Creditorii, printre care UNILEVER şi Fiscul, au respins planul de reorganizare pentru KUBO ICE… şi fabrica de îngheţată AMICII va intra în faliment; în acest timp, UNILEVER se pregăteşte să preia BETTY ICE!

KUBO ICE CREAM COMPANY SRL Piatra Neamţ (CUI: 6683948), cunoscută drept fabrica de îngheţată AMICII, a intrat în insolvenţă, la propria cerere, pe data de 29 noiembrie 2016Dosarul nr.3592/103/2016. Tabelul preliminar al creanţelor a fost publicat pe 6 februarie 2017 şi indica o masă credală acceptată din prima de 16.706.773,37 lei, cu aproape un milion lei mai mică faţă de suma totală revendicată de creditori (17,69 milioane lei). Demn de menţionat este faptul că BRD, UNILEVER BULGARIA FOOD, ING BANK şi UNICREDIT BANK erau înscrise în tabel cu creanţe garantate care cumulau 12.122.432,75 lei.

A mai durat un an şi 8 luni până la publicarea tabelului definitiv al creanţelor, eveniment care s-a înregistrat pe 11 octombrie 2017. Masa credală din acest tabel este de 16,76 milioane lei şi, ca total, nu diferă foarte mult de cea din primul, numai că, de data aceasta, valoarea creanţelor garantate este de numai 10.456.132,51 lei, stabilită conform raportului de evaluare a patrimoniului.

Demn de menţionat este faptul că administratorul judiciar – un aşa-zis consorţiu format din ACTIV JUDICIAR IPURL (Maria DUDA) şi PRO CAPITAL RESTRUCTURING IPURL (Iulian IOSIF) – nu a publicat în BPI nici măcar o sinteză a raportului de evaluare, ci o doar „o mizerie de anunţ” prin care informa creditorii că ar fi depus documentul la instanţă.

După publicarea tabelului definitiv, debitoarea KUBO ICE CREAM COMPANY SRL trebuia să depună un plan de reorganizare în termen de 30 de zile. Deşi era în insolvenţă de aproape doi ani şi ştia care sunt condiţiile, fabrica de îngheţată nu s-a încadrat în termen, a cerut o prelungire şi, în cele din urmă, a depus planul respectiv. Şi de această dată, administratorul judiciar a publicat un simplu anunţ, fără nicio menţiune la sumele/cotele pe care debitoarea propune să le achite creditorilor în perioada de reorganizare.

Fiscul a votat de două ori împotriva planului de reorganizare. La fel ca UNILEVER!

Adunarea Creditorilor pentru votarea planului de reorganizare a fost convocată pe 11 ianuarie 2018. La întrunire au participat sau au transmis puncte de vedere creditori care deţineau creanţe în sumă totală de 14,4 milioane lei, adică 85,99% din masa credală, aceştia fiind împărţiţi, conform legii, în 5 categorii:

  • creanţe care beneficiază de drepturi de preferinţă (garantate)
  • creanţe salariale
  • creanţe bugetare
  • creanţe indispensabile
  • celelalte creanţe chirografare

Singura categorie care a aprobat planul a fost cea a creditorilor salariali, în timp ce niciunul din cei 10 creditori indispensabili nu a participat la întrunire! Dintre creditorii importanţi, doar ING BANK (cu o creanţă garantată de 831.848 lei şi una chirografară de 1.263.993,12 lei) a susţinut planul. În rest… respingeri pe linie! Inclusiv Fiscul (DGFP Iaşi), care a avut drept de vot la două categorii (garantate şi bugetare). Asta înseamnă că ori planul de reorganizare nu a fost prea generos cu creditorii, ori s-a dorit închiderea fabricii.

Şi încă o chestie interesantă: Primăria Piatra Neamţ (Direcţia de Taxe) nu a participat la adunare şi nici nu a trimis punct de vedere… deşi deţinea mai mult de 10% din creanţele bugetare!

Respingerea planului de reorganizare echivalează cu trecerea la faliment, aspect pe care administratorul judiciar l-a precizat foarte clar în raportul de activitate depus ulterior Adunării Creditorilor, subliniind că va depune cerere de deschidere a procedurii de faliment după expirarea termenului legal de contestare a deciziei creditorilor.

O coincidenţă interesantă

Câteva rânduri mai sus, avansam varianta unei „dorinţe” de închidere a fabricii. Şi nu m-am gândit neaparat la patronat, care s-ar fi săturat să încerce să redreseze o afacere care nu mai este profitabilă de câţiva ani… ci şi la UNILEVER, creditor care deţine 22,35% din creanţele garantate şi 35,56% din chirografare (aici votul UNILEVER a decis punctul de vedere al categoriei).

De ce m-am gândit la UNILEVER? Pentru că tocmai se anunţă preluarea fabricii de îngheţată BETTY ICE de la Suceava de către această mega-companie (detalii AICI). Şi de ce să se complice UNILEVER-BETTY ICE cu un concurent la Piatra Neamţ dacă poate să nu se complice?! (sursa foto: zaiqatv.com)

DOCUMENTE ATAŞATE:
KUBO ICE CREAM COMPANY SRL – Tabel definitiv al creanţelor

KUBO ICE CREAM COMPANY SRL – Proces verbal al Adunării Creditorilor care a respins planul de reorganizare (ianuarie 2018)