Datorii de 4,75 milioane lei la organizatorul Selecţiei Naţionale EUROVISION 2016; fostul patron a ajuns vicepreşedinte CJ; o altă firmă controlată vreo 10 ani de Ioan-Doru DĂNCUŞ are datorii la stat de peste 160.000 euro, iar Fiscul a cerut insolvenţa

Înfiinţată în iulie 2007, societatea ART-TRADITION PRODUCTION SRL Baia Mare (CUI: 22155740) susţine pe site-ul propriu… şi nu prea (domeniul este deţinut de altcineva) că „s-a impus în show-bizz-ul regional ca fiind un nume prestigios în ceea ce înseamnă soluţiile integrate în domeniul entertainment-ului. Dovada o costituie sutele de evenimente produse cu succes în diferite zone ale ţării, care au oferit momente extraordinare pentru zeci de mii de spectatori şi au satisfăcut pe deplin cerinţele a sute de colaboratori şi parteneri„.

Secţiunea „Portofoliu” a site-ului este „praf” şi prezintă o listă cu evenimente organizate până în 2009, chiar şi înainte de data înfiinţării firmei (23 iulie 2007)! Totuşi, din „Galeria foto” se observă că, şi anul trecut, a organizat şuşanele locale/regionale, piesa de rezistenţă fiind „Selecţia Naţională EUROVISION 2016”, desfăşurată în municipiul Baia Mare. Despre acest eveniment, AGERPRES spune că a costat 534.900 lei (exclusiv TVA), iar ART-TRADITION PRODUCTION SRL a mai primit de la Primăria Baia Mare suma de 135.321,68 lei pentru spectacolul „Ziua Femeii”. Oarecum subtil, AGERPRES sugerează că firma respectivă este „prietenă” cu primăria condusă de controversatul Cătălin CHERECHEŞ. Desigur, este vorba de organizatorul local/tehnic al acestei selecţii, pentru că organizatorul naţional/general şi deţinătorul drepturilor pentru EUROVISION este TVR.

Abonată sau nu la contractele instituţiilor publice locale/regionale, ART-TRADITION PRODUCTION SRL nu prea reuşeşte să încaseze la timp banii din respectivele înţelegeri, o dovadă în acest sens fiind valoarea creanţelor – 2.436.260 lei la finalul anului 2016 şi 4.553.039 lei în urmă cu un an -, mai mare decât cifra de afaceri!

Chiar dacă a înregistrat un mic profit, anul 2016 a fost unul nereuşit pentru organizatorul de spectacole, probabil în mare parte ca urmare a interzicerii manifestărilor artistice în campaniile electorale. Astfel, cifra de afaceri a scăzut la mai puţin de jumătate şi pentru prima dată în istoria firmei s-a ajuns la capitaluri proprii negative, de -442.256 lei, în principal ca urmare a menţinerii datoriilor la un nivel foarte ridicat – 7.795.694 lei.

Nici anul acesta nu s-a spart conducta cu bani în curtea ART-TRADITION PRODUCTION SRL (sau nu s-a spart suficient!), aşa că pe 28 iulie 2017, la doar 5 zile după ce a împlinit 10 ani, societatea deţinută la ora actuală de Cristina POPOVICI (împlineşte 27 de ani luna viitoare) – 50%, Mihai Daniel DOBROVENSCHI (42 de ani) – 30% şi Dan DRĂGHICESCU (44 de ani) – 20% a solicitat protecţia Legii 85/2014.

Criza mondială a ajuns… până la Baia Mare!

În documentaţia depusă la Dosarul de insolvenţă nr.2595/100/2017, debitoarea a afirmat că „în ultima perioadă, probabil şi din cauza crizei economico-financiare mondiale şi implicit naţionale, în domeniul spectacolelor şi al interpretării artistice s-a regăsit un declin major, societatea constatând că în patrimoniul său există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi, astfel neputând plăti datoriile exigibile către creditorii săi, cea mai mare parte a datoriilor fiind către furnizori şi către bănci, debitul înregistrat la data de formulării cererii fiind în sumă de 4.751.835,2 lei„.

