Cum puteţi şterge datoriile (de milioane) la stat? Vă explică IDEAL INSOLV

Legea insolvenţei a fost concepută de specialiştii în domeniu (UNPIR, mai exact) şi doar a fost votată/aprobată de parlamentari. De ăia care erau la vremea respectivă.

Corect! Cum mama dracului să propună o lege nişte neica nimeni ajunşi deputaţi sau senatori?!

S-a stabilit că un plan de reorganizare trebuie să includă OBLIGATORIU plata integrală a creanţelor bugetare, adică plata restanțelor fiscale.

O perioadă s-a respectat regula aceasta: planurile de reorganizare judiciară prevedeau plata INTEGRALĂ a creanţelor garantate, bugetare şi salariale.

Legiuitorul, în naivitatea lui, a acceptat varianta modificării planului de reorganizare. De fapt, a fost vorba de prelungirea perioadei de reorganizare judiciară, în ideea că debitoarea ar fi trebuit să-şi achite obligaţiile asumate iniţial pentru 3 ani… în 4 ani. FĂRĂ ALTE MODIFICĂRI.

S-au găsit nişte şmecheri (practicieni în insolvenţă, desigur), care au zis aşa: legea ne permite să modificăm şi plăţile, nu doar perioada. Ce dracu’, noi am făcut legea!

Conform acestor interpretări, administratorii judiciari au zis că modificarea planului de reorganizare (le) permite şi ştergerea unor datorii, inclusiv cele bugetare… nu doar prelungirea perioadei de plată.

Şi, astfel, s-a ajuns ca ÎN UNELE CAZURI să fie anulate creanţele/datoriile bugetare, după ce anterior au fost şterse sau diminuate semnificativ creanţele chirografare. În principal prin votul unor creditori cel puţin dubioşi.

–––––
În această situaţie se află acum ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB HERMANNSTADT (CUI/CIF: 34826156), entitatea juridică prin intermediul căreia îşi desfăşoară activitatea (economică) echipa de fotbal din Sibiu.
PROBABIL şi la Dinamo e la fel! Verificăm!

Prin manevrele administratorului judiciar IDEAL INSOLV SPRL, s-a ajuns ca această debitoare să mai aibă de plătit undeva la 600.000 lei… din datoriile de aproape 29 milioane lei. Din care 6,2 milioane lei la stat.

Sărim peste creanţele chirografare (superdubioase în unele cazuri)… dar de ce să fie şterse datoriile la stat? Pentru că se crede isteţ un practician?

Dacă va fi aprobată modificarea de Curtea de Apel Alba-Iulia, voi sesiza Fiscul (aici nu am mari speranţe) şi instituţiile abilitate (Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană) pentru un (posibil) ILEGAL ajutor de stat. Şi UEFA! Ce-am avut şi ce-am pierdut? În plus, clar e vorba de concurenţă neloială.

Şi dacă această manevră este „legalizată” de instanţă, nu înseamnă că orice firmă aflată în insolvenţă poate proceda aşa?

CITIŢI ŞI:
AFC HERMANNSTADT: Pentru că nu a plătit vreo 50.000 lei unor privaţi… echipei de fotbal i-au fost şterse 9 puncte; pentru că nu a plătit 6,2 milioane lei la stat… i-au fost şterse datoriile către Fisc! Dacă instanţă consideră că această „inginerie financiară” este legală… numeroase debitoare în insolvenţă ar putea scăpa de datoriile la stat