Datorii de 1,67 milioane lei la firma viceprimarului din BICAZ; insolvenţa este administrată după bunul plac al administratorului judiciar JAN SAVA

Fibrobeton

Înfiinţată în decembrie 2000 sub numele MOLDETERNIT SRL şi rebotezată în 2006, FIBROBETON SRL Bicaz (CUI: 13594312) se laudă pe site-ul propriu că „produce plăci de fibrociment pentru acoperişuri cu durata de viaţă foarte lungă” şi „a devenit în ultimii ani unul din liderii de pe piaţa de profil„.

 Sărind peste faptul că domeniul fibrobeton.ro este înregistrat pe numele ROMTELECOM SA, companie care nu mai există (sub această denumire), se observă că informaţiile sunt în cel mai bun caz neactualizate, dacă nu cumva mincinoase. Astfel, cifra de afaceri a marcat o scădere aproape continuă în ultimii ani, iar exerciţiile financiare din perioada 2007-2015 au fost încheiate pe minus, cu excepţia anului 2013.

 La aşa rezultate, insolvenţa a venit „ca o mântuire”, cererea fiind depusă chiar de debitoare pe 13 mai 2016 şi acceptată de judecătorul sindic Maria ATUDOSIEI de la Tribunalul Neamţ pe 25 mai 2015. Atribuţiile de administrator judiciar provizoriu au fost preluate de MOLDOINSOLV SPRL (Jan SAVA), practician care se ocupă de mai multe insolvenţe dubioase din judeţul Neamţ şi care nu prea se omoară să respecte termenele stabilite de instanţă.

 În cazul FIBROBETON SRL – surpriză! A publicat tabelul preliminar al creanţelor în termenul stabilit de judecătorul sindic. Din acest document reiese că datoriile firmei ar fi de 1,67 milioane lei, creditor majoritar fiind BCR, cu o creanţă teoretic garantată de 994.178,62 lei. Pe lângă Fisc, cu o creanţă bugetară de numai 24.548 lei, ceilalţi creditori sunt asociaţii firmei şi soţia asociatului majoritar.

 Totuşi, s-ar putea să fie o problemă cu tabelul preliminar: pe portalul instanţelor de judecată (AICI), apare şi creditorul BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA. În tabelul preliminar nu mai apare! Nici măcar cu o creanţă respinsă. Vedeţi domnu’ Jan, dacă v-aţi grăbit!

 Şi pentru că „nenea Jan”, care împlineşte 63 de ani în octombrie (deşi adidaşii şi geaca de piele probabil vor să sugereze altceva!), a respectat termenul pentru tabelul preliminar, s-a gândit că e prea mult şi a sărit peste altele. Astfel, sentinţa de deschidere a procedurii de insolvenţă „fixează termen pentru depunerea raportului prevăzut la art.92 din Legea 85/2014 la data de 21.06.2016 şi a celui prevăzut la art.97 la data de 11.07.2016″. În BPI nu a publicat niciunul dintre aceste rapoarte (unul este cel privind cauzele insolvenţei) şi nici vreo altă menţiune referitoare la aceste documente.

FIBROBETON-15-ani-(2015)-w

În plus, judecătorul sindic a stabilit ca prima şedinţă a Adunării Creditorilor să se desfăşoare pe 8 august 2016, la sediul administratorului judiciar, fără a preciza ora. Pentru a da o notă de mister, Jan SAVA nu a mai pomenit nimic de Adunarea Creditorilor în notificarea pe care a publicat-o în BPI, aşa că nu e clar dacă se mai desfăşoară azi. Iar dacă totuşi se desfăşoară, probabil ora va fi în funcţie de când se trezeşte administratorul judiciar!

 Societatea FIBROBETON SRL este controlată de Nicu BUTNARU (58 de ani), fostul şi actualul viceprimar al oraşului Bicaz. Pentru că a fost numit viceprimar, Nicu BUTNARU a renunţat la funcţia de administrator în iulie 2012, în locul lui fiind numit fiul Ioan-Lucian BUTNARU (30 de ani).

 Curios este faptul că în declaraţia de avere postată pe site-ul Primăriei Bicaz şi datată 2 iunie 2016, BUTNARU spune că DOAR EL a împrumutat firma cu 443.504 lei şi nu pomeneşte nimic de soţie. În tabelul preliminar al creditorilor, viceprimarul apare cu 170.052 lei, iar soţia cu 303.651 lei, adică salariul ei pe vreo 20 de ani! Dacă adunăm sumele, rezultă 473.703 lei. Aceste creanţe sunt la 25 mai 2016, data deschiderii procedurii de insolvenţă, iar diferenţa dintre cele două sume este de peste 30.000 lei. Şi de o săptămână între documente!

 Dar declaraţiile de avere nu intră în tema acestui articol, aşa că rămân pentru o dată viitoare, mai ales că sună interesant: în declaraţia din aprilie 2016 apar două donaţii (probabil apartamente, scrisul e infect) şi un aport la un capital social de 75.000 euro, constând într-un teren (dacă am înţeles ce a scris BUTNARU sau cine i-a completat hârtia respectivă). În declaraţia de peste două luni, nu mai apar aceste menţiuni! Caut şi declaraţiile din anii anteriori şi vedem ce iese! (sursa foto: mesagerulneamt.ro)

 DOCUMENT ATAŞAT:

FIBROBETON SRL Bicaz – tabel preliminar al creanţelor