CLUJANA are datorii de 16,23 milioane lei; în două luni şi jumătate, Fiscul nu a fost în stare să propună un administrator judiciar pentru această insolvenţă

După ce anul trecut a reuşit să îngroape CLUJ ARENA SA (CUI: 29104700), un faliment cu datorii de 29 milioane lei, Consiliul Judeţean Cluj a început anul 2018 cu o altă „realizare de mare excepţie”: insolvenţa societăţii CLUJANA SA Cluj-Napoca (CUI: 199206). Da, este vorba de producătorul de încălţăminte cu o istorie de peste 100 de ani şi la care JUDEŢUL CLUJ (prin CJ) deţine 93,44% din acţiuni.

În documentaţia depusă la Dosarul nr.983/1285/2017, CLUJANA SA a precizat că „are un număr de 312 angajaţi cu contract de muncă şi o persoană angajată cu contract de mandat şi îşi exprimă intenţia de a propune un plan de reorganizare” şi că „balanţa de verificare aferentă lunii octombrie 2017 indică datorii de 15.976.921 lei şi disponibilităţi băneşti în cuantum de 109.626 lei, insuficiente pentru plata datoriilor”.

Tabelul preliminar al creanţelor prezintă o masă credală de 16,23 milioane lei, principalul creditor fiind Fiscul, cu o creanţă teoretic garantată de 14,73 milioane lei (90,78% din total). Legat de datoriile la bugetele de stat, administratorul judiciar CITR SPRL (Mariana BOICIUC) precizează următoarele:

  • Din totalul sumelor de 9.428.704 lei eşalonate la plată în anul 2014, 2.958.400 lei reprezintă majorări de întârziere, dobânzi si penalităţi
  • În urma pierderii eşalonării la plată în anul 2017, au fost instituite dobânzi si penalităţi în cuantum de 1.266.724 lei, ceea ce reprezintă 15% din cifra de afaceri anuală a societăţii

Raportul privind cauzele insolvenţei prezintă o situaţie tristă a societăţii clujene, care trăieşte (riscant) dintr-un contract lohn ce îi asigură 70% din cifra de afaceri. Mai mult, din cauza majorării salariului minim pe economie, cheltuielile cu personalul depăşesc veniturile, ceea ce a făcut ca societatea să înregistreze pierderi.

CLUJANA SA a intrat în insolvenţă pe 17 ianuarie 2018, iar prima Adunare a Creditorilor s-a întrunit pe 2 aprilie 2018. Pentru că are nişte reguli tâmpite şi angajaţi pe măsură, Fiscul (din Cluj în acest caz, dar aşa e cam peste tot) nu a reuşit în două luni şi jumătate să finalizeze „procedura de selecţie a practicianului în insolvenţă”, aşa că „a rămas ca-n tren” în ceea ce priveşte confirmarea/înlocuirea administratorului judiciar.

Mai mult, DGRFP Cluj-Napoca nu a precizat în poziţia transmisă dacă doreşte un Comitet al Creditorilor din 3 sau din 5 membri. Prin urmare, şi alegerea Comitetului Creditorilor a rămas pentru altă ocazie! Ce atâta grabă, doar personalul de la Fisc este plătit cu ziua, nu după rezultate!

Ţinând cont de faptul că tabelul preliminar a fost publicat pe 27 martie 2018 şi nu au fost depuse contestaţii în termenul legal (7 zile), rezultă că în curând va fi publicat tabelul definitiv al creanţelor. În următoarele 30 de zile trebuie depus un plan de reorganizare, care urmează să fie votat de creditori. De Fisc, mai exact, ceilalţi aproape că nu mai contează. În aceste condiţii, dacă lucrurile nu se mişcă ardeleneşte, pe la jumătatea anului s-ar putea şti dacă societatea CLUJANA SA intră în faliment sau îşi încearcă norocul cu o reorganizare judiciară. (sursa foto: ziuadecj.realitatea.net)

DOCUMENTE ATAŞATE:
CLUJANA SA – Raport privind cauzele şi împrejurarile care au dus la apariţia stării de insolvenţă

CLUJANA SA – Tabel preliminar al creanţelor