Contul OFICIAL Youtube al Primăriei Iaşi se numeşte VIDEONICHITA! Site-ul IAŞUL ARE PRIORITATE prezintă „noutăţi” din AUGUST 2015

YOUTUBE-Primaria-Iasi-w

Zilele trecute mi-a sărit în ochi o reclamă mică, dar cocoţată în capul paginii web ziaruldeiasi.ro (în dreapta), un mini-banner animat care, la un moment dat, afişează mesajul „corect – concret – complet„. Curios din fire (ştiu, curiozitatea excesivă poate dăuna sănătăţii!) am dat click şi am ajuns pe („Noul”, conform banner) prioritatepentruiasi.ro, site care oficial se numeşte IAŞUL ARE PRIORITATE!

 Sărind peste discuţia „cum e corect, IAŞUL sau IAŞIUL?„, prima mea nedumerire a fost de ce s-a ales domeniul prioritatepentruiasi.ro dacă site-ul se numeşte altfel?! Culmea, domeniul iasulareprioritate.ro este înregistrat de Primăria Municipiului Iaşi (contact: sebastian.buraga@primaria-iasi.ro) încă din 23 martie 2012, direct la ICI-ROTLD. Pe site-ul iasulareprioritate.ro apare un mesaj „onorant” pentru municipalitatea ieşeană – contul este suspendat de firma de hosting, cel mai probabil pentru neplată.

 Ciudat este faptul că domeniul prioritatepentruiasi.ro a fost înregistrat – prin „Romarg” – câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie 2012, de către o persoană fizică (nenominalizată, conform regulilor rotld.ro). „Prin urmare şi aşa deci”, Primăria Municipiului Iaşi nu utilizează domeniul propriu, ci un altul, care aparţine unei persoane fizice. Eu nu pot să cred că la mijloc nu e un şmen!

 Să mergem mai departe: încercând să aflu „despre site”, ori nu am reuşit să primesc decât o bucată de informaţie („Primăria Municipiului Iaşi a demarat o campanie de informare publică asupra proiectelor importante prin care se modernizează oraşul nostru. Printre acestea, se numără în special proiectele cu finanţare europeană nerambursabilă, dar şi proiectele cu finanţare de la…”), ori prietenul Google mi-a atras atenţia că este vorba de o „pagină de atac”. Noroc că Sorin Iacoban a copiat ce scria acolo şi a făcut un „articol propriu” pe blogul personal.

 Sintetizând, în special pentru cei care nu sunt din Iaşi: în 2012, an electoral, primarul de atunci, Gheorghe NICHITA, a găsit soluţia de a împărţi nişte bani pe unde trebuia şi a lansat IAŞUL ARE PRIORITATE (cu sau fără semnul exclamării la final, sunt două variante), „o campanie de informare publică (sanchi! – n.r.) asupra proiectelor aflate în desfășurare”. În prezentare se insista pe faptul că „nu în ultimul rând, campania «Iaşul are prioritate» se desfăşoară şi în mediul online, prin intermediul reţelelor de socializare şi a website-ului prioritatepentruiasi.ro„.

 Deşi e promovat şi la momentul actual (mă gândesc că nu pro-bono, vorbim de prezenţă permanentă pe un site cu peste 100.000 afişări pe zi), de prioritatepentruiasi.ro nu pare să se mai ocupe cineva. La modul serios, nici nu pare că s-a ocupat cineva, vreodată.

 Secţiunea „Galerie foto” are 6 imagini, de la nişte lucrări de acum doi ani. La „Noutăţi”, cea mai recentă informaţie este din 26 august 2015. Adică vineri împlineşte un an. Poate organizează Biroul de Comunicare („campania se desfăşoară prin contribuţia exclusivă a Biroului de Comunicare din Primăria Municipiului Iaşi”) vreo festivitate la această frumoasă aniversare! Poate se taie moţul!

 prioritatepentruiasi-noutati

 La „Proiecte Locale”, există o singură informaţie, despre „Modernizarea esplanadei Mimoza”… din 17 decembrie 2013. La „Proiecte Europene” e chiar bine – ultimele două ştiri sunt din 2016. Din ianuarie şi februarie, dar ne mai punem pentru 6 luni?!

 Cel mai bine stă secţiunea „Video – LIVE şi înregistrări”. Nu ştiu cum e cu live-ul, dar înregistrările sunt chiar recente, din aprilie 2016. La PRIMA TV se dau (în reluare) emisiuni de acu’ 4-5 ani, faptul că Primăria Municipiului Iaşi ne spune în august ce a făcut în aprilie e chiar ok.

 Partea frumoasă e că accesând un clip de la această secţiune (să văd dacă rulează, nu că aş muri de grija imaginii lui Mihai CHIRICA), am constatat o chestie super-drăguţă: contul/canalul OFICIAL Youtube al Primăriei Municipiului Iaşi se numeşte VIDEONICHITA (dovada AICI şi AICI). Am înţeles că „gigoloiul din Dorohoi” era primar când s-a creat contul respectiv, dar chiar aşa pupincurism?! Totuşi, e vorba de un cont OFICIAL al unei instituţii, teoretic respectabilă.

 Despre contul VIDEONICHITA aflăm că are 520 de abonaţi (oare câţi sunt reali?!) şi a înregistrat puţin peste două sute de mii de vizionări din 1 decembrie 2010 (data când a fost creat) şi până astăzi, 23 august 2016. Pe acest cont există trimitere la „Iaşul are prioritate!” şi, desigur, o mulţime de înregistrări cu fostul primar, inclusiv de la conferinţe de partid, deşi nu e locul lor pe contul Primăriei. Chiar dacă numele contului sugerează că ar fi un videochat erotic, lipsesc înregistrările cu „Gigi şi Adina”, deşi gurile rele zic că se mai întâlnesc şi acum! Spre deosebire de site-ul criticat, contul de youtube e „aproape la zi”, ultima înregistrare fiind de la conferinţa de presă a lui Mihai CHIRICA din 20 iulie 2016.

 În concluzie, hai cu o relansare la IAŞUL ARE PRIORITATE. Ca şi data trecută, cu mulţi bani, că şi acum bat alegerile la uşă! (sursa foto: youtube.com/user/videonichita)