Judecătorul sindic Nela BORCUTEAN de la Tribunalul Maramureş a admis cererea şi, pe 31 iulie 2017, a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă, iar în funcţia de administrator judiciar provizoriu a numit practicianul C.I.I. POP CLAUDIA MARIA. Termenul limită de înscriere la masa credală este 14 septembrie 2017, iar prima Adunare a Creditorilor se va întruni pe 9 octombrie 2017, ora 10:00, la sediul administratorului judiciar.

Claudia Maria POP a întocmit şi publicat în BPI raportul privind propunerea de continuare a perioadei de observaţie, document în care spune că „există posibilitatea reală de reorganizare a activităţii pe bază de plan„. Nu prezintă argumente economice în acest sens, dar cică „a făcut investigaţii privind situaţia de fapt a debitorului”! Poate în raportul privind cauzele insolvenţei va fi mai puţin misterioasă.

Dincolo de investigaţiile şi de prognozele optimiste ale administraturului judiciar, trebuie semnalat faptul că cel puţin unul din asociaţii debitoarei şi-a luat „măsuri asiguratorii”. Astfel, pe 22 mai 2017, Dan DRĂGHICESCU a înfiinţat DRAGHICESCU SOUND EVENT PRODUCTION SRL Baia Mare (CUI: 37625297), firmă care se va presta „activităţi suport pentru interpretarea artistică (spectacole)”, exact ca şi ART-TRADITION PRODUCTION SRL.

Actualul vicepreşedinte CJ a fost „dublu-patron” ART-TRADITION vreo 10 ani

Un alt aspect care nu trebuie omis este existenţa unei firme cu un nume asemănător – ART-TRADITION SRL Baia Mare (CUI: 18731305). Înfiinţată în iunie 2006, a fost asociat cu 70% în firma ART-TRADITION PRODUCTION SRL – de la înfiinţare şi până în octombrie 2014. Până anul trecut, ambele firme au fost controlate de Ioan-Doru DĂNCUŞ (foto, 43 de ani), cu menţiunea că ART-TRADITION SRL a fost rebotezată STAGE-SHOW SRL în decembrie 2015. Ioan-Doru DĂNCUŞ s-a retras (oficial) din aceste firme pentru că a devenit consilier judeţean şi apoi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, în urma alegerilor de anul trecut. La ora actuală, STAGE-SHOW SRL, fosta ART-TRADITION SRL (firma care deţine domeniul arttradition.ro), îl are ca unic asociat şi administrator pe Florin Radu LUP (47 de ani, cu domiciliul declarat în satul Chechiş), nu a mai depus bilanţurile pe ultimii doi ani (2015 şi 2016), iar în iunie 2017 a fost declarată INACTIVĂ de către AJFP Maramureş. Pe site-ul ANAF, societatea STAGE-SHOW SRL figurează cu obligaţii restante la bugetele de stat, la data de 30 iunie 2017, în valoare de 749.723 lei (peste 160.000 euro la cursul actual). Pe 6 septembrie 2017, Fiscul s-a îndurat să ceară insolvenţa STAGE-SHOW SRL, fiind constituit astfel Dosarul nr.2975/100/2017. Nu a fost stabilit primul termen de judecată, dar probabil nu mai prinde anul acesta!

Revenind la deja insolventa ART-TRADITION PRODUCTION SRL, următorul termen de judecată în Dosarul nr.2595/100/2017 este programat pe 28 noiembrie 2017.

La final, ceva drăgut de la Primăria Baia Mare! Pe 28 august 2017, site-ul municipalităţii a prezentat la categoria „Comunicatele primarului”… o EXCLUSIVITATE! Mai lipsea să scrie „Rămâi prost/proastă dacă nu citeşti!„. În acea „exclusivitate” este vorba de „Festivalul Castanelor”, care se va desfăşura în perioada 23-25 septembrie 2017. Observ că ART-TRADITION PRODUCTION SRL a prins un contract în 2015 (poate şi în 2016, site-ul nu e actualizat de mai bine de un an), când DĂNCUŞ era doar salariat la TELEKOM şi câştigător la pariuri (conform declaraţiilor de avere, şi anul trecut a luat o grămadă de bani de la pariuri). Acum, când fostul patron a prins fotoliul de vice la CJ, iar firma a ajuns în insolvenţă, ar bate la ochi un nou contract… doar dacă ar fi încheiat direct cu ART ART-TRADITION PRODUCTION SRL! (sursa foto: facebook.com/consiliuljudetean.maramures)