Deţinută de Cornel Nicolae CHIŢU (50 de ani), SCORILLO INTERCOM SRL (CUI: 1098838) este una din societăţile de construcţii importante din zona Braşov, remarcându-se prin mai multe contracte încheiate cu CNI (Compania naţională de Investiţii), dar şi printr-o colaborare cu deţinătătoarea supermarket-urilor KAUFLAND.
Deşi în ultimii ani a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri, după o prăbuşire dramatică în 2010, societatea s-a cerut în insolvenţă la începutul acestui an, solicitarea fiind admisă de Tribunalul Braşov pe 14 ianuarie 2016 (Dosar nr.56/62/2016). Demn de remarcat este faptul că sentinţa de deschidere a procedurii generale de insolvenţă nu a fost publicată în BPI nici până la această dată, 30 martie 2016.
Administratorul judiciar provizoriu, CENŢU SPRL Braşov (Aurel CENŢU), avea obligaţia de a întocmi şi publica în BPI tabelul preliminar al creanţelor până la data limită de 15 martie 2016, prima şedinţă a Adunării Creditorilor fiind convocată pe 21 martie 2016. De când „prinde” doar insolvenţe importante, Aurel CENŢU nu mai respectă prevederile Legii 85/2014, procedurile derulându-se după bunul lui plac. Dacă la insolvenţa CONFOREST SA a depăşit termenul stabilit de instanţă cu numai 4 zile, la SCORILLO INTERCOM SRL „s-a pişat din mers” pe lege şi pe ce a stabilit judecătorul sindic.
Astfel, Aurel CENŢU a publicat (în BPI) tabelul preliminar al creanţelor pe 24 martie 2016, cu 9 zile întârziere şi la 3 zile după ce prezidase Adunarea Creditorilor. Reamintesc, poate aşa află şi acest individ, că art.110.-(3) din Legea 84/2014 precizează foarte clar: „Tabelul preliminar de creanţe va fi, totodată, publicat în BPI. După publicare, creditorii înscrişi în tabelul preliminar de creanţe pot participa la adunările creditorilor”.
Tabelul preliminar al creanţelor indică aproape 150 de creditori şi o masă credală de puţin peste 49 milioane lei, în timp ce creanţele cu drept de vot totalizează 37,93 milioane lei. Suma totală revendicată de creditori a fost de 50,92 milioane lei, cea mai ciudată creanţă fiind a lui Alin Aurel MUREŞAN, care este înscris în tabel cu 7,5 milioane lei – „creantă cesionată de la acţionarul Chiţu Cornel Nicolae, reprezentând dividende confom AGA nr.10/04.01.2016″. Conform bilanţurilor publice, aceste dividende nu pot fi decât aferente anilor 2009 şi/sau 2010, profiturile înregistrate în 2011-2014 neputând genera astfel de dividende. În această situaţie, se pune întrebarea dacă nu cumva creanţa respectivă s-a prescris.
Adunarea Creditorilor – desfăşurată prin încălcarea legii de către Aurel CENŢU şi cu o oarecare complicitate a creditorilor – a inclus pe ordinea de zi şi „prezentarea raportului asupra cauzelor şi împrejurărilor care au condus la apariţia stării de insolvenţă a debitorului”, document care nu a fost publicat în BPI. Mai mulţi creditori au solicitat completarea acestui raport, ceea ce sugerează că documentul are multe lipsuri.
Interesant este faptul că, după cum se precizează în procesul verbal, „creditorul ACCURO SRL arată că la data prezentei adunări nu a regăsit publicat în BPI tabelul preliminar al creanţelor„. Cu toate acestea, Aurel CENŢU merge mai departe, dovedind că „i se rupe” de prevederile legii.
La aceeaşi întrunire, a fost votat şi Comitetul Creditorilor, format din preşedintele BRD-GSG şi membrii KAUFLAND ROMANIA SCS, AJFP Braşov, FERROBETON ROMANIA SA şi SC ARCA STUDIO CONSTRUCT SRL. Probabil ca recompensă pentru nerespectarea legii, creditorii au confirmat administratorul judiciar şi i-au acceptat pretenţiile: onorariu fix lunar de 5.000 lei (+TVA) pentru perioada de observaţie şi un onorariu de succes de 3% (+TVA) din valoarea bunurilor valorificate şi recuperarea creanţelor. Simpatic este Fiscul, care nu a fost de acord cu aceste valori şi a oferit 240 lei/lună şi 2% onorariu de succes!
Interesant este faptul că, pe 24 martie 2016, creditorul A&C METAL INDUSTRY SRL a depus la Tribunalul Braşov o „contestaţie împotriva măsurii administratorului judiciar de convocare a Adunării Creditorilor” (Dosar nr. 56/62/2016/a1), numai că instanţa a stabilit termen de judecată abia pe 5 mai 2016. Chiar dacă normal ar fi ca instanţa să accepte contestaţia şi să anuleze deciziile Adunării Creditorilor din 21 martie 2016, probabil că judecătorul sindic va fraterniza cu „infractorul”… pentru bunul mers al procedurii! (sursa foto: businessmirror.info)
DOCUMENT ATAŞAT:
SCORILLO INTERCOM SRL – tabel preliminar al creanţelor