Creşterea salariului minim cu peste 30% în 14 luni determină închiderea unei fabrici cu 150 de angajaţi

Pentru un orăşel ca Sfântu Gheorghe sau pentru un judeţ necăjit precum Covasna, o societate care asigură 150 de locuri de muncă, chiar cu salariul minim pe economie, este considerată „un mare angajator„… iar insolvenţa unei asemenea companii poate crea o importantă problemă socială.

Un astfel de exemplu este DREICONF SA Sfântu Gheorghe (CUI: 13783621), firmă de confecţii înfiinţată în martie 2001 şi care a intrat sub incidenţa Legii 85/2014, la propria cerere, pe 11 iulie 2017. Documentaţia depusă de administratorul Wolfgang Josef EBERHARDT (72 de ani) la Dosarul de insolvenţă nr.1111/119/2017 arată mai degrabă a rechizitoriu la adresa Executivului, care a lăsat fără comenzi societatea din Sfântu Gheorghe:

  • creşterea salariului minim în ultimele 14 luni cu un procent care depăşeşte 30% nu a mai putut fi susţinută de către societate şi de către clienţii acesteia, care au decis să îşi realoce comenzile către furnizori din Bulgaria şi Ucraina
  • faţă de politica agresivă de creştere a costurilor salariale, adoptată de legislativul din România (iniţiativa este a Guvernului – n.r.), societatea a înregistrat la finele exerciţiului financiar 2016 o pierdere majoră de 506.500 lei, care a culminat cu existenţa şi acumularea de datorii în valoare totală de 2.715.751,36 lei

Chiar dacă în cererea introductivă vorbeşte de „încetarea activităţii de producţie, situaţie generată de lipsa comenzilor„, DREICONF SA susţine că va depune un plan de reorganizare, care însă se bazează pe venituri obţinute din „eventuala vânzare a echipamentelor şi utilajelor existente” şi „exploatarea imobilelor existente prin închirierea acestora„. Toate aceste menţiuni sugerează că nu se va încerca o redresare a activităţii de producţie, ceea ce înseamnă că mai toţi angajaţii vor rămâne fără loc de muncă (dacă nu cumva au fost concediaţi deja).

Judecătorul sindic care se ocupă de acest dosar, Cosmin Traian MUNTEANU, a numit în funcţia de administrator judiciar provizoriu practicianul WIND UP MANAGEMENT SPRL (Katalin-Agnes TAKO) şi a stabilit data de 25 august 2017 drept termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor.

Unul dintre creditorii importanţi, probabil cel mai mare, este Fiscul. Conform site-ului ANAF, firma de confecţii din Sfântu Gheorghe înregistra la 30 iunie 2017 obligaţii restante la bugetele de stat în valoare de 1.256.115 lei, sumă defalcată astfel:

  • Bugetul de stat = 257.376 lei
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat = 700.935 lei
  • Bugetul asigurărilor pentru şomaj = 20.265 lei
  • Bugetul asigurărilor de sănătate = 277.539 lei

Deşi a trecut aproape o lună de la deschiderea procedurii, WIND UP MANAGEMENT SPRL nu a publicat în BPI raportul prevăzut de lege prin care să propună trecerea la faliment sau continuarea perioadei de observaţie. În schimb, a publicat o aşa-zisă convocare a Adunării Creditorilor – pe 20 septembrie 2017, ora 10:00 -, cu doar două puncte pe ordinea de zi: confirmarea administratorului judiciar şi stabilirea onorariului acestuia. Nimic despre prezentarea raportului privind cauzele insolvenţei sau alegerea Comitetului Creditorilor. Probabil pe sistemul „dacă nu mă confirmă, ce rost are să mă agit?!„. De seriozitatea acestui practician ne putem face o părere şi accesând site-ul propriu, actualizat ultima dată în urmă cu vreo 5 ani!

Societatea DREICONF SA este deţinută în proporţii aproximativ egale (33,3%) de către germanul Wolfgang Josef EBERHARDT (care figurează ca unic administrator), românul Laszlo KERESZTELY (63 de ani) şi firma cu capital integral german BELTART SRL Braşov (CUI: 14536778). Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.1111/119/2017 este programat pe 13 octombrie 2017. (sursa foto: weradio.ro)