Datorii de 1,5 MILIARDE LEI; fostul director de la Iaşi are de recuperat jumătate de milion de lei

Fosta societate TUTUNUL ROMÂNESC SA (SNTR), devenită GALAXY TOBACCO SA Bucureşti (CUI: 472585), a intrat în insolvenţă pe 23 martie 2017, după ce creditorul ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU a fost nevoit să trecă şi pe la Curtea de Apel Bucureşti, prima decizie a judecătorului sindic fiind de a respinge cererea de aplicare a Legii 85/2014, depusă încă din 22 aprilie 2016.

„Printr-o minune”, atribuţiile de administrator judiciar provizoriu au fost preluate de TĂNASĂ ŞI ASOCIAŢII SPRL (Constantin TĂNASĂ), practician care se mai ocupă şi de altă societate falită a lui Ioan NICULAE şi care a favorizat ASTRA GIURGIU într-un dosar de insolvenţă deschis de firma de pază respectivă (detalii AICI).

În cazul acestui dosar, Constantin TĂNASĂ nu a publicat raportul privind cauzele insolvenţei, ci doar un anunţ legat de depunerea documentului la dosar, iar tabelul preliminar l-a publicat abia pe 6 iunie 2017, chiar în ziua în care era convocată prima Adunare a Creditorilor. Asta deşi termenul limită stabilit de instanţă a fost 29 mai 2017.

Tabelul preliminar prezintă o situaţia a datoriilor şi mai gravă decât cea din bilanţul pe 2016, masa credală ridicându-se la 1,5 MILIARDE LEI. Cel mai generos creditor este Fiscul, cu aproape 99% din masa credală, adică 1.484.698.314 lei. De ce a lăsat Fiscul să se adune aşa o datorie, în condiţiile în care societatea nu mai desfăşoară activitate de mulţi ani? Aceasta este o întrebare la care doar procurorii ar putea găsi răspunsul corect.

În afară de Fisc, care deţine o creanţă teoretic garantată de 1.122.445.296 lei şi una bugetară de 362.253.018 lei, mai au de recuperat sume „frumuşele” şi câteva primării din ţară, cum ar fi cele de la SFÂNTU GHEORGHE – 193.359 lei, IAŞI – 327.132 lei, CRAIOVA – 788.434 lei sau ZIMNICEA – 993.406 lei.

Doar 3 creanţe salariale apar în tabelul preliminar, cea mai consistentă fiind a lui Traian TEODOR, fost director la Fabrica de Ţigarete Iaşi. Acesta are de recuperat suma de 504.466,59 lei, conform unei decizii a instanţei din 2012!

La prima Adunare a Creditorilor au participat doi creditori şi au trimis puncte de vedere alţi 3, dar printre aceştia nu s-a numărat şi Fiscul, aşa că nu s-a îndeplinit cvorumul necesar. Urmează să fie convocată o altă întrunire, dar probabil mai la toamnă, că nu pare nimeni interesat ca procedura să se deruleze cât mai repede. Mai mult, GALAXY TOBACCO SA a contestat 11 creanţe din tabel (ale Fiscului şi cele bugetare), aşa că va mai dura până la definitivarea tabelului şi trecerea la etapa următoare (reorganizare sau faliment).

Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă nr.15430/3/2016* este programat pe 21 septembrie 2017, dată până la care este puţin probabil că vor fi pronunţate decizii definitive în ceea ce priveşte contestaţiile la tabelul preliminar. (sursa foto: 6abc.com)

DOCUMENT ATAŞAT:
GALAXY TOBACCO SA (fosta SNTR) – tabel preliminar al creanţelor

CITIŢI ŞI:
AFM s-a îndurat să aprindă o lumânare la căpătâiul fostei societăţi TUTUNUL ROMÂNESC

NOTĂ:
Dacă aţi găsit informaţii utile în acest articol, gândiţi-vă că s-ar putea să fie de interes şi pentru prietenii Dumneavoastră!
Pentru informaţii despre orice altă insolvenţă/faliment din România, expediaţi cu încredere un email la adresa de contact