CTP Iaşi are datorii la stat de 6,89 milioane lei, în principal stopaj la sursă; nu e panică, RATP sărise de 100 de milioane când s-a ajuns la insolvenţă!

Primăria Iaşi este unul dintre cei mai mari „ţepari clasici” din ţara noastră, în sensul că a mutat anumite afaceri de pe firme cu mari datorii pe societăţi noi – „curate şi uscate”. Şi nu a păţit nimic, desigur!

Un exemplu în acest sens este transportul public local, mutat de pe REGIA AUTONOMA DE TRANSPORT PUBLIC IASI RA (RATP) pe COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC IAŞI SA (CUI/CIF: 32175213).

RATC Iaşi a intrat în insolvenţă în iulie 2014, a avansat la faliment în martie 2016. Dosarul de insolvenţă/faliment e pe rol… contează mai puţin în actualul context.

Datoriile acumulate de RATP se ridică la 244.539.805,82 lei, din care a plătit 33,24 milioane lei… şi au mai rămas „de plătit” 211.299.805,82 lei. Principalul sponsor este, desigur, Fiscul, care „mai are de încasat” (vorba vine, de asta ghilimele) 146.968.059,48 lei. Pentru cei foarte interesaţi de RATC ataşez Tabelul definitiv consolidat rectificat/completat (publicat în mai 2019).

Nu datoriile RATC reprezintă marea problemă actuală. Realizează cam toată lumea că nu se va (mai) recupera mare lucru.

Problema adevărată/actuală e noua societate – despre care ni s-a spus că va fi de mare succes. E vorba, desigur, de COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC IAŞI SA (CTP Iaşi), la care Municipiul Iaşi (Primăria lui Mihai Chirica, cum ar veni) este unic acţionar. Încă nu a depus bilanţul pe 2019, dar nu e o problemă… pentru că termenul a fost prelungit până la 31 iulie 2020.

Durerea mare la CTP Iaşi e că… a acumulat deja datorii la stat de 6.893.012 lei (la 31 martie 2020, conform anaf.ro), iar această sumă include în cea mai mare parte impozite şi contribuţii reţinute de la angajaţi şi nevirate la bugetele de stat, adică stopaj la sursă. Altfel spus, nu li se plătesc angajaţilor contribuţiile la Sănătate şi Pensii. Nu li s-au plătit nici celor de la RATP, e adevărat!

Şi, totuşi, vorbim de datorii la 31 martie 2020, ceea ce înseamnă că „nu e de la COVID”, ci e de la management. Şi dacă e de la management, iar aceste restanţe vor creşte în viitor… şi sigur vor creşte, eu propun Primăriei Iaşi să pregătească „firma de rezervă”, pe care să mute – din nou – afacerea cu transportul public local. (sursa foto: dezvaluirea.ro)

DOCUMENT ATAŞAT:
REGIA AUTONOMA DE TRANSPORT PUBLIC IASI RA – Tabel definitiv consolidat rectificat/completat (mai 2019)