă de IT a lui BOGDAN SOLCANU a trecut la „next level” – FALIMENT

Ion SOLCANU (74 de ani) a fost senator şi şef al PSD-ului (sau cum s-a mai numit atunci) din Iaşi în perioada 1990-2008, iar la nivel naţional era considerat nr.2-3 în partid. În 2001, fiul acestuia, Bogdan Constantin SOLCANU (împlineşte 42 de ani luna viitoare) înfiinţează THE RED POINT SA (CUI: 14172456), societate ce se declară a fi furnizor de soluţii informatice pentru managementul afacerilor. Oficial, societatea a avut tot felul de acţionari, dar era de notorietate faptul că „fiul domnului senator” este „boss”-ul.

După cum susţinea site-ul companiei atunci când era funcţional (şi neredirecţionat), „încă de la început, RED POINT s-a concentrat pe inovaţie şi dezvoltarea de produse software proprii, prima astfel de soluţie, «Roads», fiind implementată în toate regionalele Companiei Naţionale de Căi Ferate„. Despre această (primă) colaborare importantă cu o unitate de stat a circulat o legendă drăguţă: vizionari de felul lor, cei de la firma fiului de senator au anticipat că CFR va avea nevoie de o soluţie pentru informatizarea regionalelor, motiv pentru care au creat-o. La puţin timp după ce au finalizat-o, CFR a anunţat că are nevoie de… o soluţie informatică pentru regionalele din toată ţara. S-a organizat un fel de licitaţie, la care au participat THE RED POINT SA şi firma/divizia de IT a CFR (INFORMATICA FEROVIARĂ SA se numeşte acum). Şi au câştigat vizionarii de la firma lui Bogdan SOLCANU!

Deşi s-a confruntat încă din 2009 cu cereri de insolvenţă şi cu acţiuni de executare silită din partea creditorilor, THE RED POINT SA a scăpat „întreagă” până în urmă cu doi ani. Pe 9 februarie 2016, după ce compania fusese rebotezată ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA, iar Vasile CÎTEA (54 de ani, deputat şi preşedinte al Federaţiei Române de Box) cesionase acţiunile sociale deţinute (18,50% din capitalul social), administratorul Bogdan Constantin SOLCANU a depus cerere de intrare în insolvenţă.

Solicitarea a fost admisă de Tribunalul Iaşi pe 24 februarie 2016 (Dosarul nr.840/99/2016), iar sentinţa instanţei spunea: „aşa cum rezultă din actele contabile depuse la dosar (cu precădere cele care reflectă datoriile, precum şi sumele din conturile casă şi bănci), debitoarea are datorii scadente către creditorii săi de peste 2.000.000 lei şi nu dispune de lichidităţi suficiente pentru achitarea datoriilor scadente”.

Într-un târziu, Ministerul Educaţiei şi-a amintit că are de recuperat peste două milioane lei

Pe 30 mai 2016, cu 5 zile întârziere faţă de termenul limită impus de instanţă, administratorul judiciar CONSULTANŢĂ REORGANIZARE LICHIDARE SPRL (Ioana Irina MOISESCU) a reuşist să publice în BPI tabelul preliminar al creanţelor, document din care reieşea că datoriile firmei erau de de 12,4 milioane lei, iar TOP 3 creditori arăta aşa:

  • Fiscul – 6,65 milioane lei (53,57% din masa credală)
  • Bogdan SOLCANU – două creanţe în valoare totală de 4,3 milioane lei (34,58%)
  • SIVECO ROMÂNIA SA – 1,2 milioane lei (9,64%).

Dubios este faptul că alte două instituţii bugetare şi-au amintit că au de încasat bani de la ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA abia după apariţia tabelului preliminar, acestea fiind Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice – 2,16 milioane lei şi Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti – 414.269 lei. În cele din urmă s-a ajuns la o masă credală de puţin peste 15 milioane lei, conform ultimului tabel definitiv rectificat/completat al creanţelor (publicat în mai 2017).

Creditorul Bogdan SOLCANU şi-a aprobat propriul plan de reorganizare

La începutul lunii martie 2017, debitoarea depune un plan de reorganizare, care este aprobat de Adunarea Creditorilor, rezultat care se datorează în cea mai mare parte votului lui Bogdan SOLCANU. Conform sentinţei instanţei din data de 11 mai 2017,

planul a fost votat de 3 (creanţe salariale, creanţe chirografare, creanţe subordonate) din cele 5 categorii de creanţe existente, iar două din cele trei categorii (creanţele chirografare şi cele subordonate) care au aprobat planul sunt creanţe defavorizate. Totalul procentual care a aprobat planul de reorganizare reprezintă 37,72% din totalul masei credale

Singura creanţă subordonată este deţinută de Bogdan SOLCANU, are o valoare de 4 milioane lei şi reprezintă 28,63% din masa credală… se vede foarte clar că fără votul acestuia nu ar fi trecut planul de reorganizare.

În momentul în care a fost aprobată reorganizarea judiciară, instanţa – prin judecătorul sindic Oana PIPERNEA – şi administratorul judiciar au apreciat că „planul are o fundamentare economică motivată, raportat la previziunile financiare care arată că din activitatea curentă a companiei poate fi generat profit, precum şi faptul că, în prezenţa acestor posibilităţi reale de redresare, măsura lichidării ar dezavantaja atât pe creditori cât şi pe debitor„.

După 6 luni, falimentul a devenit singura opţiune pentru valorificarea unor bunuri!

După aproximativ jumătate de an, CONSULTANŢĂ REORGANIZARE LICHIDARE SPRL vine şi ne spune că ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA nu a respectat planul de reorganizare încă din prima lună de aplicare şi că „în patrimoniul debitoarei au fost identificate bunuri care pot fi valorificate numai în procedura falimentului„. Prin urmare, propune trecerea la faliment, iar instanţa se conformează şi, pe 14 decembrie 2017, dispune deschiderea procedurii generale de faliment… şi ridicarea dreptului de administrare.

În cadrul procedurii de faliment, CONSULTANŢĂ REORGANIZARE LICHIDARE SPRL va îndeplini atribuţiile de lichidator judiciar iar data de 26 ianuarie 2018 a fost stabilită drept termen limită pentru înregistrarea cererilor de creanţă născute în cursul procedurii de insolvenţă (observaţie).

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă/faliment nr.840/99/2016, al debitoarei ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA este programat pe 29 martie 2018. (sursa foto: flickr.com)

DOCUMENTE ATAŞATE:
ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA (fosta THE RED POINT SA) – Tabel definitiv rectificat/completat al creanţelor

ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA (fosta THE RED POINT SA) – Raport al administratorului judiciar privind propunerea de intrare în faliment

ARWEN PROFESSIONAL SERVICES SA (fosta THE RED POINT SA) – Notificare privind deschiderea procedurii de faliment