COM TESSIS – BRICONSTRUCT: În insolvenţă şi sub urmărire penală, firma teleormăneanului NAE TATU a cesionat două mărci… teoretic aflate sub sechestru!

COM TESSIS SRL Alexandria (CUI: 2695559) a fost înfiinţată în 1991, are ca obiect principal de activitate „comerţ cu amănuntul al articolelor de fierărie, al articolelor din sticlă şi al celor pentru vopsit, în magazine specializate”, iar unic asociat şi administrator (special) este Nicolaie TATU (49 de ani), cunoscut drept Nae TATU, fost consilier local şi revoluţionar cu acte.

Din 2007 şi până în 2012, firma teleormăneană a reuşit să înregistreze cifre de afaceri în 8 cifre (în lei), 5 din aceşti 6 ani fiind încheiaţi cu profit. Problema mare a apărut în 2012, când societatea lui TATU a fost pusă sub urmărire penală, prin Ordonanţa nr.152 din data 20.07.2012, emisă Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Dosar 7/D/P/2012/2012). Acuzaţia este de evaziune fiscală, iar documentele emise de procurori spun că infracţiunea a constat „în omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, toate în formă continuată„.

Altfel spus, TATU nu a inventat cine ştie ce schemă financiară, ci doar a raportat cheltuieli fictive şi nu a înregistrat o parte din venituri – reţeta clasică. Pe lângă punerea sub urmărire penală a firmei, Parchetul a mai pus sub sechestru părţile sociale deţinute de Nicolaie TATU, valoarea nominală a acestora fiind de 316.440 lei.

Interesant este faptul că, după o lună şi ceva de la punerea sub urmărire penală, un incendiu a distrus BRICONSTRUCT, cel mai mare magazin cu materiale de construcţii din judeţul Teleorman… deţinut de COM TESSIS SRL!

Insolvenţă şi sechestru pe toate bunurile societăţii

În mai 2013, la cererea mai multor creditori, COM TESSIS SRL intră în procedură de insolvenţă (Dosar nr.1694/87/2013, Tribunalul Teleorman), iar tabelul definitiv al creanţelor prezintă 51 de creditori şi o masă credală de 11,97 milioane lei. BANCA TRANSILVANIA este cel mai generos creditor, cu o creanţă teoretic garantată de 5.168.331,66 lei, iar Fiscul ocupă locul secund, cu suma de 2.120.221 lei. Printre creditori apare şi celebra firmă TEL DRUM SA Alexandria (CUI: 2695680), dar cu o sumă nesemnificativă – 20.613,99 lei.

Deşi indicatorii financiari arată că firma COM TESSIS nu a mai desfăşurat cine ştie ce activitate încă din 2013, creditorii au aprobat un plan de reorganizare, poate şi pentru că bunurile societăţii sunt sub sechestru şi nu ar putea fi valorificate în procedura de faliment. Chiar în cel mai recent raport de activitate al administratorului judiciar DIMOFTE IPURL (Octavian DIMOFTE), din 27 ianuarie 2017, se precizează că „lichidarea parţială sau valorificarea de bunuri deocamdată nu poate fi efectuată deoarece toate bunurile din patrimoniul societăţii, inclusiv mijloacele fixe, sunt supuse unui sechestru penal„.

Două cesiuni de mărci, posibil „insuficient” antedatate

Pentru că nici procurorii nu ştiu/înţeleg regulile de la OSIM, sechestrul aplicat de aceştia nu ajunge şi la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, astfel că mărcile, desenele industriale sau brevetele de invenţie înregistrate de o societate sau de o persoană fizică apar ca fiind libere de orice obligaţie chiar dacă oficial există un sechestru PE TOATE BUNURILE firmei/persoanei respective. Profitând de această ciudăţenie, Nae TATU s-a gândit să înstrăineze mărcile combinate BRICONSTRUCT şi TA TU GRUPUL DE FIRME, deţinute de COM TESSIS SRL.

Această „dorinţa de a testa vigilenţa procurorilor” a apărut cel mai probabil din cauza faptului că aceste două mărci expirau pe 2 februarie 2017, fiind înregistrate în urmă cu 10 ani. Prin urmare, BRICONSTRUCT şi TA TU GRUPUL DE FIRME au fost cesionate către INDUSTRY PROSPER SRL Alexandria (CUI: 30638710), firmă deţinută şi administrată de Ilie TATU (58 de ani). După care, INDUSTRY PROSPER SRL a plătit nişte taxe şi le-a prelungit valabilitatea pentru încă 10 ani (reînnoire se numeşte oficial), operaţiuni la care a beneficiat de serviciile mandatarului WEIZMANN ARIANA & PARTNERS AGENŢIE DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ SRL (CUI: 16522485). Să reţineţi numele acestui consultant în proprietate industrială, o să-l întâlniţi şi la alte tranzacţii dubioase!

Cele două cesiuni totale şi reînnoirile au fost publicate în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială (BOPI) nr.3/31.03.2017. Cu toate acestea, nu este exclusă antedarea „masivă” a contractelor de cesiune şi să nu vă miraţi – la procurori mă refer, în principal – dacă aceste contracte apar cu dată din 2012 sau primele luni ale lui 2013. În cazul în care cei doi TATU au fost consiliaţi corespunzător, data de pe contracte aşa va fi, astfel încă să pară că tranzacţiile s-au efectuat înainte de intrarea COM TESSIS SRL în insolvenţă.

Totuşi, şi în acest caz ar fi o problemă: contractele nu puteau fi antedatate mai devreme de 7 septembrie 2012, dată la care a fost înmatriculată INDUSTRY PROSPER SRL. Iar la momentul respectiv COM TESSIS SRL era sub urmărire penală şi cu sechestru pe bunuri. GHINION!

Informat de SUPERVIZOR.ro despre aceste cesiuni, administratorul judiciar DIMOFTE IPURL a precizat că „în cel mai scurt timp vom introduce acţiune în anulare„, dar sper că nu se va opri aici şi va plusa cu o sesizare către Parchetul care are deja în lucru dosarul de evaziune, poate se interesează cineva şi Ilie TATU… şi de eventuala implicare (penală) a consultantului în această golăneală. (sursa foto: facebook.com/Briconstruct Alex)

DOCUMENT ATAŞAT:
COM TESSIS SRL – tabel definitiv al creanţelor

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact